tomek_2 19.07.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Czy da sie tak wygiac te rure (20x2.0), by ominac kolanka przy laczeniu rury z grzejnikami? Chodzi glownie o to, by uzyskac ksztalt litery C na odcinku laczacym rure wychodzaca spod podlogi z zaworem katowym grzejnika V. Poza tym, czy da sie ja zgiac po lekkim luku tak, by mniej wiecej uzyskac kat prosty bez deformacji /zagiecia/ rury (polaczenie rury z rozdzielaczem)? Czy do giecia tej rury wystarczy odpowiednia sprezyna (jaka lepsza - wchodzaca w rure czy nachodzaca na nia, czy moze obydwie?) czy tez powinna byc jakas specjalistyczna gietarka? Prosze was bardzo o pomoc, bo nie wiem, czy samemu nie bede prowadzil rurek do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.07.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 A rozważ to: U mnie podkuto rowki w scianie (od płyty podłogi w górę tak z 20 cm), zagięto idącą na podłodze rurke i wpuszczono w ten kanał w ścianie, nastepnie zagipsowano i zupelnie nie widać (bo podejscie jest czesciowo schowane za kaloryferem - i wypada prosto na rozdzielacz V). Moi "fachowcy" mieli jakieś narzędzia (nie przyglądałem się, jakie), ale ja sobie ćwiczylem na pozostałościach rur i nawet się to dość ładnie gięło - w palcach - przy dłuższych odcinkach, bo jak b. krótka rurka i ciasny zakręt, to rzeczywiście się załamuje. Moim zdaniem ryzyko załamania rurki jest i rzeczywiście trzeba giąć to wkładając jakiś giętki przedmiot. Inna sprawa, że takim rurkom "podobno" nie szkodzi jednorazowe "rozklepanie" po zgięciu. Ale tylko w przypadku CO, bo ciśnienia są tam małe. Co innego CWU - tam trzeba bardziej uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 20.07.2004 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Kupilem wczoraj sprezyne nasuwana na rure i probowalem giac dosc krotkie kawalki rury i musze powiedziec, ze przy ostroznym, wolnym ale dokladnym gieciu mozna sporo z niej wyciagnac. Problemem beda na pewno te odcinki, gdzie dwa katy sa blisko siebie, wtedy chyba jednak trzeba bedzie dawac kolano. Moze ktos jeszcse podzieli sie doswiadczeniem wgieciu tej rury. Aha - dokladny symbol rury to Pex-Al-Pe, nie Pex-Al-Pex (jesli ma to znaczenie). ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 20.07.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Potwierdzam. Fachowcy którzy robili u mnie używali sprężyny i szło im to doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 20.07.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 to kup sobie oprócz sprężyny zewnętrznej także i wewnętrzną i gnij obydwoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.07.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 A te sprężyny to można kupić tam gdzie się kupuje te rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 21.07.2004 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Nie wiem, jak w Budapeszcie ale w Lodzi sa wlasnie u dystrybutora tego systemu (USMetrixPex) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 21.07.2004 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Nie wiem, jak w Budapeszcie ale w Lodzi sa wlasnie u dystrybutora tego systemu (USMetrixPex) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.07.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Dzięki. Chpdziło tylko o ty czy te sprężyny są częścią osprzętu, oferowanego przez prodcenta, czy też trzeba kombinować samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 21.07.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 sprężyny powinny być w każdej szanującej się hurtowni instalacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzaraOgnia 17.12.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Chcę zrobić na działce instalację do kominka, przydałoby mi się wygiąć kilka rur żeliwnych i teraz pytanie czy gięcie cnc to jedyne rozwiązanie, czy nie ma jakiegoś domowego sposobu, żeby je ugiąć a nie połamać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapiet 29.08.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Chcę zrobić na działce instalację do kominka, przydałoby mi się wygiąć kilka rur żeliwnych i teraz pytanie czy gięcie cnc to jedyne rozwiązanie, czy nie ma jakiegoś domowego sposobu, żeby je ugiąć a nie połamać? Wydaje mi się, że żeliwo nie jest materiałem ktory wygina się cokolwiek. Żeliwo jest kruche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallyko 20.02.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Mam taki dylemat, w projekcie do rozdzielacza ogrzewania podłogowego główne rury są o średnicy 40x3,7 alu/pex . Ponoć na upartego można dać 32x2,9 i takie zamierzam dać. przepływ na rozdzielaczu jest około 22 l/min. Czy da się taką rure poprowadzić bez złączek tylko za pomocą gięcia? istnieją rozdzielacze do ogrzewania podłogowego z przyłączeniami wiekszymi niż 1 cal? Edytowane 20 Lutego 2018 przez michallyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.02.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Co to za rozdzielacze? Bo takie 12 sekcyjne 2L/min spokojnie podłączam rurą 32. Ale giąć to... ja daję kolana.Istnieją takie rozdzielacze z serii przemysłowych. Na pewno takiego potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 20.02.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Mam taki dylemat, w projekcie do rozdzielacza ogrzewania podłogowego główne rury są o średnicy 40x3,7 alu/pex . Ponoć na upartego można dać 32x2,9 i takie zamierzam dać. przepływ na rozdzielaczu jest około 22 l/min. Czy da się taką rure poprowadzić bez złączek tylko za pomocą gięcia? istnieją rozdzielacze do ogrzewania podłogowego z przyłączeniami wiekszymi niż 1 cal? Opory przepływu dla rury 32 będą orientacyjnie dwa razy większe niż dla rury 40. Możesz to zrekompensować mocniejszą pompą obiegową. Tylko prądu Ci więcej zeżre. Robiłem samodzielnie podłączenie do pompy ciepła rurą 32 pex. Używałem zewnętrznej sprężyny i giąłem w rękach. Najmniejsze promienie, jakie udawało mi się zrobić miały ze 25cm. Ale to szło po ścianach w piwnicy, więc w zupełności wystarczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallyko 20.02.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) z tego co sie dowiedziałem to opory na rurze 32 są cztery razy większe niż na 40. A rozdzielacze to Solter, generalnie boje się połączeń w podłodze, jedynie pex chyba bez połączeń da się przeprowadzić, a może rury lutowane miedziane będą lepsze? albo PP ? tak się zastanawiam czy takie lutowane połączenia są bezpieczne? lepszy jest zaciskany pex czy lepsze są te pexy łączone przez nasuwane pierścienie? Edytowane 21 Lutego 2018 przez michallyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 21.02.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Nie bój się połączenia, bo te warunki pracy w instalacjach są bardzo mało obciążające.PP absolutnie.Miedź lutowana może być.Lepsze są pexy na pierścienie, nie ma tam żadnych oringów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 21.02.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Opory przepływu dla rury 32 będą orientacyjnie dwa razy większe niż dla rury 40. Możesz to zrekompensować mocniejszą pompą obiegową. Tylko prądu Ci więcej zeżre. Robiłem samodzielnie podłączenie do pompy ciepła rurą 32 pex. Używałem zewnętrznej sprężyny i giąłem w rękach. Najmniejsze promienie, jakie udawało mi się zrobić miały ze 25cm. Ale to szło po ścianach w piwnicy, więc w zupełności wystarczało. Dobrej klasy rury PEX 32 w ręku nie wygniesz chyba że jesteś kulturystą. Nawet 26 nie wygnie zwykła osoba. Co to za rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallyko 22.02.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 PP absolutnie w sensie? że tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.02.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dobrej klasy rury PEX 32 w ręku nie wygniesz chyba że jesteś kulturystą. Nawet 26 nie wygnie zwykła osoba. Co to za rura? Kulturystą nie jestem, więc pewnie moja rura to jakaś taniocha. Nadrukowana nazwa: aquahit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts