amir 12.02.2016 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam Czy do obliczenia rzeczywistej mocy cieplnej urządzenia grzewczego mogę wykorzystać ten wzór?: t = [m · cw · (t2 - t1)] : a gdzie:t – czas podgrzania wody ,m – masa wody w zasobniku [kg],cw – ciepło właściwe wody, 4,2 [kJ/(kg·K)],t2 – temperatura, do jakiej ma być podgrzana woda [°C],t1 – temperatura początkowa wody w zasobniku [°C],Q – moc kotła [kW] Chodzi mi o to, że u mojego znajomego bojler z 300litrami wody podgrzewa się z 37 stopni do 45 stopni w aż 2 godziny. Czy dobrze liczę, że jego urządzenie grzewcze posiada moc jedynie 1,5kW?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.02.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 takDobrze liczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts