mojojek 10.02.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Głowię się jak zaprojektować instalację internetową oraz telewizyjną aby później nie żałować, że czegoś zapomniałem. Dom ma jedno piętro + bardzo małe poddasze, na które będzie wyjście. Na początek może napiszę co chciałbym osiągnąć: 1. Telewizja satelitarna + naziemna cyfrowa. W każdym pokoju gdzie ma być telewizor planuję gniazdko TV/SAT z jednym przewodem. Może lepiej od razu dać po 2 przewody? Trzeba wtedy dać 2 gniazdka czy w jednym gnieździe może być 2x SAT + 1x DVB-T? 2. Tam gdzie będzie gniazdo telewizyjne planuję gniazdka RJ45. W miejscu gdzie może stać biurko również planuję gniazdko RJ45. Czy warto robić gniazdko z dwoma wtyczkami RJ45 czy wystarczy jedna? W projekcie domu wymyślili multiswitch telewizyjny na poddaszu, który zbiera sygnał z anten SAT i naziemnej a z niego lecą przewody do każdego gniazdka w domu. Ta lokalizacja mi nawet pasuje tylko nie wiem czy konieczne będzie doprowadzenie zasilania do multiswitcha? Ten w projekcie ma jakiś wzmacniacz i nie wiem czy to będzie konieczne. Poza tym widzę, że sygnał LTE też do niego na projekcie jest podpięty. Gniazdek na poddaszu raczej bym chciał uniknąć. Do instalacji internetowej przewidzieli skrzynkę krosowniczą w garażu i tutaj mam już spore obawy. Póki co internet będę miał bezprzewodowy z anteny na dachu lub LTE. Chciałbym jednak mieć możliwość w przyszłości podpięcia internetu z kabla (jeśli tylko jakiś operator pociągnie przewody). 3. Gdzie najlepiej postawić tą skrzynkę, w której będą się zbierały wszystkie przewody internetowe? Myślałem o małym pokoju na piętrze, w którym jest garderoba. Internet chciałbym mieć wifi + kabel. Rozumiem, że w tej skrzynce najlepiej dać od razu router i podpiąć do niego gniazda z patchpanelu? Problem w tym, że gniazdek RJ45 w domu będzie 6-10 a router ma tylko 4 wejścia. Poza tym planowałem ze skrzynki pociągnąć również 2 przewody RJ45 i na każdym piętrze zamontować po jednym Access poincie. 4. Jakie kable i gdzie pociągnąć jeśli w przyszłości będę chciał korzystać z LTE lub będzie możliwość podpięcia się na zewnątrz do internetu kablowego? 5. Przewody Internetowe wybrałem MADEX UTP kat6. Przewody satelitarne TRISET 113. 6. A może multiswitch telewizyjny i patchpanel dać w jednej skrzynce w garderobie? Sam już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem. Bardzo proszę o pomoc bo już się naczytałem różnych poradników i nie wiem na co się zdecydować oraz jak to najlepiej rozwiązać. Edytowane 10 Lutego 2016 przez mojojek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Wszystkie odpowiedzi znajdziesz tutaj. Sam o to samo pytałemhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?242885-Instalacja-TV-i-internetowa-pomoc-w-rozlokowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojojek 11.02.2016 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Przejrzałem Twój temat ale wciąż mam kilka pytań. Czy dobrym pomysłem jest zrobić jedną szafkę, w której będzie multiswitch z anten oraz patchpanel + router + switche ze wszystkimi przewodami RJ45 czy może zrobić multiswitch (telewizyjny) na poddaszu a szafkę gdzieś np. w centralnym miejscu domu?Dalej nie wiem też czy ciągnąć z multiswitcha jeden czy dwa przewody satelitarne. Przy jednym się sumuje SAT + naziemna a co jeśli pociągnę dwa? Będę musiał przepinać przewody w multiswitchu jak będę chciał oglądać naziemną?Jaką szafkę kupić? Jakąś RACK czy byle co aby się zmieściło? Rozumiem, że musi być uziemiona i ma być w niej zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.02.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Przeczytaj jeszcze raz cały temat.Jak włożysz router do szafki który ma wifi to nie jest to dobry pomysł.multiswitch dajesz np na strychy do niego idzie koncentryk/ki od anteny a od niego już do TV i gniazdo sat/rtv na 100% tego Ci nie powiem, ale po to jest multiswitch aby właśnie rozdzielać sygnał . Dwa kable dajesz jeżeli chcesz nagrywać.http://www.dipol.com.pl/uniwersalne_schematy_instalacji_antenowej_dla_naziemnej_telewizji_cyfrowej_dvb-t_bib213.htm#05 Pisałem też w moim temacie o szafce , pod tynkowej nie znalazłem. Są dość duże i drogie. Dlatego u siebie dam takie gniazdka jak znalazłem do tego switch i router na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts