Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekniecie kozy w pol :-)

hakin1

Recommended Posts

No i stalo sie. Koza K7 Kratki po 6msc uzytkowania pekla w polowie na tylnej sciance tak, ze przeswit widoczny jest od wewnatrz. Straszny trzask, dlugo szulakem skad ten dzwiek wyszedl, jednak na drugi dzien podczas rozpalania dostrzeglem duzy przeswit..

Wg producenta scianka 8mm zeliwa, gwarancja na 5 lat. Stad moje pytanie, czy to byla wada konstrukcyjna pieca? Oczywiscie nowy piec juz jedzie, jednak zastanawiam sie, czy moze grzalem nie tak, czy to moze wina materialu itp.. Jezeli chodzi o mnie, to palielm normalnie, nigdy potwornego ognia nie bylo, a strzelilo podczas wygaszania.. Czy ktos z Was spotkal sie ze "strzalem" kozy :-) ? Pozdro MIrek

No i stalo sie. Koza K7 Kratki po 6msc uzytkowania pekla w polowie na tylnej sciance tak, ze przeswit widoczny jest od wewnatrz. Straszny trzask, dlugo szulakem skad ten dzwiek wyszedl, jednak na drugi dzien podczas rozpalania dostrzeglem duzy przeswit..

Wg producenta scianka 8mm zeliwa, gwarancja na 5 lat. Stad moje pytanie, czy to byla wada konstrukcyjna pieca? Oczywiscie nowy piec juz jedzie, jednak zastanawiam sie, czy moze grzalem nie tak, czy to moze wina materialu itp.. Jezeli chodzi o mnie, to palielm normalnie, nigdy potwornego ognia nie bylo, a strzelilo podczas wygaszania.. Czy ktos z Was spotkal sie ze "strzalem" kozy :-) ? Pozdro MIrek

Jeśli paliłeś normalnie, raczej drugiego wątku w tym temacie statystycznie już nie założysz. Inna sprawa, że to mikro kózka za 900 pln - raczej służy do przepalania, niż ciągłego grzania. Co tym ogrzewasz i co możesz powiedzieć o tej kozie, po za opisaną usterką, spytam tak z ciekawości ?

Ogrzewany jest pokoj ok 20m.kw. Zgadza sie, ze mikro kozka, ale smialo dawala rade. Poza ta usterka nie bylo z nia najmniejszego problemu. Co do przepalania, to zalezy, kto co ma na mysli.. ale uwazam, ze moje palenie od 17 do 21ej to wlasnie bylo przepalanie :-)

Chyba po prostu mialem wielkiego pecha.. Sorry za brak polskich liter, pisze zza granicy. Reklamacja w firmie Kratki zajela 1 dzien- wysylka tego samego dnia :-) wiec rowniez polecam :-)

Za kozę 900zeta????? To rozbój w biały dzień. Super kominki jesienią były po 700zeta.

Dla rozpalonego żelaza (zeliwa) nie ma znaczenia czy palisz 1 godz czy 20 godzin więc to tzw przepalanie i ciągłe palenie to taki wymyk producentów. Zawsze będzie można na coś zwalić winę.

Koza miała ukrytą wadę fabryczną no i w końcu bekła. Tak się zdarza nawet volkswagenom.

pozdrawiam

A juz sam nie wiem, czy to chiny.. Myslicie, ze firma ryzykowalaby reputacje? W sumie po tym co znalazlem na ich stronie:

@zostały legalnie wprowadzone na rynek polski@ ???

Ogladalem ich film podczas skladania mojej kozy (dostepny na ich stronach), ale skad pochodzily elementy? Nie wiem. Oby tym razem wytrzymala troche dluzej, bo dla mnie to dodatkowe koszty sprowadzenia do UK, a podobny sort jest tutaj za 1000zl.. tylko przylacze rury mam "polskie", a tu robia w calach :-)

Edytowane przez hakin1

W sumie po tym co znalazlem na ich stronie:

@zostały legalnie wprowadzone na rynek polski@ ???

Ogladalem ich film podczas skladania mojej kozy (dostepny na ich stronach), ale skad pochodzily elementy? Nie wiem. :-)

" Legalnie wprowadzone na rynek polski "

Nowa ciekawa formułka .....

Gdzie znalazłeś taki opis ?