drza 10.02.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam, Proszę o pomoc w wyborze pompy głębinowej. Głębokość odwiertu ok 40m. Firma, która robi mi odwiert poleca mi Grundfos, ale cena trochę odstrasza - ok 3000 zł. Jakie jeszcze inne firmy mogę wziąć pod uwagę? Z najtańszych są Omnigena, IBO, ale nie wiem czy warto ryzykować. Są jeszcze trochę droższe Belardi i Sigma. Jakie rozwiązania macie w swoich domach? Moja wiedza na temat pomp głębinowych jest niewielka dlatego proszę o jakieś wskazówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.02.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam, Proszę o pomoc w wyborze pompy głębinowej. Głębokość odwiertu ok 40m. Firma, która robi mi odwiert poleca mi Grundfos, ale cena trochę odstrasza - ok 3000 zł. Jakie jeszcze inne firmy mogę wziąć pod uwagę? Z najtańszych są Omnigena, IBO, ale nie wiem czy warto ryzykować. Są jeszcze trochę droższe Belardi i Sigma. Jakie rozwiązania macie w swoich domach? Moja wiedza na temat pomp głębinowych jest niewielka dlatego proszę o jakieś wskazówki:) Grundfos. Odstrasza cena ale działą wiele lat bez problemów. Mojemu sasiadow omnigena po 1 sezonie bezpieczniki wywalala. Ale, przepompuj studnie i oddaj wode do badania. Bo w 99% woda wymaga uzdatnainia, co moze miec wplyw na potrzbna wydajnosc takiej pompy. PRzed badaniem nie kupuj tez hydroforu bo tez to moze miec znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.02.2016 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Grundfos. Odstrasza cena ale działą wiele lat bez problemów. Mojemu sasiadow omnigena po 1 sezonie bezpieczniki wywalala. Ale, przepompuj studnie i oddaj wode do badania. Bo w 99% woda wymaga uzdatnainia, co moze miec wplyw na potrzbna wydajnosc takiej pompy. PRzed badaniem nie kupuj tez hydroforu bo tez to moze miec znaczenie. Dzięki za radę, zrobię tak jak piszesz. Firma, która mi wierci studnię zaproponowała mi pompę ZDS z montażem za 3500 zł. Facet twierdzi, że montuje od lat i nie ma z tym problemu żadnego. Pytanie czy szukać dalej czy to jest dobra oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.02.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dzięki za radę, zrobię tak jak piszesz. Firma, która mi wierci studnię zaproponowała mi pompę ZDS z montażem za 3500 zł. Facet twierdzi, że montuje od lat i nie ma z tym problemu żadnego. Pytanie czy szukać dalej czy to jest dobra oferta? Nie wiem ile w tych 3500 jest pompy a ile montazu. I co przewiduje montaz. Samo przykrecenie pompy do rury, przymocowanie linki asekuracyjnej i wlozenie do studni to ja sobie sam robilem nie jest to zadna filozofia. Ale jesli montaz to jakies przylacze do domu, kopanie dziury pod to przylacze itd, to sytuacja wyglada zgoła inaczej. Pompy ZDS wygladaja solidnie, choc raczej nie sa popularne w PL. A co ma powiedziec Ci czlowiek od studni ktory chce dodatkowo zarobic na montazu pompy. Ma powiedziec ze sie psuja na potege? Kazdy Ci powie nawet instalujac najgorszy chlam ze sie nie psuje sa swietne itd. Od ich opinii trzymasz sie z daleka. Przynajmniej ja tak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 12.02.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Miałem omnigeny. Dwie. Pierwsza padła po dwóch (2) dniach od zamontowania. Druga po 3latach. Teraz mam ZDS, kosztował z montażem ok. 2tys. Ma gwarancję bezwarunkową na dwa albo trzy lata (musiałbym sprawdzić) - przy awarii wymiana na nową bez oczekiwania na sprawdzanie. Pompa obsługuje już 1,5 roku dom i automatyczne podlewanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ja kiedys sprzedawałem grundofossa ktory przez 4 lata obslugiwał dom i podlewanie duzego ogrodu. Kupujacy chciał ja sprawdzic i zaniosl do serwisu firmowego. Stwierdzili ze trzyma parametry fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.02.2016 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) To Omnigena sobie odpuszczę Jakie parametry powinna mieć pompa dla domu jednorodzinnego dla 3 osób, głębokość odwiertu ok 40 m? Na co zwrócić uwagę, żeby mnie nie naciągnęli? Z tego co wyczytałem to najważniejsze są parametry: - Wydajność - w litrach na min - Wysokość tłoczenia - ile metrów do góry. Jak odwiert ma 40 m to wysokość tłoczenia 50 m powinna wystarczyć? Wydajność przy normalnej eksploatacji )bez basenów) dla 3 osób - 75l/min ? Edytowane 12 Lutego 2016 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To Omnigena sobie odpuszczę Jakie parametry powinna mieć pompa dla domu jednorodzinnego dla 3 osób, głębokość odwiertu ok 40 m? Na co zwrócić uwagę, żeby mnie nie naciągnęli? Z tego co wyczytałem to najważniejsze są parametry: - Wydajność - w litrach na min - Wysokość tłoczenia - ile metrów do góry. Jak odwiert ma 40 m to wysokość tłoczenia 50 m powinna wystarczyć? Wydajność przy normalnej eksploatacji )bez basenów) dla 3 osób - 75l/min ? Zrob badanie wody. Jesli masz w wodzie zelazo, to potrzebujesz duzo wiecej wody (niz potrzebujesz do normalnego uzywania ) do wyplukania/regeneracji filtra. Pare razy wiecej. Moj wymaga 150L/min faktycznej wyadajnosi przy ~3atm. Na opakowaniu pompy masz napisane wydajnosc maksymlna (bez obciazenia). Musisz wiedziec jaka ma wydajnosc przy Twoim obciazeniu (czyli np do jakiego cisnisani pompujesz hydrofor). Jezeli na pompie jest napisane wysoosc podnoszenia 70m - to maksymalnie pompa napompuje hydrofor do 7 atm. Przy 7 atm bedzie miałą praktycznie zerowa wydajnosc. Przy pompie powiniene byc zawsze wykres wydajnosi, jak sie wydajnosc z cisnieniem (wysokoscia podnoszenia) zmienia. 10m wysokosci podoszenia jest rowownazne 1atm w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.02.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jak odwiert ma 40 m to wysokość tłoczenia 50 m powinna wystarczyć? Na pewno nie. Musisz policzyć wysokość podnoszenia (ale nie od dna studni tylko od poziomu lustra wody w czasie pompowania). Do tego dodaj ciśnienie jakie chcesz mieć w hydroforze (zazwyczaj ok 4 bar = 40 m). Do tego dodaj opory na rurach, kolankach, zaworach zwrotnych, itd - zależnie od długości rur i ilości innych elementów to może być dodatkowe kilka-kilkanaście metrów podnoszenia. Z tego wyjdzie Ci ciśnienie. Teraz sprawdź to co pisał Jastrząb, czyli zapotrzebowanie na filtrację wody. To już kwestia wydajności czyli ile litrów ta pompa przepompuje przy ciśnieniu jakie Ci wyszło z powyższego obliczania. Aby to sprawdzić musisz zajrzeć do wykresu (charakterystyki) pompy (a nie na wydajność z "okładki"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Miałem omnigeny. Dwie. Pierwsza padła po dwóch (2) dniach od zamontowania. Druga po 3latach. Teraz mam ZDS, kosztował z montażem ok. 2tys. Ma gwarancję bezwarunkową na dwa albo trzy lata (musiałbym sprawdzić) - przy awarii wymiana na nową bez oczekiwania na sprawdzanie. Pompa obsługuje już 1,5 roku dom i automatyczne podlewanie ogrodu. Mógłbyś podrzucić jakiegoś linka do tej pompy, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 13.02.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Kij ma zawsze dwa końce. Jak za mocna i "lustro zrywa" to też nie za dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.02.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Oczywiście wszystko w granicach wydajności studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts