Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w wyborze reku

Recommended Posts

Brinka to Ty sobie na razie odpuść, przeczytaj mój temat a zobaczysz jakie są cyrki z samym urządzeniem a później z dystrybutorem jeśli coś jest nie tak. Z tego co się dowiedziałem mają już około 7 urządzeń które ciekną i nie wiedzą co z tym zrobić. Oczywiście problemu nie ma gdy jest powyżej 0 bo wtedy na wymienniku bardzo mało skrapla się wody, ale jak się zaczną mrozy to się problem zaczyna i to duży problem.

Sprzedawca nie ma nic do tego, gwarancję uzyskujesz od Gwaranta w tym przypadku jest to firma ATC, która ma strasznie nieudolnych przedstawicieli i olewa każdego klienta. Sprawę już prowadzi kancelaria i w miarę możliwości będę zamieszczał pisma na forum. Czuje się jak intruz, który kupił sprzęt, zapłacił za niego i teraz jeszcze ma czelność wymagać żeby prawidłowo działał - no jak on może - bezczelny ;) Poradzę sobie z tym, ale takie podejście będzie firmę ATC sporo kosztować.

Witam, dołącze się do pytania odnośnie doboru reku dostałem taką propozycję i chciałbym abyście podpowiedzieliście czy to dobry wybór? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym 116 m2

OFERTA WSTĘPNA DOTYCZĄCA WYKONANIA INSTALACJI WENTYLACJI MECHANICZNEJ Z UŻYCIEM CENTRALI WENTYLACYJNEJ

Z ODZYSKIEM CIEPŁA

I. WENTYLACJA MECHANICZNA Z ODZYSKIEM CIEPŁA

Opis wykonania instalacji:

Instalacja zostanie rozprowadzona przy wykorzystaniu ocynkowanych kanałów okrągłych typ spiro ocieplonych wełną mineralna z powłoką aluminiową ROCKWOOL KLIMAFIX , dojścia końcowe do anemostatów zostaną wykonane z przewodów elastycznych typu flex renomowanej firmy DEC. Zostaną w tym przypadku zastosowane przewody wyciszające SONODEC. Instalacja nawiewna zostanie rozprowadzona po pomieszczeniach tzw „czystych”, tj.: pokoje, sypialnia, salon.

Natomiast instalacja wyciągowa zostanie rozprowadzona po tzw. „brudnych” pomieszczeniach, tj.: kuchnia, łazienka, WC, wiatrołap, garderoba, spiżarnia, pom. gospodarcze.

W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji w zakresie 0,5 – 1,0 1 l/h wymiany powietrza w ciągu godziny należy zastosować centralę wentylacyjną o wydatku nominalnym 180 m3/h

z automatycznym bypassem.

Urządzenie posiada wydatek 300 m3/h, natomiast tryb roboczy przewidziany dla Pańskiego domu wynosi 180 m3/h. Wydajność robocza wynika z obliczeń na podstawie tzw. pomieszczeń „brudnych”.

Wykaz pomieszczeń i zadanych wydatków powietrza zgodnie z obowiązującą normą

PN-83B-03430

Zestaw Brink Renovent Excellent 300 lub ORCON 300 z bypasem lub Requra 300

- centrala RENOVENT,ORCON,REQURA 300 z automatycznym bypassem, sterowaniem – 6000zł

- elementy instalacji – 6000 zł

- koszty dojazdu, robocizna – 2000 zł

Razem: 14 000zł netto + 8% VAT

Witam, dołącze się do pytania odnośnie doboru reku dostałem taką propozycję i chciałbym abyście podpowiedzieliście czy to dobry wybór? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym 116 m2

OFERTA WSTĘPNA DOTYCZĄCA WYKONANIA INSTALACJI WENTYLACJI MECHANICZNEJ Z UŻYCIEM CENTRALI WENTYLACYJNEJ

Z ODZYSKIEM CIEPŁA

I. WENTYLACJA MECHANICZNA Z ODZYSKIEM CIEPŁA

Opis wykonania instalacji:

Instalacja zostanie rozprowadzona przy wykorzystaniu ocynkowanych kanałów okrągłych typ spiro ocieplonych wełną mineralna z powłoką aluminiową ROCKWOOL KLIMAFIX , dojścia końcowe do anemostatów zostaną wykonane z przewodów elastycznych typu flex renomowanej firmy DEC. Zostaną w tym przypadku zastosowane przewody wyciszające SONODEC. Instalacja nawiewna zostanie rozprowadzona po pomieszczeniach tzw „czystych”, tj.: pokoje, sypialnia, salon.

Natomiast instalacja wyciągowa zostanie rozprowadzona po tzw. „brudnych” pomieszczeniach, tj.: kuchnia, łazienka, WC, wiatrołap, garderoba, spiżarnia, pom. gospodarcze.

W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji w zakresie 0,5 – 1,0 1 l/h wymiany powietrza w ciągu godziny należy zastosować centralę wentylacyjną o wydatku nominalnym 180 m3/h

z automatycznym bypassem.

Urządzenie posiada wydatek 300 m3/h, natomiast tryb roboczy przewidziany dla Pańskiego domu wynosi 180 m3/h. Wydajność robocza wynika z obliczeń na podstawie tzw. pomieszczeń „brudnych”.

Wykaz pomieszczeń i zadanych wydatków powietrza zgodnie z obowiązującą normą

PN-83B-03430

Zestaw Brink Renovent Excellent 300 lub ORCON 300 z bypasem lub Requra 300

- centrala RENOVENT,ORCON,REQURA 300 z automatycznym bypassem, sterowaniem – 6000zł

- elementy instalacji – 6000 zł

- koszty dojazdu, robocizna – 2000 zł

Razem: 14 000zł netto + 8% VAT

Ten instalator raczej nie zna się na swojej robocie.

Wybierz innego.

Do ceny się nie odniosę, ale z opisu wynika, że na wentylacji się nie zna.

Myślę, że inny instalator stosujący rury PE zrobi to taniej, bo w parterówce takie rury układa się błyskawicznie.

Nie bo NIE?

Możesz to wyjaśnić?

Wystarczy przejrzeć kilka ostatnich tematów. Ileż to będzie razy wałkowane w koło.

Błędy wg. mnie:

- spiro

- 7 punktów wywiewnych w tak małym domu

- 0,5 - 1 wymian na godzinę, to jakiś nowy współczynnik projektowy?

- strzelam że centrala 200 - 250 była by w zupełności wystarczająca. (max 5 osób w domu 116m2)

Witam! :confused:

Podłącze się pod temat, mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

A więc sprawa wygląda tak. Dom jest na etapie projektu. Zdecydowaliśmy się na WM + reku.

Przesłałam projekt domu do różnych firm i jak wiadomo ceny instalacji wahają się od 15 000 do 24 000 tys.

Oferowane są różne Rekupertaory - najczęsciej Aeris 350 choć zdarzyła się i nawet propozycja 450 :o

Chyba tylko jedna firma nie przedstawiła mi oferty z instalacją na rurach spiro tylko od razu na PE-Flex.

Firma rekup...pl zaproponowała mi cene 19500 (po negocjacjach) za instalacje mieszana z spiro góra, dół z r-vent flex (które podobno prócz ceny i koloru się nie różnią od pe-flexa) i wspomnianą już 350-tkę Aerisa (punktów nawiewnych wywiewnych w sumie 13 )

Dom fakt faktem nie jest mały, pow. użytkowa to ok 200 m2 + garaż i pom gosp w sumie 250, ale te z kolei mają mieć WG. Dom zamieszkały przez 2+2 osoby.

Proszę o pomoc w doborze "mocy" czy ta 350 będzie ok, na mój "babski" rozum to zapotrzebowanie na wymianę to ok 300 (wykształciłam się dzięki Forum :p)

(ogrzewanie piec gazowy, kuchnia - gazówka, parter podłogówka, góra podłogówka + grzejniki)

parter:

Kuchnia : 10 m2

łazienka: 4,68 m2

scohwek: 2.13

wiatrołap: 4,65

salon 22,06

jadalnia: 11

pokój 7,92

poddasze: (pow. użytk)

pokoj : 13,66

pokój: 16,24

pokój 21,06

łazienka:8,41

garderoba 4,91

garderoba 4,91

pralnia: 3,87

Inna kwestia to cena. wiem że rekp...pl mają chyba najdrożej w całej Polsce ale czy za 15 tys.z innej firmy to realne?

Najchętniej to bym to sama zrobiła, ale wolę to powierzyć komuś kto, jak chociażby twierdzę, powinien się znać.

pozdrawiam! :bye: