Rico1009 10.02.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam Wszystkich! Z racji tego ze to pierwszy napisany post wypada sie przedstawic i przywitac co tez czynie Na forum zagladam juz od dluzszego czasu jednak do zalozenia konta dorosłem dopiero przy zakupie wlasnego mieszkania. Mieszkanie w bloku z wielkiej plyty (rok ukonczenia budowy 89 - oddanie do uzytku). Mieszkanie 4 pokoje +wc+ lazieka + kuchnia - typowy standart. Ze wzgledow cęzury nie zamieszcze zadnego zdjecia - poniewaz stan mieszkania jest delikatnie mowiac tragiczny - narazie jestem na etapie odgruzowania go po poprzednich lokatorach.... zrwam tapety(pozostalosci) i czekam na ukazanie sie golego betonu (chyba lepszy widok niz 30 letnie tapety niezmieniane- nie czyszczone- niemalowane -tragedia!) Ale do rzeczy. Przymiezam sie do podwieszania sufitow - o ile w mniejszych pokojach, kuchni i przedpokoju to nie bedzie problem, o tyle salon a raczej powierzchnia sufiu juz chyba jest wyzwaniem Rozmiar to 4,53m na 5,38 (+/- cm) co daje ponad 24m2. na suficie w salonie sa 2 laczenia.. jedno mniej wiecej w polowie(tam tez przypada miejsce kabli do lampy) oraz 2 laczenie jakies 65-70 cm od sciany (?!) Dla mnie dziwne poniewaz zwykle wszystkie syfity w wielkiej plycie mialy jedno laczenie NIe mniej jednak roznica na tych laczeniach na chwile obecna to okolo 4mm (dokladnie zmierze po odkuciu sufity ze starego gipsu i siatek). Problemem dla mnie nr jeden jest wysokosc. Na chwile obecna od podloza mam 2,48 m (sa panele ale beda wymieniane na nowe- zakladam ze poziom bedzie ten sam). Minimalna zalozona dla mnie wysokosc pokoju to 2,42m najlepiej 2,44m (2,40m maja wymazone meble mojej lepszej polowki wiec ta sprawa nie podlega dyskusji) pozatym ja sam nie potrafie sobie wyobrazic nizszego sufitu niz te min 2,40 czyli na zabudwe sufitu zostaje mi okolo 6-7cm lacznie z plyta (12,5) Planowalem wstepnie to zrobic na 2poziomowym krzyzowym, ale to 27mm x2 czyli 54 +12,5 plyta to juz mamy 67mm wiec zostaje okolo 1cm I teraz pytanie: czy pakowac sie w 2 warstwowy krzyzowy? czy zrobic jedno poziomowy (ewentualnie jednopoziomowy krzyzowy - ze wzmocnieniami poprzecznymi ? Podstawowe zalozenia montazu zgodnie z tym co na forum wyczytalem (nie znalazlem watka o problemie z minimalnym podwieszeniem dlatego tez pozwolilem sobie zalozyc nowy): 1) Profil UD na okolo pokoju( przytwierdzany na kolkach 6x80 lub 8x80 - tu ewentualnie prosze o sugestie wyzszosci 8x80 nad 6x80 - pomijam kwestie ceny ale czy warto ? Profil UD podklejony tasma akustyczna, ponizej profila tasma slizgowa; 2) laczniki ES 60/75 (dluzszych chyba nie ma sensu)) mocowane do sufitu na metalowych dyblach (czy dyble 4x40 wystarcza czy musza byc dluzsze? i czy wystarczy mocowanie ES jednopunktowe czy lepiej montowac po 2 dyble do ES na skrajach - ewentualnie jeden dybel na srodku i 2 kolki po bokach ale to chyba przesada... ?), profile ES w miejscu styku z sufitem podklejone tasma akustyczna; 3) jesli wersja 2 poziomowa to: - profil glowny na CD60 UD- pierwszy progil glowny 20 cm od sciany pozostale co 60-70 cm - ostatni 20 cm od sciany , kolkowane co 50 cm do sufitu - pierwszy i ostatni kolek 15-20 cm od sciany, laczone pchelkami z ES po wypoziomowaniu - profil nosny CD60 wlozony w UD- nie przykrecany do niego - pierwszy 10-15 cm od sciany pozniej co 50 cm(w zaleznosci od rodzaju wybranych plyt moze byc gesciej - zeby wyszlo na laczeniach plyt) - laczniki krzyzowe (tylko zapinane? bo slyszalem glos ze dobrze skrecic czesc do profila glownego....); - teraz pytanie - czy profil glowny moze byc podwieszony pod sufitem okolo 1cm ? ma to sens jakikolwiek ? czy to za malo zeby skompensowac ruchy plyt na suficie?? 4) wersja jedno warstwowa - profil CD60 wlozonu w UD - nie skrecany; pierwszy 10-15cm od sciany nastepne co 50 cm - ostatni 10-15, montowany do sufitu na ES co 50 cm ( tu pytanie czy nie za gesto - czy wystarczy np co 75cm)?; 5) wersja jednopoziomowa z umocnieniami - dodatkowe kawalki poprzeczne profile CD 60 co 50-75cm ( w zaleznosci od plyty tak zeby wyszlo na laczeniach plyt - czy to ma sens ? Czy konstrukcja jednowarstwowa(jednopoziomowa) jest duzo gorsza od tej jednopoziomowej z dodatkami poprzecznymi ? Wiem ze najlepszym rozwiazaniem byloby 2 poziomowe ale z racji miejsca czy ma sens jesli pierwszy CD glowny bedzie wisial na wysokosci 1 cm? moze niecalego nawet zaleznie od krzywizny sufitu ? Zalerzy mi wiadomo na jednym - zeby sufit nie pekał i zeby byl wyzszy niz 240 cm - idealnie 245 ale tego chyba nie osiagne Druga sprawa i glownym pytaniem jest wybor plyt - czy ukladac to ze zwyklych GK 2600/2000x1200 z jednym fazowanym rogiem (reszte fazowac nozykiem i szpachlowac + fizelina), czy dolozyc do plyt typu 4PRO z 4ma sfazowanymi rogami ?? czy to jest wymiernie bardziej rozsadne- mniej podatne na pekanie przede wszystkim ? To po krotce tyle ... mam nadzieje ze nie namieszalem za bardzo Bede wdzieczy do do sugestii i oceny ktory montaz lepszy (1czy 2 poziomowy)i czy odleglosc 1cm w przypadku 2 poziomowego jest realna ?? Pozdrawiam Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 10.02.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Popatrz tu: Ewentualnie mozesz zadac pytanie na kanale YouTube uzytkownikowi gipskartoITD, gosc sie zna na suchej zabudowie bardzo dobrze, moze odpowie Zwykle GK wystarcza, po co kombinowac? Najpewniej zeby nie pekalo to tapeta na sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.02.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 wystarczy sufit otynkować, albo przykleić płyty gk bezpośrednio do sufitu. Co ty wogóle wymysliłeś z tym sufitem podwieszanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 21.02.2016 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Elaborat jak sie masz - ale istnieją polskie znaki diakrytyczne - łatwiej i milej się czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metpol 23.03.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) W takim przypadku można zrobić okładzinę sufitową na profilach kapeluszowych. Nie traci się wysokości, wyrównuje sufit, okładzina jest stabilna Edytowane 23 Marca 2016 przez Metpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.09.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Wszystko co warto wiedzieć o suficie podwieszanym - jak jest zbudowany, jakie są rodzaje stelaży do sufitów, jakie są odległości mocowania. Artykuł w formie filmu: Więcej filmów poradnikowych - zobacz na murator.tv - Telewizja poradnikowa dla Was Edytowane 12 Marca 2018 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 02.09.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Najlepszym rozwiązaniem jest montaż sufitu napinanego, wyjdzie nieco drożej ,ale masz spokój z totalnym bałaganem ,pękającymi łączami,szlifowaniem , malowaniem,no i wysokość pokoju obniży się minimalnie....błyszczący optycznie zwiększy wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts