m104 11.02.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Otóż przymierzam się do tynkowanie ścian na podłożu typu piaskowiec. Tynkowac będę sam. Listwy prowadzące już założone. Miejscami wyszło ok 10 cm - piaskowiec nie jest wszędzie równy. Jak zacząć czym zagruntowac, jakie proporcje żeby nie spaprac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 11.02.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 10 cm zdjąć listwy i w ich miejsce przykręcić profile i regipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 11.02.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 może źle napisałem miejscami chodzi o miejsca np 15cmx15cm ogolnie to wychodzi tak max 3-6 cm srednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.02.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 To i tak nie mało.... 6 cm Rzuciliśmy kiedyś o. 10-11 cm tynku - warstwowo oczywiście. Trzyma się do dziś, ale spękał troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ewbud: za mocny szedł na mocny. 1:2:12 to aż nadto było ze składu, i to biorąc pod uwagę, że cement to 250... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 16.02.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Chciałbym poznać proporcje tynku na pierwszą warstwę, drugą, trzecia. Tak żeby nie popękało. Z jakiego piasku itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 m104: zależy to od nasiąkliwości konkretnego piaskowca. Nie wiem jaki tam jest. Z racji tego że kolejne warstwy tworzy się na coraz drobniejszym ziarnie, a to oznacza "coraz słabsze" kolejne warstwy to przepis ten sam, tyle tylko że wypełniacz drobniejszy. Na szpryc: gruby piasek 2 mm z nawet nadziarnem. Na narzut - 1,5 mm, na wierzchnią warstwę - do 1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 18.02.2016 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) znalazłem takie coś: np. 1-1-6 co to oznacza? tak na chłopski rozum Edytowane 18 Lutego 2016 przez m104 brak zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 18.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 łyżeczka-łyżeczka-6łyżeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 18.02.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Rozumiem że u mnie jeżeli jest grubiej ok 6 cm to drugą warstwę rzucać na dwa razy nie zmieniając składu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.02.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tynk na piaskowcu to duże ryzyko. Zasadniczo piaskowiec jest to materiał o niższej wytrzymałości. Stąd tynk , też powinien być słabszy niż mocniejszy. Inaczej może się trzymać podloża, a całośc odpoadnie razem z kawałkiem piaskowca wyrwanego z podloża . Stosować tylko tyk fabryczny o znanej wytrzymalości , przeznaczony do takich grubości jak się chce nakładać. Inaczej może się to skończyć katastrofą Tynków nie można nakładać w dowolnych grubościach w nieskończonośc . Jak ktoś powyżej zauważył "tylko trochę popęka" -> w rzeczywistości dyskwalifikuje to tynk i wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 P5es: tynk o fabrycznej wytrzymałości - znaczy jakiej? Tutaj chodzi o to by jego dyfuzyjność była większą niż ściany z piaskowca. Są podane stare receptury i parametry tynku w książkach - podręcznikach z lat. 70 tych. Wystarczy popatrzeć co napisali, zobaczyć jakie parametry ma piaskowiec i juz wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 26.02.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 P5es: tynk o fabrycznej wytrzymałości - znaczy jakiej? Tutaj chodzi o to by jego dyfuzyjność była większą niż ściany z piaskowca. Są podane stare receptury i parametry tynku w książkach - podręcznikach z lat. 70 tych. Wystarczy popatrzeć co napisali, zobaczyć jakie parametry ma piaskowiec i juz wiadomo... A możesz mi napisac proporcje jakie musze zrobic na szpryc i nastepną warstwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 26.02.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Tynk na piaskowcu to duże ryzyko. Zasadniczo piaskowiec jest to materiał o niższej wytrzymałości. Stąd tynk , też powinien być słabszy niż mocniejszy. Inaczej może się trzymać podloża, a całośc odpoadnie razem z kawałkiem piaskowca wyrwanego z podloża . Stosować tylko tyk fabryczny o znanej wytrzymalości , przeznaczony do takich grubości jak się chce nakładać. Inaczej może się to skończyć katastrofą Tynków nie można nakładać w dowolnych grubościach w nieskończonośc . Jak ktoś powyżej zauważył "tylko trochę popęka" -> w rzeczywistości dyskwalifikuje to tynk i wykonawcę Hmmm a jak może odpaść 50 kg kawałek pisakowca? Botakie są u mnie kawałki w ścianie P5es: tynk o fabrycznej wytrzymałości - znaczy jakiej? Tutaj chodzi o to by jego dyfuzyjność była większą niż ściany z piaskowca. Są podane stare receptury i parametry tynku w książkach - podręcznikach z lat. 70 tych. Wystarczy popatrzeć co napisali, zobaczyć jakie parametry ma piaskowiec i juz wiadomo... A możesz mi napisac proporcje jakie musze zrobic na szpryc i nastepną warstwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Podam ci jutro... dokładnie, mam to opisane. Przeliczę co podają i na jaki cement... Ty weźmiesz tą nasłabszą wersję. Szpryc czy narzut różni się grubością ziarna piasku co oznacza również że te z drobniejszym ziarnem są delikatnie słabsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 27.02.2016 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Bardzo będę wdzięczny. Jak wiadomo piaskowiec jest nie równej powierzchni i w jednym miejscu jest ok 2cm A w innym 5cm. Szprycem chciałbym wyrównać do równej powierzchni A następna warstwą nałożyć na gotowo. Czy na szpryc wystarczy piasek 0.2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Sorki, chorawy jestem i tak sprawdzam co muszę. Szpryc możesz na grubym piasku. Im grubsze ziarno tym grubsza warstwa może być nałożona. Jeśli jest gdzieś kilka cm. nakładasz na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 28.02.2016 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A jesli chodzi o proporcje to tą tabelkę którą dałem jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Zobacz albo dowiedz jaką wytrzymałość ma piaskowiec na jaki będziesz nakładał. Jeśli po 9,5 MPa to tak, jeśli mniej - modyfikacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 28.02.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A gdzie mam to sprawdzić patrzyłem na necie i znalazłem np takie coś https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.e-drogi.pl/zdwkr/files/rdwns/Osuwisko_Grywald/13_badanie_lab_piaskowca.pdf&ved=0ahUKEwiTx6eBqZvLAhWGPZoKHXJ5CQ0QFggeMAE&usg=AFQjCNGw4LKjMD0qmoUIWI6Rws2y2D4HjQ&sig2=utdM6WZdoII6PDU6L2SQow . Wytrzymałości są różne piaskowca tylko nie wiem o jaką chodzi... A tak na marginesie to o co w tym chodzi ? do czego to jest potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts