kudlaty123 11.02.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 witam. mam do wyboru dwa rekuperatory niewiem co wybrac viessman vitovent 300-w czy wolf cwl 300 excellent. prosze o madre odpowiedzi:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Na 95% to jest to samo.Taniej bedzie, jesli kupisz to pod nazwą producenta, czyli Brink Renovent, a jeszcze taniej pod nazwą Requora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 11.02.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 ok. wiem ze brink to wolf , troche lepsza automatyka w wolfie podobno, ale vitovent to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Podobno nie. Skąd ten sam sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 12.02.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 tak slyszalem od czlowieka z wolfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Brinka to Ty sobie na razie odpuść, przeczytaj mój temat a zobaczysz jakie są cyrki z samym urządzeniem a później z dystrybutorem jeśli coś jest nie tak. Z tego co się dowiedziałem mają już około 7 urządzeń które ciekną i nie wiedzą co z tym zrobić. Oczywiście problemu nie ma gdy jest powyżej 0 bo wtedy na wymienniku bardzo mało skrapla się wody, ale jak się zaczną mrozy to się problem zaczyna i to duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 12.02.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 nieciekawie to wyglada moze straszenie sadem cos zdzialatak to jest w naszym kraju ze sprzedawce trzeba przycisnac zeby cos sie ruszylo. a jak jest z viessmanem moze ktos sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 12.02.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Sprzedawca nie ma nic do tego, gwarancję uzyskujesz od Gwaranta w tym przypadku jest to firma ATC, która ma strasznie nieudolnych przedstawicieli i olewa każdego klienta. Sprawę już prowadzi kancelaria i w miarę możliwości będę zamieszczał pisma na forum. Czuje się jak intruz, który kupił sprzęt, zapłacił za niego i teraz jeszcze ma czelność wymagać żeby prawidłowo działał - no jak on może - bezczelny Poradzę sobie z tym, ale takie podejście będzie firmę ATC sporo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 12.02.2016 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 sprzedawca gwarant jak zwal tak zwal to jest polska wlasnie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 14.02.2016 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 o viessmanie nikt sie nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty123 16.02.2016 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 ok. bedzie viessman, dostalem good price:) mam jeszcze pytanie na temat wydajnosci 180m3 czy 300m3. dom 120m2 uzytkowej dobrze zaizolowany cos podobne do tego https://www.horyzont.com/projekty/21-antek-wersja-c-z-podwojnym-garazem.html#.VsNa4ebUuM8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek2411 16.02.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witam, dołącze się do pytania odnośnie doboru reku dostałem taką propozycję i chciałbym abyście podpowiedzieliście czy to dobry wybór? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym 116 m2 OFERTA WSTĘPNA DOTYCZĄCA WYKONANIA INSTALACJI WENTYLACJI MECHANICZNEJ Z UŻYCIEM CENTRALI WENTYLACYJNEJ Z ODZYSKIEM CIEPŁA I. WENTYLACJA MECHANICZNA Z ODZYSKIEM CIEPŁA Opis wykonania instalacji: Instalacja zostanie rozprowadzona przy wykorzystaniu ocynkowanych kanałów okrągłych typ spiro ocieplonych wełną mineralna z powłoką aluminiową ROCKWOOL KLIMAFIX , dojścia końcowe do anemostatów zostaną wykonane z przewodów elastycznych typu flex renomowanej firmy DEC. Zostaną w tym przypadku zastosowane przewody wyciszające SONODEC. Instalacja nawiewna zostanie rozprowadzona po pomieszczeniach tzw „czystych”, tj.: pokoje, sypialnia, salon.Natomiast instalacja wyciągowa zostanie rozprowadzona po tzw. „brudnych” pomieszczeniach, tj.: kuchnia, łazienka, WC, wiatrołap, garderoba, spiżarnia, pom. gospodarcze. W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji w zakresie 0,5 – 1,0 1 l/h wymiany powietrza w ciągu godziny należy zastosować centralę wentylacyjną o wydatku nominalnym 180 m3/h z automatycznym bypassem. Urządzenie posiada wydatek 300 m3/h, natomiast tryb roboczy przewidziany dla Pańskiego domu wynosi 180 m3/h. Wydajność robocza wynika z obliczeń na podstawie tzw. pomieszczeń „brudnych”. Wykaz pomieszczeń i zadanych wydatków powietrza zgodnie z obowiązującą normą PN-83B-03430 Zestaw Brink Renovent Excellent 300 lub ORCON 300 z bypasem lub Requra 300 - centrala RENOVENT,ORCON,REQURA 300 z automatycznym bypassem, sterowaniem – 6000zł- elementy instalacji – 6000 zł - koszty dojazdu, robocizna – 2000 zł Razem: 14 000zł netto + 8% VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 16.02.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Też mam vitoventa i z tego co się orientowałem to przez jakiś czas były to Brinki a od niedawna urządzenia robi dla nich Paul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.02.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Też mam vitoventa i z tego co się orientowałem to przez jakiś czas były to Brinki a od niedawna urządzenia robi dla nich Paul. Właścicielem marki Paul jest Zehnder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.02.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witam, dołącze się do pytania odnośnie doboru reku dostałem taką propozycję i chciałbym abyście podpowiedzieliście czy to dobry wybór? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym 116 m2 OFERTA WSTĘPNA DOTYCZĄCA WYKONANIA INSTALACJI WENTYLACJI MECHANICZNEJ Z UŻYCIEM CENTRALI WENTYLACYJNEJ Z ODZYSKIEM CIEPŁA I. WENTYLACJA MECHANICZNA Z ODZYSKIEM CIEPŁA Opis wykonania instalacji: Instalacja zostanie rozprowadzona przy wykorzystaniu ocynkowanych kanałów okrągłych typ spiro ocieplonych wełną mineralna z powłoką aluminiową ROCKWOOL KLIMAFIX , dojścia końcowe do anemostatów zostaną wykonane z przewodów elastycznych typu flex renomowanej firmy DEC. Zostaną w tym przypadku zastosowane przewody wyciszające SONODEC. Instalacja nawiewna zostanie rozprowadzona po pomieszczeniach tzw „czystych”, tj.: pokoje, sypialnia, salon. Natomiast instalacja wyciągowa zostanie rozprowadzona po tzw. „brudnych” pomieszczeniach, tj.: kuchnia, łazienka, WC, wiatrołap, garderoba, spiżarnia, pom. gospodarcze. W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji w zakresie 0,5 – 1,0 1 l/h wymiany powietrza w ciągu godziny należy zastosować centralę wentylacyjną o wydatku nominalnym 180 m3/h z automatycznym bypassem. Urządzenie posiada wydatek 300 m3/h, natomiast tryb roboczy przewidziany dla Pańskiego domu wynosi 180 m3/h. Wydajność robocza wynika z obliczeń na podstawie tzw. pomieszczeń „brudnych”. Wykaz pomieszczeń i zadanych wydatków powietrza zgodnie z obowiązującą normą PN-83B-03430 Zestaw Brink Renovent Excellent 300 lub ORCON 300 z bypasem lub Requra 300 - centrala RENOVENT,ORCON,REQURA 300 z automatycznym bypassem, sterowaniem – 6000zł - elementy instalacji – 6000 zł - koszty dojazdu, robocizna – 2000 zł Razem: 14 000zł netto + 8% VAT Ten instalator raczej nie zna się na swojej robocie. Wybierz innego. Do ceny się nie odniosę, ale z opisu wynika, że na wentylacji się nie zna. Myślę, że inny instalator stosujący rury PE zrobi to taniej, bo w parterówce takie rury układa się błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.02.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ten instalator raczej nie zna się na swojej robocie. Wybierz innego. Nie bo NIE? Możesz to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.02.2016 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nie bo NIE? Możesz to wyjaśnić? Wystarczy przejrzeć kilka ostatnich tematów. Ileż to będzie razy wałkowane w koło. Błędy wg. mnie: - spiro - 7 punktów wywiewnych w tak małym domu - 0,5 - 1 wymian na godzinę, to jakiś nowy współczynnik projektowy? - strzelam że centrala 200 - 250 była by w zupełności wystarczająca. (max 5 osób w domu 116m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek2411 17.02.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 W celu wyjaśnienia bo nie pomyślałem że to istotne ale w planie jest zrobienie poddasza mieszkalnego ale to plan na późniejsze lata może dlatego droższa instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Susz 19.02.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Witam! Podłącze się pod temat, mam nadzieję że ktoś mi pomoże. A więc sprawa wygląda tak. Dom jest na etapie projektu. Zdecydowaliśmy się na WM + reku. Przesłałam projekt domu do różnych firm i jak wiadomo ceny instalacji wahają się od 15 000 do 24 000 tys. Oferowane są różne Rekupertaory - najczęsciej Aeris 350 choć zdarzyła się i nawet propozycja 450 Chyba tylko jedna firma nie przedstawiła mi oferty z instalacją na rurach spiro tylko od razu na PE-Flex. Firma rekup...pl zaproponowała mi cene 19500 (po negocjacjach) za instalacje mieszana z spiro góra, dół z r-vent flex (które podobno prócz ceny i koloru się nie różnią od pe-flexa) i wspomnianą już 350-tkę Aerisa (punktów nawiewnych wywiewnych w sumie 13 ) Dom fakt faktem nie jest mały, pow. użytkowa to ok 200 m2 + garaż i pom gosp w sumie 250, ale te z kolei mają mieć WG. Dom zamieszkały przez 2+2 osoby. Proszę o pomoc w doborze "mocy" czy ta 350 będzie ok, na mój "babski" rozum to zapotrzebowanie na wymianę to ok 300 (wykształciłam się dzięki Forum ) (ogrzewanie piec gazowy, kuchnia - gazówka, parter podłogówka, góra podłogówka + grzejniki) parter: Kuchnia : 10 m2 łazienka: 4,68 m2 scohwek: 2.13 wiatrołap: 4,65 salon 22,06 jadalnia: 11 pokój 7,92 poddasze: (pow. użytk) pokoj : 13,66 pokój: 16,24 pokój 21,06 łazienka:8,41 garderoba 4,91 garderoba 4,91 pralnia: 3,87 Inna kwestia to cena. wiem że rekp...pl mają chyba najdrożej w całej Polsce ale czy za 15 tys.z innej firmy to realne? Najchętniej to bym to sama zrobiła, ale wolę to powierzyć komuś kto, jak chociażby twierdzę, powinien się znać. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts