Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post na forum.

Chciałbym skonsultować mój pomysł z osobami budującymi dom.

Mam dom w stanie ssz. Jest garaż 2-stanowisko przylegający do części mieszkalnej.

Dach ma 45stopni więc nad piętrem wyszedł spory stryszek nad garażem i nad częścią mieszkalną.

Nad garażem stryszek jest trochę niżej gdzieś na wysokości 2,7m więc można wchodzić wyłazem.

Nad częścią mieszkalną stryszek wyszedł wyżej o około 1,5m zatem jest od stropu jest na wysokości 4,2m.

Zatem robienie wyłazu do stryszku nad częścią mieszkalną staje się niepraktyczne, bo drabina musiałaby mieć minimum 4,2m itp

Powstał pomysł zrobienia przejścia ze stryszku nad garażem do stryszku nad częścią mieszkalną w ścianie szczytowe (trójkątnej).

W sposób w jaki chcę to zrobić to na początek zastosowanie nadproża szerokość 90cm w wykutym otworze, zamurowanie go a potem zrobienie drugiego nadproża z drugiej strony i powtórzenie tej czynności. Następnie wykucie otworu pod nadprożem. Proces ten jest opisany na stronie:

http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/07/dziura-w-scianie-czyli-jak-bezpiecznie.html (sekcja z nadprożem)

Aktualnie sytuacja wygląda tak (narysowałem część którą bym wyciął)

https://www.flickr.com/gp/120534819@N03/88M478

Edytowane przez michal1500100900
https://forum.murator.pl/topic/208329-wykonanie-w-%C5%9Bcianie-szczytowej-otworu-z-2-nadpro%C5%BCami/

• 2 weeks później...
Jeśli dobrze widać na zdjęciu, to w miejscu, które zaznaczyłeś obciążenie pionowe ściany jest znikome - rób jak zaplanowałeś, pamiętaj tylko o odpowiednim osadzeniu końcówek nadproża w ścianie (tzw "poduszki" z betonu).
Gość Konto usunięte_12*
Nikt mi nie doradzi ? Nie ma tu dobrych doradców :) ?

A nie warto by tam zrobić już nie tyle otwór, co po prostu jakieś drzwi?

Ja bym zrobił to podobną metodą, jak planujesz, tyle, że wklejając albo nadproża gotowe, albo zalewając betonem wykute wnęki (kolejno po obu stronach) zazbrojone prętami stalowymi.

Pozdrawiam

P.S. Takie nadproże musi być przynajmniej po co najmniej 10 do 15 cm (po obu stronach) dłuższe od szerokości planowanego otworu!

Edytowane przez Konto usunięte_12*
  • 3 weeks później...
A nie warto by tam zrobić już nie tyle otwór, co po prostu jakieś drzwi?

Ja bym zrobił to podobną metodą, jak planujesz, tyle, że wklejając albo nadproża gotowe, albo zalewając betonem wykute wnęki (kolejno po obu stronach) zazbrojone prętami stalowymi.

Pozdrawiam

P.S. Takie nadproże musi być przynajmniej po co najmniej 10 do 15 cm (po obu stronach) dłuższe od szerokości planowanego otworu!

Dzięki za sugestię. Niestety z drugiej strony tej ściany poziom jest wyżej, czyli zaczyna się właśnie od dolnej kreski narysowanego kwadratu. Przejście powinno mieć minimum 50cm szerokości, a żeby były to drzwi to wysokość już mi tam nie wejdzie większa, więc będzie otwór szerkość 50 cm na jakieś 60cm wysokości, wejść się da i włożyć też chyba. Wyżej są z jednej strony krokwie.

Po zalaniu nadproża została mi delikatna luka, ciężko jest zachlapać otwór który z góry ogranicza cegła. Czy moge wypełnić tę lukę pianą poliuretanową ?
Po zalaniu nadproża została mi delikatna luka, ciężko jest zachlapać otwór który z góry ogranicza cegła. Czy moge wypełnić tę lukę pianą poliuretanową ?

Powinieneś to upchać zaprawą cementową, to sie wpycha i ubija np kołkiem.