mwklaudia 11.02.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zamierzam wyburzyć część ściany nośnej dokładnie 3,17x2,9x0,25 i zrobić podciąg z dwuteownika. Moje pytanie to czy robić podciąg stalowy czy lać belkę zbrojoną co będzie miało większą wytrzymałość?Jeśli stalowy to czy dwa dwuteowniki 260mm na 3,8 wystarczą?powiedzmy, że po 30cm wejdzie w ścianę.Strop mam Kleina ze strychem nieużytkowym, który będzie w przyszłości przekształcony na użytkowy.Poproszę o radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 11.02.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Belka żelbetowa chyba jest niewykonalna w istniejącej ścianie. Dwuetowniki montowane na dwa razy są realnym pomysłem. W sensie dwa dwuteowniki albo dwa ceowniki włożone w ściane z obu stron, a potem dopiero wyburzanie. Można się wzorować na http://www.constructalia.com/polski/renowacja_w_stali/ii_ogolne_techniki_renowacji_z_u380yciem_stali#.VrzYhseJzVo.Przekrój dobiera się na podstawie obliczeń statycznych. Edytowane 11 Lutego 2016 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwklaudia 15.02.2016 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Link bardzo fajny...dziękuję.Tak właśnie myślałam, że dwa dwuteowniki tylko właśnie rozchodzi się o te wyliczenia. Jak to wyliczyć. Czy 260mm wystarczy czy to może dużo za dużo? wiadomo, że trzeba przewymiarować ale chociaż to minimum chciałabym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.02.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Pytanie do konstruktora nie na forum. Nas tam nie ma. Trzeba widzieć co i jak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Powinien być zrobiony dokładny opis prac co po kolei robić żeby nie zrobić sobie kuku. W tej kwestii nie polecam sluchac majstra Henia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 16.02.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Jak obciążenia jest tylko od ściany to wytrzyma 2xipn260. Jako niezbędne minimum to 2xipn120. Ale jeżeli jest strop, a szczególnie belka od kleina, to to minimum może nie wystrczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts