Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od poczatku.....pozwolenie czy zgloszenie projektu

Recommended Posts

Witam,

Mam nadzieję,że inni co już to przeszli albo wiedzą będą mogli mi pomóc. Otóż, po zmianie prawa budowlanego, zamierzałem zacząć przygodę z budową domu jednorodzinnego na zasadzie zgłoszenia projektu do starostwa. Niestety dziś po rozmowie z pracownikami:

1) wszyscy usilnie mi doradzali aby ubiegać się o Pozwolenie na Budowę a nie zgłoszenie bo często to drugie trwa o wiele dłużej niż to pierwsze i dłużej niż ustawowe 30 dni (tzn. często są braki, zapytania) i Pani stwierdziła,że za każdym razem jak starostwo się domaga uzupełnienia to termin 30 dni się resetuje, czy to prawda???? a PnB zajmuje ok 2 miesięcy.......

2) akurat moja działka jest przy prywatnym pasie drogi (połowa szerokości drogi dlatego,że była sprawa spadkowa i gmina wtedy nie wykupiła tego jednego paska 4x40m),który należy do osoby prywatnej ale mam w akcie notarialny ustanowioną służebność. Podobno to też jest przesłaniem, że trzeba PnB bo starostwo musi się jeszcze raz upewnić mimo aktu notarialnego.....czy to prawda?

Pozdrawiam

Zdobywanie mojego PnB trwało pół roku! Buduję prosty dom bez udziwnień, bez ingerencji w działki sąsiadów i z zachowaniem wszystkich przepisów.

Nie słuchaj urzędasów, oni podpowiadają tak, żeby im wygodnie było. Mnie też namówili na PnB, ale tylko po to, żeby wniosek mógł przeleżeć 1,5 m-ca nietknięty. Pani ciągle miała pilniejsze sprawy niż nasz projekt. Gdy mijało 60 dni od złożenia wniosku, dostaliśmy pismo z 23 punktami rzekomych braków w projekcie - w większości były to bzdury. Starostwo dało nam 7 dni na uzupełnienie wniosku. Niestety z winy naszej architekt, trzeba było też załatwić zaświadczenie z innej jednostki, jednak 7 dni to było za mało (urzędy potrzebują zazwyczaj około miesiąca, energetyka nawet w ciągu miesiąca wyrobić się nie potrafi). W efekcie musieliśmy najpierw zawiesić postępowanie, a potem odwiesić. Odwiesić też się od razu nie dało, w starostwie nie chciały przyjąć pisma, dopóki wszystko nie będzie cacy tak jak chcą.

Tak więc po moich doświadczeniach powiem Ci buduj na zgłoszenie! Braki do uzupełnienia i tak będziesz miał, biurwa zawsze coś znajdzie, żeby się przyczepić. No bo co, akt notarialny to za mało? Bez jaj! Starostwo musi się upewnić... taaa...

Tutaj masz akurat opinie na temat zgłoszenia.....

http://forum.muratordom.pl/entry.php?130927-Papierologia-i-architekt-cz-2

Ja załatwiałam po staremu,moje papiery też odleżały mc zanim ktoś do nich zerknął też dostałam 7 dni na uzupełnienie ale dałam rade.

Co do aktu notarialnego jeśli w KW nie ma wpisanej tej służebności przejazdu wystarczy ją wpisać i już.

Dlaczego chcą akt może dlatego że muszą ustalić czy właściciel się nie zmienił ....

no właśnie u nich twierdzą, że PnB zamykają w mniej niż dwa 2-mc. Dowiedziałem, się,że co do tego 30 dniowego terminu to rzeczywiście się resetuje, tzn. są dwie interpretacje (i nawet wyrok Sadu Apelacyjnego w Krakowie), ze nie powinien się nie resetować ale jest to dość mocno krytykowane i starostwa pryzmują, że z każdym "uzupełnieniem" muszą się zapoznać od nowa itd itd.

mam służebność w akcie i w KW - tzn. w mojej KW i KW tego pasa drogi więc nie powinni się czepiać...powiedzieli mi,że oni nie patrzą w akty tylko muszą wysłać list do tego właściciela on musi się zapoznać i odpowiedzieć....jak konie pod górę...

można te 7 dni wydłużyć?

a do czego wam się najczęściej przyczepili?

Edytowane przez .:Paco:.

No rzeczywiście dziwne bo zawsze wpis KW ważniejszy jak sie tam wpisze służebność to ciężko odkręcić jak zawsze co urząd to inna interpretacja.

Jeśli się da to umów się aby zadzwonili lub na @ wysłali ewentualne uwagi co tam trzeba uzupełnić lub dzwoń, zanim wyślą pismo mija kilka dni,potem do 2 tyg lub tydzień chyba leży na poczcie jak odbierzesz pod koniec terminu to masz dodatkowe dni na działanie plus te 7 liczone od odbioru pisma,jeśli w tym czasie będziesz wiedział czego brakuje możesz działać.

U mnie było kilka bzdur i kilka poprawek, pkt 1 wniosłam o wydanie pozwolenia domu jednorodzinnego, a należało dopisać że bedzie szambo i wew. gaz bo na jednym pozwoleniu .

Brakowało uprawnień projektanta tego gazu, warunków tech z gazowni na to byłam przygotowana bo wiedziałam że mam w drodze szkoda mi było czasu i złożyłam bez,badania geologiczne ale miałam umówione do zrobienia i tak, tylko u nas zależy na które biurko trafi czasem potrzebne czasem nie.

Pisemka że nie potrzeba odrolnić ziemi...

Jakiegoś numerka na projekcie dotyczącego wysokości.

No rzeczywiście dziwne bo zawsze wpis KW ważniejszy jak sie tam wpisze służebność to ciężko odkręcić jak zawsze co urząd to inna interpretacja.

Jeśli się da to umów się aby zadzwonili lub na @ wysłali ewentualne uwagi co tam trzeba uzupełnić lub dzwoń, zanim wyślą pismo mija kilka dni,potem do 2 tyg lub tydzień chyba leży na poczcie jak odbierzesz pod koniec terminu to masz dodatkowe dni na działanie plus te 7 liczone od odbioru pisma,jeśli w tym czasie będziesz wiedział czego brakuje możesz działać.

U mnie było kilka bzdur i kilka poprawek, pkt 1 wniosłam o wydanie pozwolenia domu jednorodzinnego, a należało dopisać że bedzie szambo i wew. gaz bo na jednym pozwoleniu .

Brakowało uprawnień projektanta tego gazu, warunków tech z gazowni na to byłam przygotowana bo wiedziałam że mam w drodze szkoda mi było czasu i złożyłam bez,badania geologiczne ale miałam umówione do zrobienia i tak, tylko u nas zależy na które biurko trafi czasem potrzebne czasem nie.

Pisemka że nie potrzeba odrolnić ziemi...

Jakiegoś numerka na projekcie dotyczącego wysokości.

dzieki - oni chyba specjalnie to robia aby miec wiecej pracy! powinno byc tak,ze w tydzien po zlozeniu masz rewizje z urzednikiem co i jak....albo w ogole skaldanie na umowione spotkanie i przy skladaniu rewizja:/

A myslalem,ze do PnB juz nie potrzeba papierow o mediach takze, dopiero przy odbiorze?

W moim wypadku PnB trwało 4 dni od złożenia w wniosku w starostwie. Nowe przepisy to pic na wode. Projekt musi przeleżeć w urzędzie minimum 30 dni. A PnB można uzyskać szybciej. Niby urząd ma na wydanie PnB 65 dni ale zazwyczaj odbywa się to w kilka dni. Tak mi miła pani w urzędzie wytłumaczyła jak poszedłem ze zgłoszeniem budowy. Drugi temat jest taki że jak zgłosisz budowę to nie dostaniesz po 30 dniach żadnego pisma że jest zgłoszona budowa. Otrzymasz tylko 2 egzemplarze projektu podbite przez starostwo. A np jeśli będziesz ratował się pomocą banku przy budowie to ma dość spore znaczenie. Bank potrzebuje PnB.

Więc łatwiej i szybciej jest starać się o PnB, na starych zasadach. Nowe przepisy to było tylko medialne szoł.

Witam,

Planuje budowę domu Ziojka nano chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć mam już przepisaną działkę chcę się ubiegać z narzeczoną o kredyt.

Na działkę jest plan zagospodarowania co muszę po kolei robić i do kogo się udawać.

1. Chce jechać do gminy po warunki zabudowy na daną działkę co dalej ?

W moim wypadku PnB trwało 4 dni od złożenia w wniosku w starostwie. Nowe przepisy to pic na wode. Projekt musi przeleżeć w urzędzie minimum 30 dni. A PnB można uzyskać szybciej. Niby urząd ma na wydanie PnB 65 dni ale zazwyczaj odbywa się to w kilka dni. Tak mi miła pani w urzędzie wytłumaczyła jak poszedłem ze zgłoszeniem budowy. Drugi temat jest taki że jak zgłosisz budowę to nie dostaniesz po 30 dniach żadnego pisma że jest zgłoszona budowa. Otrzymasz tylko 2 egzemplarze projektu podbite przez starostwo. A np jeśli będziesz ratował się pomocą banku przy budowie to ma dość spore znaczenie. Bank potrzebuje PnB.

Więc łatwiej i szybciej jest starać się o PnB, na starych zasadach. Nowe przepisy to było tylko medialne szoł.

4 dni:jawdrop: miales jakiegos znajomego albo zaplaciles za "Express" - pytam serio bo jak powyzej nastawialem sie na 30 dni a tutaj wychodzi z 2-3miesiace....

Witam,

Planuje budowę domu Ziojka nano chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć mam już przepisaną działkę chcę się ubiegać z narzeczoną o kredyt.

Na działkę jest plan zagospodarowania co muszę po kolei robić i do kogo się udawać.

1. Chce jechać do gminy po warunki zabudowy na daną działkę co dalej ?

warunki zabudowy albo MPZP i wtedy na tej podstawie wiesz jakiego projektu szukac - albo zlecic....w miedzy czasie dowiadujesz sie jakie media masz i zalatwiasz co da rade....wode, gaz, prad, kanalizacje...(moze byc jeszcze odlesianie jesli dzialka lesna)....

warunki zabudowy albo MPZP i wtedy na tej podstawie wiesz jakiego projektu szukac - albo zlecic....w miedzy czasie dowiadujesz sie jakie media masz i zalatwiasz co da rade....wode, gaz, prad, kanalizacje...(moze byc jeszcze odlesianie jesli dzialka lesna)....

Okej a gdzie to wszystko załatwiać gdzie zacząć składać wnioski jestem siny :) projekt już prawie mam tylko kto go adaptuje do działki ? i czy dopiero jak otrzymam zgodę od wodociągów to mogę działać z resztą aby sie o pozwolenie lub zxgodę na budowę wystąpić

Okej a gdzie to wszystko załatwiać gdzie zacząć składać wnioski jestem siny :) projekt już prawie mam tylko kto go adaptuje do działki ? i czy dopiero jak otrzymam zgodę od wodociągów to mogę działać z resztą aby sie o pozwolenie lub zxgodę na budowę wystąpić

Projekt masz a czy on pasuje do MPZP czy WZ,wiesz co Cię obowiązuje albo jedno albo drugie.

Nie każdy projekt da się zaadoptować do danej działki to właśnie te dokumenty pokażą co można na danej działce postawić.

Projekt pasuje do miejscowego planu zagospodarowania zgadza się z wymogami kątu dachu. I jest napisane że może być piętrowy. I teraz jak dalej postępować wiesz trafiłem tutaj po to aby się dowiedzieć bo siny jestem a widzę że wy macie doświadczenie

Geodeta i mapa do celów projektowych,architekt do adaptacji,on powinien też podpowiedzieć czy potrzebujesz projekt czy zgłoszenie zjazdu to w zależności przy jakiej drodze działka położona,Teraz zmieniły się przepisy i ponoć nie trzeba warunków tech. mediów ale wg mnie warto złożyć wniosek.No chyba że wszystkie media do których chcesz się podłączyć masz w drodze,ale jak np kanalizy brak to warto do projektu od razu BOŚ czy szambo wrysować.

No i jeszcze czy może działka wymaga odrolnienia czy odlesienia nie leży na obszarze archeologicznym szkody górnicze itp.

Rozmowa z architektem rozwieje najwięcej wątpliwości.

Edytowane przez Bejaro

Projekt pasuje do miejscowego planu zagospodarowania zgadza się z wymogami kątu dachu. I jest napisane że może być piętrowy. I teraz jak dalej postępować wiesz trafiłem tutaj po to aby się dowiedzieć bo siny jestem a widzę że wy macie doświadczenie

kat dachu to jeden z wielu czynnikow....przeczytaj dokladnie MPZP i tam masz wszystko napisane - czym mozesz ogrzewac dom, jaka powierzchnie dzialki mozesz zabudowac, jaka wysokosc moze miec dom, czy moze miec piwnice czy nie, inne wymagania itd...

architekt adaptujacy to wszystko powinnien sprawdzic po daniu mu MPZP.

a jak wpiszesz w wujka googla to bedziesz mial krok po kroku - oczywiscie ogolnie bo nie ma jednego sposobu postepowania a pozniej to telefon i dzwonic do wodociagow, ZE czy starostwa i sie dowiadujesz

Edytowane przez .:Paco:.

4 dni:jawdrop: miales jakiegos znajomego albo zaplaciles za "Express" - pytam serio bo jak powyzej nastawialem sie na 30 dni a tutaj wychodzi z 2-3miesiace....

Właśnie że żadnych znajomości. Nie płaciłem ani grosza za to. Pierwszy raz na oczy widziałem tą kobietę co sprawdzała dokumentację i pisała pozwolenie. Też byłem w szoku że tak szybko jednak chociaż raz byłem mile zaskoczony w urzędzie.

Właśnie że żadnych znajomości. Nie płaciłem ani grosza za to. Pierwszy raz na oczy widziałem tą kobietę co sprawdzała dokumentację i pisała pozwolenie. Też byłem w szoku że tak szybko jednak chociaż raz byłem mile zaskoczony w urzędzie.

Starostwo nie wysyłało zawiadomień do sąsiadów nie czekało na zwrotki a uprawomocnienie ?

Odnośnie projektu to: najpierw sprawdza się WZ lub MPZP. Potem dobiera się projekt do tego. Jeśli projekt nie będzie pasował do wytycznych to nie dostaniesz PnB. Lub czekają Cię kolosalne zmiany w projekcie przez architekta co wiąże się z kosztami i ponownymi wyliczeniami osoby która adaptuje projekt na działkę.

Zaczynaj od WZ lub jak jest MPZP + architekt (jak jesteś zielony w temacie to on powinien Ci wszystko wyjaśnić i podpowiedzieć co i kiedy robić). Lub tak jak w moim przypadku mój Architekt składał wnioski w urzędach za mnie (ja mu podpisałem wcześniej druki), zrobił dokumentację łącznie z przyłączami mediów, a mnie osobiście zostało złożenie tego wszystkiego w Starostwie Powiatowym i wniosek o wydanie PnB. (takie załatwienie bardzo ułatwia życie klientowi, nie latasz po urzędach za wydaniem jakiegoś świstka, nie gubisz się w tym wszystkim, robi to osoba która się na tym zna i która wie co gdzie i jak się załatwia)

I uprzedzam pytanie: z Panią ze Starostwa Powiatowego on nie miał nic wspólnego. Tak i ja.

Edytowane przez Marek88.8

Starostwo nie wysyłało zawiadomień do sąsiadów nie czekało na zwrotki a uprawomocnienie ?

Starostwo tego nie wysyła. Urząd miasta i gminy przy wydawaniu WZ wysyła takie informacje sąsiadom. U mnie nie było MPZP więc robiłem WZ które przez te wysyłki trwało 3 mies.

A uprawomocnienie PnB trwało 14 dni od daty odebrania czyli standardowo.

Edytowane przez Marek88.8

pozwolenie, czy zgłoszenie projektu

Pozwolenie na Budowę można uznać na dzień dzisiejszy jako BEZPIECZNY tryb postępowania administracyjnego.

Zgłoszenie jest możliwe dla :

" wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane "

dodatkowo tryb zgłoszeniowy zamyka na zawsze możliwość istotnych zmian w projekcie :

Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

1a. Istotne odstąpienie od projektu budowlanego złożonego wraz ze zgłoszeniem budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, lub przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b, wobec którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę dotyczącej całego zamierzenia budowlanego.

jw nie odnosi się do PNB ! czyli Decyzji Administracyjnej, której w trybie zgłoszeniowym brak !

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI