Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk wewnetrzny na piaskowcu - co i jak

Recommended Posts

m104: zależy to od nasiąkliwości konkretnego piaskowca. Nie wiem jaki tam jest. Z racji tego że kolejne warstwy tworzy się na coraz drobniejszym ziarnie, a to oznacza "coraz słabsze" kolejne warstwy to przepis ten sam, tyle tylko że wypełniacz drobniejszy. Na szpryc: gruby piasek 2 mm z nawet nadziarnem. Na narzut - 1,5 mm, na wierzchnią warstwę - do 1 mm

Tynk na piaskowcu to duże ryzyko. Zasadniczo piaskowiec jest to materiał o niższej wytrzymałości. Stąd tynk , też powinien być słabszy niż mocniejszy.

Inaczej może się trzymać podloża, a całośc odpoadnie razem z kawałkiem piaskowca wyrwanego z podloża .

Stosować tylko tyk fabryczny o znanej wytrzymalości , przeznaczony do takich grubości jak się chce nakładać.

Inaczej może się to skończyć katastrofą

Tynków nie można nakładać w dowolnych grubościach w nieskończonośc .

Jak ktoś powyżej zauważył "tylko trochę popęka" -> w rzeczywistości dyskwalifikuje to tynk i wykonawcę

P5es: tynk o fabrycznej wytrzymałości - znaczy jakiej? Tutaj chodzi o to by jego dyfuzyjność była większą niż ściany z piaskowca. Są podane stare receptury i parametry tynku w książkach - podręcznikach z lat. 70 tych. Wystarczy popatrzeć co napisali, zobaczyć jakie parametry ma piaskowiec i juz wiadomo...

P5es: tynk o fabrycznej wytrzymałości - znaczy jakiej? Tutaj chodzi o to by jego dyfuzyjność była większą niż ściany z piaskowca. Są podane stare receptury i parametry tynku w książkach - podręcznikach z lat. 70 tych. Wystarczy popatrzeć co napisali, zobaczyć jakie parametry ma piaskowiec i juz wiadomo...

A możesz mi napisac proporcje jakie musze zrobic na szpryc i nastepną warstwe?

Tynk na piaskowcu to duże ryzyko. Zasadniczo piaskowiec jest to materiał o niższej wytrzymałości. Stąd tynk , też powinien być słabszy niż mocniejszy.

Inaczej może się trzymać podloża, a całośc odpoadnie razem z kawałkiem piaskowca wyrwanego z podloża .

Stosować tylko tyk fabryczny o znanej wytrzymalości , przeznaczony do takich grubości jak się chce nakładać.

Inaczej może się to skończyć katastrofą

Tynków nie można nakładać w dowolnych grubościach w nieskończonośc .

Jak ktoś powyżej zauważył "tylko trochę popęka" -> w rzeczywistości dyskwalifikuje to tynk i wykonawcę

Hmmm a jak może odpaść 50 kg kawałek pisakowca? Botakie są u mnie kawałki w ścianie

A możesz mi napisac proporcje jakie musze zrobic na szpryc i nastepną warstwe?

Podam ci jutro... dokładnie, mam to opisane. Przeliczę co podają i na jaki cement... Ty weźmiesz tą nasłabszą wersję. Szpryc czy narzut różni się grubością ziarna piasku co oznacza również że te z drobniejszym ziarnem są delikatnie słabsze.

A gdzie mam to sprawdzić :-) patrzyłem na necie i znalazłem np takie coś https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.e-drogi.pl/zdwkr/files/rdwns/Osuwisko_Grywald/13_badanie_lab_piaskowca.pdf&ved=0ahUKEwiTx6eBqZvLAhWGPZoKHXJ5CQ0QFggeMAE&usg=AFQjCNGw4LKjMD0qmoUIWI6Rws2y2D4HjQ&sig2=utdM6WZdoII6PDU6L2SQow .

Wytrzymałości są różne piaskowca tylko nie wiem o jaką chodzi...

A tak na marginesie to o co w tym chodzi ? do czego to jest potrzebne?