dez 11.02.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Witam serdecznie, obecnie stoję przed wyborem projektanta. Jak na razie jestem po dwóch spotkania na których za każdym razem gdy wspominam o planach wykonania stropu monolitycznego reakcja jest dosyć wyraźna - totalna głupota, teriva jest tańsza i łatwiejsza i w ogóle monolit to ciężki i trudny do wykonania i daj se pan spokój co to w ogóle za głupoty, nikt już takich stropów nie robi... Plany domu mamy już dosyć skonkretyzowane (wzorowaliśmy się na domu w jabłonkach, ale z racji sporych zmian nie zdecydowaliśmy się na gotowca+adaptacja) i po obu spotkaniach zaczynam mieć wątpliwości czy monolit będzie w ogóle wykonalny w przypadku mojego projektu. Za każdym razem słyszę że będzie strasznie ciężki i w ogóle rozpiętości między ścianami nośnymi są zbyt duże itp. Bardzo prosiłbym o rzut okiem na moje wypociny i pomoc w ocenie doboru rodzaju stropu. Dodam tylko że na piętrze użytkowym mają być ścianki z BK 12 które w dużej części nie pokrywają się z ścianami nośnymi na parterze. http://images76.fotosik.pl/321/374b27622539a6f0.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 W moim domu jest strop monolit a niektóre ściany na górze nie pokrywają się z tymi z parteru.Pewnie że monolit !Ile betonu i dodatkowych zbrojeń potrzebujesz przy takich rozpiętościach stosując strop oparty "na garach".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 11.02.2016 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Wrażenie mam że chodzi tu tylko i wyłącznie o obliczenie konstrukcji stropu. Po prostu nie chce im się tego robić i wolą wepchnąć mi terivę, gość z którym dzisiaj się widziałem starał się na siłę wkręcać że smart będzie porównywalny o ile nie tańszy cenowo w porównaniu do monolitu. Gadki o wysoko wyspecjalizowanej ekipie której pewnie nie znajdę i do tego nie ma gwarancji czy dobrze zrobi mi monolit od razu między bajki włożyłem. Nie ukrywam że dużo chcę zrobić sam, nawet ten monolit biorę pod uwagę żeby o własnych siłach wykonać, ale po tych dwóch spotkaniach zacząłem wątpić w moją koncepcję. Dorzucam rzut piętra (otwór schodowy nie jest w prostokącie jak może to sugerować zacienienie). http://images77.fotosik.pl/320/d590d5d75172ebe7.png Edytowane 11 Lutego 2016 przez dez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.02.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Oczywiście że monolit, a nie jakieś pustaczki, ale czego się nie robi dla kasy, wygodniej jest zrobić gotowca,monolit - jedna uwaga trzeba się stosować do projektu, szczególnie chodzi o górne zbrojenie.Ściana parteru przy schodach - licha, za chuda, a płyta dość spora stropowa będzie 5,2x5,35krzyżowo zbrojona - to tyle filozofii w tym.Monolit jest - sztywniejszy - o ile jest tak zaprojektowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 dez robi się monolit, tylko trzeba umieć zaprojektować. Nawet da się i kilkanaście metrów rozpiętości bez podparcia.A w twoim przypadku to nie ma problemu. Tylko szukaj konstruktora który to policzy, a nie szukaj na forum lub porad Miećka który buduje od 40 lat i jeszcze żaden dom nie zawalił się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.02.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Zajrzyj sobie do mojego dziennika (link w stopce). Zobaczysz jakie u mnie są rozpiętości. Będzie monolit - i jak pytałam architekt i konstruktora to powiedzieli, że w moim wypadku nawet lepiej się sprawdzi, bo ładnie zepnie konstrukcję i nie będzie tak gruby jak inne rozwiązania. Mam wrażenie, że architekta musisz szukać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cięgno_styropianowe 12.02.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, Czy wiadomo jaka będzie konstrukcja dachu? Płatwiowo-kleszczowa, czy rozporowa? Swoją drogą raczej zmodyfikowałbym nieco układ elementów konstrukcyjnych. Nie wiem, czy "ustawiał" je architekt, czy konstruktor? Pewnie wymaga to pewnego uporządkowania, ale ogólnie przy takim układzie zdecydowanie polecam strop monolityczny. Przy gęstożebrowym i tak pojawią się jakieś wylewki żelbetowe do zaszalowania i zazbrojenia nie wspominając o "sztywnym" układzie ścianek działowych, które często ulegają zmianom na etapie realizacji. W gęstożebrowym już z tym później nie poszalejecie, a jak poszalejecie, to liczcie się z "klawiszowaniem" stropu. Jak projekant może odradzać dobrą, sprawdzoną, wszechstronną, elastyczną, konstrukcję żelbetową ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 12.02.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Projektanta szukam dalej. Więźba będzie rozporowa (jętkowa). Dom będzie miał około 8,5m szerokości więc więźba będzie maksymalnie prosta. Ścian nie ustawiał mi nikt, sam je wysmarowałem i zdaję sobie sprawę że będą musiały być lekko poprzestawiane, ta ślepa ścianka od salonu w zasadzie mogłaby z rysunku zniknąć ponieważ nie styka się z sufitem, pełni funkcję czysto ozdobną (wisieć na niej ma telewizor, no i lekko odgradzać będzie schody od salonu). Nie spodziewałem się że będzie taki opór ze strony projektantów w temacie monolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.02.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie spodziewałem się że będzie taki opór ze strony projektantów w temacie monolitu. architekt - to człowiek o artystycznego wyrazu domu, może się znać na konstrukcji i nie musi- wystarczą mu podstawy które ma. Strop monolityczny jest cenowo najkorzystniejszy, kiedyś liczyliśmy grupą na BO ile jaki strop kosztuje i monolit mimo większej pracochłonności jest najtańszy. Dla mnie to są dziwne opory, bardzo dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 15.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Coś miałeś pecha do konstruktorów. Ja chyba miałem szczęście i trafiłem praktycznie bez problemów na człowieka - konstruktora który bez problemu zaprojektował mi strop monolityczny + schody w moim projekcie. A i cenowo wyszło dość dobrze. Dodatkowo zatrudniłem go na kierownika budowy. Wszystko się da!! Nie wierz tym co Ci wmawiają że tylko teriva. Osobiście nie mam zaufania do terivy i robię monolit. Tyle że do monolitu konstruktor musi trochę posiedzieć nad stropem, pomyśleć, przemyśleć rozwiązania itd. Więc zapewne dlatego większość konstruktorów zachęca do terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.02.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 ^^Do monolitu o skomplikowanych kształtach trzeba mieć przede wszystkim konkretne oprogramowanie, a ten strop wyżej pokazany do prostych nie należy.Tak jak ktoś już tu pisał strop żelbetowy to sprawdzona konstrukcja, lepiej spinająca całość, dodatkowo zmiana ustawienia ścian działowych w większości przypadków nie ma ąż tak znaczącego wpływu na zbrojenie ( czyli momenty zginające). Nawet ustawienie jakiegoś słupa z dachu da się realizować na stropie niekoniecznie nad ścianą nośną - strop żelbetowy ma dość duże zapasy na przebicie. Do wad stropu należy zaliczyć większą pracochłonność, większa ilość szalunków, zbrojenia. Ale cena już niekoniecznie. Strop Teriva tez ma swoje zalety, ale niestety przy skomplikowanych kształtach i tak trzeba zrobić szalowane belki ukryte, kawałki wstawek płytowych szalowanych itp., a elementy systemu są dość drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 17.02.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Owszem, przy monolicie jest więcej roboty - ekipa więcej zarobi lub sam się więcej narobisz jednak licząc koszty całkowite wychodzi podobnie. (materiał + robocizna) Przy terivie materiał wychodzi sporo drożej. Jednak rodzaj stropu zależy od inwestora. Nikt nie może nam narzucić że mamy zrobić terive. Tak jak i wcześniej pisałem nie mam zaufania do pustaków na stropie, wolę zbrojony czysty beton więc taki strop buduję. Konstruktorów na rynku jest sporo, wg mojej opinii konstruktor na tzw. dorobku potrafi się postarać, przeliczyć obciążenia, zaprojektować od zera strop itd. a tacy co proponują tylko terive, może jeszcze nawet projekt domu który on już wcześniej komuś zrobił (sprzedać, zarobić po raz kolejni przy zerowym wkładzie własnej pracy) są leniami którzy już się dorobili i nie mają parcia na kolejnego klienta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts