rustin 11.02.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Znalazłem w innym temacie taki wpis Immergas przy mocy minimalnej spala 0,22m3/h, przy maksymalnej 1,3m3/h. Z liczb mi wychodzi modulacja palnika od 16%, spalanie minimalne 17% wartości maksymalnego. Można uznać, że moc jest PRAWIE wprost proporcjonalna do zużycia gazu. Jak działa kocioł na gaz ? Czy jeżeli w domu jest osiągnięta zadana temperatura to kocioł się całkowicie wyłącza ,nie pobiera gazu i włącza się dopiero jak np czujnik pogodówki da sygnał, że trzeba dogrzać po 2 godzinach, czy działa na minimalnej mocy ? czyli pobiera przykładowo 0,22m3/h x 24= 5,28m3 ? Jak to się ma do minimalnej mocy kotłów ? Jeżeli się wyłącza to co za różnica czy kocioł ma zakres modulacji 5-20kW czy 2-20kW ? Przy większej mocy minimalnej włączy się na krócej , czy to nie tak działa ? Druga kwestia , jak jest różnica w kosztach zużycia gazu jeżeli kupimy kocioł z modulacja 1. 5-24kW a 5-14kW ? 2. 5-24kW a 3-14kW ? Edytowane 11 Lutego 2016 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.02.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Znalazłem w innym temacie taki wpis Jak działa kocioł na gaz ? Czy jeżeli w domu jest osiągnięta zadana temperatura to kocioł się całkowicie wyłącza ,nie pobiera gazu i włącza się dopiero jak np czujnik pogodówki da sygnał, że trzeba dogrzać po 2 godzinach, czy działa na minimalnej mocy ? czyli pobiera przykładowo 0,22m3/h x 24= 5,28m3 ? Jak to się ma do minimalnej mocy kotłów ? Jeżeli się wyłącza to co za różnica czy kocioł ma zakres modulacji 5-20kW czy 2-20kW ? Przy większej mocy minimalnej włączy się na krócej , czy to nie tak działa ? Druga kwestia , jak jest różnica w kosztach zużycia gazu jeżeli kupimy kocioł z modulacja 1. 5-24kW a 5-14kW ? 2. 5-24kW a 3-14kW ? Zalezy jak jest poaczony, jak masz termostat pokojowy to po osiagnieciu temp dostaje cynk do wylaczenia, gasnie palnik i wylacza sie wentylator, jak temp spadnie to dostsje cynk i sie wlacza. Natomiast jak masz pogodowke to chyba chodzi caly czas. A np jezeli nie osiagnal temp a podgrzal wode do zadanego momentu to wylacza sie palnik aoe pompa i wentylstor dalej chodza, jak przemiesza wode i temp spadnie to zaskakuje palnik. Z moca minimalna jest tak, ze jak masz modulacje od 2kw to moze sie okazac ze akurwt takie jest zapotrzebowanie budynku i woda nadazy odbierac cieplo i bedzie ciagle pyrkal na 2kw, a jak masz np od 6kw modulacje to wtedy pochodzi, zagrzeje wode i zgasnie, woda sie wychloezi to sie zapali i znowu podgrzeje i tak w kolko, czestotliwosc zalezy od mozliwosci odbioru ciepla, jak masz bardzo maly odbior a duza moc min to moze sie okazac ze bedzie taktowal, wlaczal i wylaczal co oare sekund, i tu gaz idzie w komin, bo na kazde rozpalenie iles tam gazu sie marnuje. Druga kwestia, 5 do 24 a 5do 14 to zuzycie bedzie to samo, bo startuje od jednakowej mocy, masz jedynie wiekszy zapas mocy jak np masz bardzo duze jednostkowe zuzycie cieplej wody, np nalewasz wanne goracej wody i zlejesz caly zasobnik, to jak ktos bedzie chcial wziac prysznic to przy wiekszej mocy kotla szybciej woda sie nagrzeje. Natomiast jaka jest roznica miedzy min 5 a 3 kw tez jestem ciaw, ja mam modulacje od 5,8kw i jestem ciekawy czy jakos zauwazalnie mniej gazu by szlo jakbym mial od 3kw. Piec u mnie nie taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zalezy jak jest poaczony, jak masz termostat pokojowy to po osiagnieciu temp dostaje cynk do wylaczenia, gasnie palnik i wylacza sie wentylator, jak temp spadnie to dostsje cynk i sie wlacza. Natomiast jak masz pogodowke to chyba chodzi caly czas. Przy czym dla mnie najbardziej optymalna jest pogodówka w połączeniu z termostatem pokojowym. Kocioł działa jakieś 8h na dobę, temperatura zasilania steruje pogodówka, zmiany temp wewnetrznej przy ogrzewaniu podłogowym to maks 0.4 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.02.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 czyli jak jest wyższa minimalną moc to spalanie może być większe bo częściej będzie się wyłączał i włączał a wtedy potrzeba więcej gazu na rozpalenie niż na jakby chodził stale?czyli moc maksymalna w niczym nie przeszkadza jeżeli ma modulacje od bp 3kW? to bez różnicy czy to będzie kocioł 24kW czy 14kW? co do sterowania to zakładam pogodowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.02.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 czyli jak jest wyższa minimalną moc to spalanie może być większe bo częściej będzie się wyłączał i włączał a wtedy potrzeba więcej gazu na rozpalenie niż na jakby chodził stale? czyli moc maksymalna w niczym nie przeszkadza jeżeli ma modulacje od bp 3kW? to bez różnicy czy to będzie kocioł 24kW czy 14kW? co do sterowania to zakładam pogodowke Teoretycznie tak, ale sam jestem ciekaw czy to wiecej gazu to sa jakies marginalne groszowe ilosci czy juz odczuwalne, ale myske ze przy roznicy 2kw to raczej niezauwazalna roznica. A z tym maksiumum to tak, dlatego ja wzialem 26kw zamiast 19kw bo oba maja modulacje podajze od 5,8. Pogodowki nie znam, ja mam termostat, a to dlatego zebym przy paleniu w kominku nie musial wylaczac pieca tylko zeby sam ,,,widzial,, ze w domu jest cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 11.02.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Im niższa móc tym lepiejMoże użyjesz mocy minimalnej ale to zależy od domu.Co do CWU to mam ustawione 7KW i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.02.2016 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 czyli moc minimalna jest ważna ale maksymalna juz nie ma znaczenia jeżeli jest za dużą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 11.02.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Piętnaście lat temu zamontowałem zwykły kocioł z zamkniętą komorą spalania powiedzmy piec A, kocioł był dość głośny i mimo wbudowanej automatyki pogodowej grzał jak chciał, niby modulował sobie temperaturę do temperatury zewnętrznej ale jakoś słabo mu to wychodziło i z reguły po załączeniu grzał na ostro aż do 60-70 stopni i tak pracował przez piętnaście dwadzieścia minut po czym następnie załączenie za dwie - cztery czasem pięć godzin. Rok temu dzień przed wigilią kocioł padł, zdrutowałem go by święta przeżyć i kupiłem drugi, tym razem nowoczesny z bajerami jakiś tam piec B. W tym ta automatyka pogodowa działa jak by lepiej bardziej reaguje na temperaturę zewnętrzną i pracuje na dużo niższych temperaturach przez zdecydowanie dłuższy czas. Teraz zastanawiacie się po co ja to piszę, już wyjaśniam:Stary piec mimo że był wątpliwej jakości, bardzo głośny i zupełnie niemarkowy był o 30% oszczędniejszy od nowego który jest cichutki ładnie działa w nim automatyka pogodowa i ma ładny wygląd. Teraz nie wiem czy na zużycie gazu wpływ ma fakt że stary grzał wyższą temperaturą przez krótszy czas czy że miał inny bardziej ekonomiczny palnik czy sprawniejszy wymiennik.Ciężko jest jednoznacznie określić który piec będzie miał mniejsze czy większe zużycie gazu dla mocy minimalnej czy maksymalnej bo to wiele zależy od modelu i producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts