Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od poczatku.....pozwolenie czy zgloszenie projektu

Recommended Posts

Starostwo nie wysyłało zawiadomień do sąsiadów nie czekało na zwrotki a uprawomocnienie ?

W zasadzie starostwo powinno wysyłać zawiadomienia tylko do "stron procesu budowlanego" - bo tak wynika (i wynikało) z przepisów.

Problem sprowadzał się i sprowadza, w przypadku PnB, do tego, że ustawodawca nie wskazał kto ma to określić - stąd na wszelki wypadek, urzędnicy w cały proces wciągali wszystkich właścicieli sąsiadujących działek.

W przypadku budowy w trybie uproszczonym (zgłoszenie), ustawodawca jasno wskazał, że taką analizę musi przeprowadzić architekt/projektant i dopiero jego (architekta/projektanta) analiza, że zamierzenie budowlane, nie powoduje "udziału stron" jest warunkiem (uwarunkowaniem) takie trybu administracyjnego - czyli zgłoszenia.

Ps. Do tego co napisał Łukasz.

To jest Mały, nawet Bardzo Mały Pan Pikuś.

Przy zgłoszeniu, stroną (ewentualnego) sporu nigdy nie będzie urząd, tylko stroną będzie zawsze inwestor - jak samotny biały żagiel.

W przypadku sporu (ewentualnego), urząd bardziej będzie skory do wstrzymywania budowy, do czasu rozwiązania problemu.

Lukasz, ssiwy12 - no to ladnie...a mialo byc tak pieknie a tutaj taki "bubel".

A czy robiliscie oddzielne PnB na ogrodzenie? Bo mysle aby to odzielic poniewaz nie ma u mnie ejszcze ulicy - teren jest dosc dziwny i w gmienie mi pwiedzieli,ze ulica bedzie mozliwe 50cm wyzej wiec poki nie ma ulicy moje ogrodzenie by bylo wieksze niz 2,2m aby jak zrobia aby mialo chociaz 1,8m.

PnB na ogrodzenie

- przy "ogrodzeniach jest fajnie :)

ogrodzenie nie wymaga PNB, a zgłoszenia TAK, ale pod warunkiem że wysokość jest powyżej 2,2m ( chyba, ze Plan Miejscowy mówi inaczej )

PnB ogrodzenia? Zgłoszenie? W tej kwestii wchodzimy już w biurokrację. W moich okolicach nikt nie robi PnB albo zgłoszenia na ogrodzenia. Grodziłem działkę w ubiegłym roku i żadnych zgłoszeń itd. A ogrodzenie robiłem porządne, na lata (nie tymczasowe). Z tym że moje ogrodzenie ma 1,6m wysokości. (grodziłem pustą działkę, budowa dopiero w tym roku się zacznie)

PnB na ogrodzenie

- przy "ogrodzeniach jest fajnie :)

ogrodzenie nie wymaga PNB, a zgłoszenia TAK, ale pod warunkiem że wysokość jest powyżej 2,2m ( chyba, ze Plan Miejscowy mówi inaczej )

nie do konca zrozumialem.....tzn,ze jak ubiegam sie o PnB domu to juz ogrodzenia nie musze ale jak robie dom na zgloszenie to musze PnB na ogrodzenie?

u mnie MPZP mowi,ze max to 2,2m ale jak w/w chcialbym teraz ogrodzenie zrobic na ok 2,3-2,4m ze wzgledu na ulice - tak mi nawet w gmienie doradzili. Priorytetem bedzie PnB na dom i przez to myslalem czy nie ubiegac sie na oddzielne PnB na ogrodzenie skoro mialoby byc takie "wysokie" aby mi nie odrzucli albo przedluzali PnB domu.

przecież napisałem :

ogrodzenie nie wymaga PNB,

a zgłoszenia TAK, ale pod warunkiem że wysokość jest powyżej 2,2m ( chyba, ze Plan Miejscowy mówi inaczej )

- jeżeli PM mówi, że "max 2,2m" to nie zrealizujesz ogrodzenia powyżej 2,2m!

- a ogrodzenie do 2,2m ( jw ) nie wymaga ani PNB, ani ZGŁOSZENIA

- do 2,2m można się grodzić " jak kto chce" :)

byle zgodnie z zapisami Planu.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

przecież napisałem :

ogrodzenie nie wymaga PNB,

a zgłoszenia TAK, ale pod warunkiem że wysokość jest powyżej 2,2m ( chyba, ze Plan Miejscowy mówi inaczej )

- jeżeli PM mówi, że "max 2,2m" to nie zrealizujesz ogrodzenia powyżej 2,2m!

- a ogrodzenie do 2,2m ( jw ) nie wymaga ani PNB, ani ZGŁOSZENIA

- do 2,2m można się grodzić " jak kto chce" :)

byle zgodnie z zapisami Planu.

brakowalo nowej lini...nie rozumialem co napisale- dzieki.

Dzis zadzwonilem do starostwa prawie to samo potwierdzili ale od strony ulicy, placow nadal wymagane jest zgloszenie nawet jak jest mniej niz 2,2m

zgadza się :)

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

...23) ogrodzeń; ...

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4:

3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m.

... ja wpisuje ogrodzenie w Projekt Zagospodarowania Działki ( dla domu jednorodzinnego ) i to zamyka temat dodatkowego zgłoszenia dla ogrodzenia. Chyba, że z jakiegoś powodu chcesz rozbić jw na dwa tematy : projekt domu / projekt ogrodzenia.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

proponuje jednak na pozwolenie....ja zrobiłam na zgłoszenie (byłam pierwsza w naszym Urzędzie co wybrała te opcję)i czekałam "tylko" 3 mce :(((

zgłoszenie-nigdy więcej ,a najgorsze ze to cały czas "leci " czas od początku....od nowa...

No właśnie, o takich przypadkach również słyszałem. Zgłoszenie to był tylko "medialny pic". Tak jak i wcześniej o tym już wspominałem.