coachu13 10.02.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Hej. Ile tak naprawdę kosztuje podciagniecie gazu do domu ?Zakładając że jest w drodze przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 10.02.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Wszystko zależy od odległości domu do skrzynki gazowej. Dzisiaj ryczałt za wykonanie przyłącza ( skrzynki gazowej) wynosi 2800 z groszem brutto. Masz w tym projekt geodeta i wykonanie przyłącza. ( max 15mb)To jest po stronie gazowni. Natomiast od skrzynki do samego domu to zależy jakiego wykonawcę znajdziesz. Ja zapłaciłem za 44 mb 4300 zł w tym wykonanie instalacji w domu, która zasila tylko kocioł gazowy. Oprócz tego musisz zrobić projekt instalacji od skrzynki w drodze do domu i uzyskać pozwolenie na budowę tej części instalacji gazowej. Załatwiłem to 3 tyg temu. Starostwo Legionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 11.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Pierwszym krokiem była umowa z PGNiG i tam wyceniono mi wartość usługi od nitki w ulicy do granicy działki, wg nich za 3,1 m to miało wartość 4674 zł brutto. Za przyłączenie zaś życzyli sobie 2023 zł brutto i tę różnicę (czyli ok 2600 zł brutto mi zwrócono po zagazowaniu i przyłączeniu przez nich licznika) Za projekt przyłączenia wody, przyłączenia gazu z nitki w ulicy do skrzynki na granicy działki, projekt instalacji od skrzynki przez działkę i wewnątrz domu zapłaciłam 3300zł brutto. Zdecydowałam się na firmę, która w PGNiG wygrała przetarg na mój kawałeczek od nitki do granicy i oni zrobili razem wszystko, czyli od nitki do płota, ustawili skrzynkę na bloczkach betonowych, całą obsługę geodezyjną, od skrzynki do domu, zrobili stalowymi rurami rozprowadzenie po domu i 3 końcówki do wykorzystania wewnątrz domu, obsługę kierownika budowy, kontrolę szczelności, odbiór robót, przygotowanie pełnej dokumentacji niezbędnej dla kontroli kominiarskiej i PGNiG=4400 brutto.Reasumując to było tańsze od projektów *tańsze bo zapłaciłam wykonawcy 4400 a PGNIG oddał ok 2600zł. Edytowane 11 Lutego 2016 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.02.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Warszawa GAZ PROJEKT 1 100 złGAZ MAPKA projektowa 200 złGAZ SZAFKA 700 złGAZ instalacja od plotu i wewnetrzna 2 500 złopłata gazowni 2 204 zł SUMA GAZ 6 704 zł i taki koszt poniosłem nikt mi nic nie zwracał. jest to najprostsza instalacja gaz miałem w płocie i od szafki do kotła około 20 metrów. Ceny raczej okazyjne bo normalnie mapka do celów projektowych około 700zł, a projekt tez raczej droższy. Czyli w pesymiestycznym wariancie nawet na 10 tyś moze to się skończyc Edytowane 11 Lutego 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.02.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 *tańsze bo zapłaciłam wykonawcy 4400 a PGNIG oddał ok 2600zł. Z jakiego powodu pgnig w ogole cos oddawał? Ile ostatecznie za całosc zaplacilas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 11.02.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 U mnie było tak zewnętrzne podłączenie projekt we wałsnym zakresie 1950 zapłaciłam mapa w cenie gazownia odliczyła mi za projekt dopłaciłam za podłączenie coś ponad 200 zł. Wewnętrzna instalacja projekt był zrobiony wraz z adaptacją projektu, i na jednym pozwoleniu pociągnięcie do domu od granicy 100 zł za metr,kierownik budowy do gazu chyba 500 nie pamietam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 11.02.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Kurcze, jakoś tak drogo u Was. Jeśli chodzi o projekt przyłącza, to robił mi go adaptujący razem ze wszystkim innym, więc nawet nie wiem, ile miałby kosztować. Z tym projektem poszłam do PGNiG, wzięli sobie, wyliczyli, co mieli wyliczyć, wystawili FV na około 2000zł brutto z tego co pamiętam, a potem oddali około 500zł, bo projekt zrobił adaptujący właśnie, a nie oni. U nas w okolicy firma wygrywała przetarg i robiła przyłącza. Trzeba ich było tylko na działkę wpuścić. Fakt, że skrzynkę mam bardzo blisko rury z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.02.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ten zwrot dotyczy tylko wykonania nitki poza granicą działki za pieniądze inwestora. PGNiG ma własne wyceny, odcinek 3,1m wyliczyli dużo więcej. Wykonałam za 4400 zł (ale całą usługę) a oni nie ingerują w prywatne umowy z wykonawcą. Może dlatego tak wyszło, że nitkę gazową miałeś w granicy? Dowiedz się dokładnie, może ktoś ominął informację dla Ciebie....Ja taką informację miałam w pisemnych warunkach podłączenia. Z jakiego powodu pgnig w ogole cos oddawał? Ile ostatecznie za całosc zaplacilas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 13.02.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 U mnie jakas firma wygrała przetarg i zrobiła mi w płocie przyłącze. Ja w ten etap nie ingerowałem, gazownia im zapłaciła. Ja sie z nimi dogadałem i zrobili mi od skrzynki do domu. Oczywiscie za skrzynke placilem ja. Nie próbowałem robić sam instalacji od ulicy do płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 13.02.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Ja mam skrzynkę na ścianie budynku - sami takie warunki mi wydali, bo gaz mi w działce biegnie, kilka metrów od budynku. Więc w sumie PGNiG podpiął mi gaz w działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.09.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 U mnie rura gazowa biegła w drodze dosłownie niecały 1m od miejsca postawienia mojej skrzynki gazowej w ogrodzeniu. Mimo tak minimalnej odległosci i tak zapłaciłem ryczałtową opłatę prawie 1900zł dla PGNIG. Teraz po wykonaniu przyłącza i skrzynki gość z gazowni, który to robił powiedział mi na odchodnym że teraz musze wykonać projekt WLZ czyli odcinka od skrzynki w ogrodzeniu do mojego budynku i złożyc go w PGNIG, po czym dopiero podpiszą umowe finalną na dostawę gazu. Wcześniej ludzie którzy robili mi inne przyłącza m.in wode i kanalizacje stiwerdzili że projekt na instalacje gazową od skrzynki do domu nie jest już wymagany. Kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.09.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 U mnie rura gazowa biegła w drodze dosłownie niecały 1m od miejsca postawienia mojej skrzynki gazowej w ogrodzeniu. Mimo tak minimalnej odległosci i tak zapłaciłem ryczałtową opłatę prawie 1900zł dla PGNIG. Teraz po wykonaniu przyłącza i skrzynki gość z gazowni, który to robił powiedział mi na odchodnym że teraz musze wykonać projekt WLZ czyli odcinka od skrzynki w ogrodzeniu do mojego budynku i złożyc go w PGNIG, po czym dopiero podpiszą umowe finalną na dostawę gazu. Wcześniej ludzie którzy robili mi inne przyłącza m.in wode i kanalizacje stiwerdzili że projekt na instalacje gazową od skrzynki do domu nie jest już wymagany. Kto ma rację ? Rację ma PGNiG. Potrzebna mapa do celów projektowych, projekt wykonuje projektant z uprawnieniami gazowymi, składasz na zgłoszenie. Uprawomacnia się po 30 dniach + 7 dni. Jeśli nie masz projektu instalacji wewnętrznej podobnie + rzut parteru, z tym, że składasz na pozwolenie. Po 7 dniach od wydania decyzji zgłaszasz rozpoczęcie robót w nadzorze, składasz papiery kierownika budowy z uprawnieniami gazowymi, pobierasz dodatkowy dziennik budowy i po 7 dniach od zgłoszenia przystępujesz do wykonania instalacji gazowej wewnętrznej. Po skończeniu składasz wypełniony dziennik budowy w starostwie. I to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.09.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Więc dzwoniłem do Gazowni. Pani odpowiedzialna za odbiory powiedziała że projekt potrzebny jest tylko w toerii bo oni tego nie sprawdzają od skrzynki do budynku. Do odbioru instalacji czyli podłączenia gazomierza potrzebne są tak naprawdę dwa papiery - protokół szczelności rurociągu gazowego wykonany i podpisany przez osobę z uprawnieniami na dozór czyli "D" oraz protokół od kominiarza o prawidłowej i sprawnej instalacji kominowej. I tyle. Także projekt ma być dla raczej dla nas a nie dla gazowni i bez niego mam gaz podłączą.Ja projekt instalacji wewnetrznej w budynku mam ale nigdzie go nie składałem, był po prostu załącznikiem do projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.09.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 @cactus Projekt nie jest wymagany w teorii, tylko przez prawo budowlane.To że pani w gazowni nie interesuje nie oznacza, że nie interesuje nadzoru budowlanego.Ciekaw jestem, kto wykona Ci przyłącze gazowe bez projektu i wg własnego pomysłu /bez ewidencji/, wystawi protokoły szczelności instalacji i weźmie na siebie odpowiedzialność. Pan Henio?Pamiętaj, że właścicielem instalacji od skrzynki w płocie jesteś Ty i na Tobie jako inwestorze spoczywa dopilnowanie jej prawidłowego i zgodnego z przepisami wykonania. Sprawdź w projekcie domu, czy rzeczywiście posiadasz projekt instalacji gazowej wewnętrznej. Najczęściej przy zakupie projektu gotowego jest to tylko wizja architekta przebiegu instalacji, a nie projekt w rozumienia prawa. Najczęściej projekt instalacji gazowej jest wydzielony w projekcie obiektu, z podpisami projektanta i jego uprawnieniami.. Często w pozwoleniu na budowę widnieje też adnotacja "wraz z instalacja gazową". Jeśli tak masz to jest OK. Wpis do dziennika budowy o prawidłowym /zgodnym z projektem/ wykonaniu instalacji gazowej dokonuje kierownik budowy posiadający uprawnienia gazowe. Kierownik prowadzący budowę rzadko kiedy posiada uprawnienia gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.09.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Mam indywidualny projekt domu, mam w nim projekt instalacji gazowej wewnętrznej ale odcinek od skrzynki w ogrodzeniu to po prostu dwie kreski na mapie i wzmianka o zalecanej srednicy rury i jej typie. Szczegołowy projekt instalacji jest dla części instalacji po przejściu do domu.Widzę że wierzysz bardzo w te projekty itp, ja już dawno zszedłem na ziemię np firma robiła mi projekt przyłącza gazowego, zajęło im to 3 miesiące! po tym gazownia go odrzuciła bo były tam błedy! Przypominam że rure gazową w drodzę miałem 1m od ogrodzenia w ktorym stoi skrzynka. Po poprawkach zaakceptowali projekt, po kolejnych kilku miesiącach gazownicy przyjechali i wykonali przyłącze... całkowicie inaczej niż w projekcie bo projekt pokazywał lokalizację skrzynki w miejscu w którym przeszkałaby we wjezdzie na działkę i do garażu. Do tego użyli zupełnie innej rury niż w projekcie. Na moje pytanie "dlaczego" odpowiedzieli że akurat taką mają na aucie. Także przekonałem się na własnej skórze co te projekty są warte a procedury są tylko po to żeby ktoś mógł zarobić bo wykonawca i tak zrobi jak mu wygodniej. Dlatego nie dziw się że projekt oleje jeśli gazownia go nie potrzebuje. Zresztą pytałem już 3 różnych wykonawców. ICh nie obchodzi żaden projekt, robią tak jak sztuka wymaga, na koncu próba szczelności i papier. Co do jednego masz rację, rzeczywiście jeśli w pozwoleniu na budowę jest wzmianka że budynek będzie posiadał instalację gazową to jest to wystarczające dla nadzoru żeby odebrać dom. Edytowane 16 Września 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.09.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Co do jednego masz rację, ....... Ciekawe podejście. Od kiedy to inwestor omijający niewygodne dla niego przepisy budowlane ma rację. Przepisy drogowe, kodeks karny ograniczające Twoja wolność wyboru również łamiesz? Zrobisz jak uważasz. Twój dom, Twoja inwestycja, Twoja odpowiedzialność za wszystko co za płotem. Nawiasem mówiąc. Po co pytałeś, znajac odpowiedź Teraz po wykonaniu przyłącza i skrzynki gość z gazowni, który to robił powiedział mi na odchodnym że teraz musze wykonać projekt WLZ czyli odcinka od skrzynki w ogrodzeniu do mojego budynku i złożyc go w PGNIG, po czym dopiero podpiszą umowe finalną na dostawę gazu. Wcześniej ludzie którzy robili mi inne przyłącza m.in wode i kanalizacje stiwerdzili że projekt na instalacje gazową od skrzynki do domu nie jest już wymagany. Kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 17.09.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Bo po pytaniu na forum dodzwoniłem się do gazowni (po kilku h prób) i mi powiedzieli że projekt niby jest potrzebny ale nikt go nie bedzie wymagał od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.09.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Bo po pytaniu na forum dodzwoniłem się do gazowni (po kilku h prób) i mi powiedzieli że projekt niby jest potrzebny ale nikt go nie bedzie wymagał od nich. Powodzenia. Poczynając od firmy wykonującej przyłącze, poprzez geodetę robiącego inwentaryzację powykonawczą, a na nadzorze budowlanym kończąc. Daj znać czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 18.09.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Nie przesadzaj, w moim regionie nikt się takim rzeczami nie przejmuje, wykonawca chce zarobić to zrobi, geodeta pomierzy gaz przy okazji inwentaryzacji budynku, a nadzór ma takie rzeczy w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.09.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Jezuu..O co się spieramy? O projekt podłączenia gazu skrzynka - dom wart 600 - 700 zł co by było wszystko zgodnie z przepisami?Czy chodzi o oportunizm? Władza wymyśla przepisy, a ja, Polak, i tak zrobię po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts