ja_cek 09.02.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam,wiem że temat był wałkowany i przejrzałem mnóstwo archiwalnych postów, lecz ze względu na to że część odpowiedzi zawarta była w zdjęciach, zostały tylko nieaktualne linki lub obrazki z informacją o braku zdjęcia Mam dylemat z oddzieleniem garderoby w sypialni na poddaszu. Chciałem postawić ściankę działowa GK i nie wiem którą metodę wybrać aby było poprawnie. W dokumentacjach producentów w sumie znalazłem dopuszczalne obie metody z naciskiem (chyba historycznym ) na metodę A poniżej.Oczywiście wiem że w obu przypadkach muszę zadbać o ciągłość paroizolacji na suficie.Tak więc proszę o radę osoby, które miały z takim przypadkiem do czynienia:A) najpierw robić ściankę działową montując profil górny UW do jętek. Potem opłytować ściankę i dopiero instalować ruszt sufitu i płytować sufit?czyB) w miejscu przewidywanym postawienia ścianki dołożyć profil CD60 na suficie (na szczęście ścianka będzie równoległa do profili CD). Następnie opłytować sufit, postawić ściankę działowa montując profil UD do opłytowanego sufitu i potem opłytować ściankę ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 10.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam, wiem że temat był wałkowany i przejrzałem mnóstwo archiwalnych postów, lecz ze względu na to że część odpowiedzi zawarta była w zdjęciach, zostały tylko nieaktualne linki lub obrazki z informacją o braku zdjęcia Mam dylemat z oddzieleniem garderoby w sypialni na poddaszu. Chciałem postawić ściankę działowa GK i nie wiem którą metodę wybrać aby było poprawnie. W dokumentacjach producentów w sumie znalazłem dopuszczalne obie metody z naciskiem (chyba historycznym ) na metodę A poniżej. Oczywiście wiem że w obu przypadkach muszę zadbać o ciągłość paroizolacji na suficie. Tak więc proszę o radę osoby, które miały z takim przypadkiem do czynienia: A) najpierw robić ściankę działową montując profil górny UW do jętek. Potem opłytować ściankę i dopiero instalować ruszt sufitu i płytować sufit? czy B) w miejscu przewidywanym postawienia ścianki dołożyć profil CD60 na suficie (na szczęście ścianka będzie równoległa do profili CD). Następnie opłytować sufit, postawić ściankę działowa montując profil UD do opłytowanego sufitu i potem opłytować ściankę ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. nie przedstawiłeś żadnych argumentów za tym, by ścianka była wykonana przed sufitami. Zrób sufit, czy tam jeszcze skos i na koniec ścinak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_cek 10.02.2016 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Jedyny argument który znam na tą chwilę aby napierw postawić ścianki a potem sufity pochodzi z materiałów rigipsa i knaufa. Przykład cytatu z materiałow rigipsa: „PAMIĘTAJBardzo ważne jest solidne mocowanie konstrukcji ścianekdziałowych do konstrukcji dachu, a nie do płyt zabudowypoddasza.”Na logikę wychodzi mi, że to głównie względy akustyczne o tym decydują, lecz może się mylę. Może są jeszcze inne powody o którym nie wiem, na przykład stabilność lub pracująca więźba albo coś jeszcze co wskazuje że taka kolejność jest właściwa. Wskazana metoda B, czyli najpierw sufitu a dopiero potem ścianka działowa, czyli tak jak FlashBack sugerujesz wydaje mi się prostsza, bo nie ma zabawy z wywijaniem paroizolacji nad ścinanką i łączenia jej z paroizolacją nad sufitami aby zachować ciągłość. Garderoba nie wymaga specjalnych izolacji akustycznych, więc też skłaniałbym się ku tej prostszej metodzie. Ale zadałem to pytanie ponieważ może są jakieś powody o których nie wiem. A boję się, że jak teraz zrobię prostszą metodą (i tak sypialnia rozbebeszona od X czasu a żona ciągle się upomina o garderobę), to może potem odbije mi się to czkawką. Wolałbym jednak skorzystać z rady doświadczonych forumowiczów niż na swoim doświadczeniu dowiadywać się dlaczego nie należy tak robić ? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.02.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jedyny argument który znam na tą chwilę aby napierw postawić ścianki a potem sufity pochodzi z materiałów rigipsa i knaufa. Przykład cytatu z materiałow rigipsa: „PAMIĘTAJ Bardzo ważne jest solidne mocowanie konstrukcji ścianek działowych do konstrukcji dachu, a nie do płyt zabudowy poddasza.” Na logikę wychodzi mi, że to głównie względy akustyczne o tym decydują, lecz może się mylę. Może są jeszcze inne powody o którym nie wiem, na przykład stabilność lub pracująca więźba albo coś jeszcze co wskazuje że taka kolejność jest właściwa. Wskazana metoda B, czyli najpierw sufitu a dopiero potem ścianka działowa, czyli tak jak FlashBack sugerujesz wydaje mi się prostsza, bo nie ma zabawy z wywijaniem paroizolacji nad ścinanką i łączenia jej z paroizolacją nad sufitami aby zachować ciągłość. Garderoba nie wymaga specjalnych izolacji akustycznych, więc też skłaniałbym się ku tej prostszej metodzie. Ale zadałem to pytanie ponieważ może są jakieś powody o których nie wiem. A boję się, że jak teraz zrobię prostszą metodą (i tak sypialnia rozbebeszona od X czasu a żona ciągle się upomina o garderobę), to może potem odbije mi się to czkawką. Wolałbym jednak skorzystać z rady doświadczonych forumowiczów niż na swoim doświadczeniu dowiadywać się dlaczego nie należy tak robić ? Z góry dzięki Sam odpowiedziałeś, nic nie stoi na przeszkodzie wykonania ścianki po zabudowie sufitu, skosu. Robiąc sufit uwzględnić trzeba przebieg ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_cek 15.02.2016 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Czyli moje rozumowanie mialo sens i nie ma przeciwskazań aby to zrobic w tej kolejności Dzięki FlashBack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.02.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Czyli moje rozumowanie mialo sens i nie ma przeciwskazań aby to zrobic w tej kolejności Dzięki FlashBack do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts