Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja/Zaprojektowanie pokoju

PanCaro

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy lepiej będzie się tu rozpisywać czy poprosić osoby czytające ten temat o wsparcie na PW (Szukam raczej osoby do zaprojektowania pokoju... Zależy mi na normalnej cenie...).

Napiszę ogólnie o co chodzi.

Mamy dom. Dach będziemy podnosić i chcemy na górze zamieszkać (bo dół zostaje dla babci).

Chcę więc zaprojektować UŻYTECZNY pokój dla siebie.

Mój pokój będzie od południa. Powierzchnia pokoju 9-10m2. Mieszkam na wsi.

Poniżej zamieszczam jedne z najważniejszych dla mnie rzeczy.

1. Zależy mi stworzenie planu działań i konkretnie trzymania się tego planu aby w efekcie końcowym nie wyszła kiszka lub coś gorszego.

2. Wygłuszenie/Wyciszenie pokoju – głownie zależy, aby zlikwidować dźwięki z zewnątrz. Czy może na fragmencie pokoju zastosować wyciszenie/wygłuszenie? Wszelkie dźwięki bardzo mi przeszkadzają w nauce / pracy, jako freelancer.

3. Obmyślić dobry sposób wentylacji pokoju. Aktualnie mam sporo sprzętu (będę miał więcej) i robi się zaduch w pokoju. A zależy mi na zdrowym pomieszczeniu. Ciągłe otwieranie okna nie wchodzi w gre.

4. Kolory… zależy mi na przyjaznych kolorach. Może 2 odcienie zielonego + motyw traw na ścianę? Albo też duży obraz na ścianę.

5. Rolety… chcę dobrać dobre rolety (chodzi o kolory rolet) do okna. Po 1. W lato robi się gorąco w pokoju. Po 2. Bardzo przeszkadza mi słońce pracując na 2 monitorach. Żadne drzewa nie zasłaniają.

6. Dobre oświetlenie / lista? Żyrandol? Ledy? Trzeba wziąć poprawkę na to, że bardzo dużo czasu spędzam w pokoju. Zależy mi na zdrowym świetle.

7. Ustawienie włączników. –Blisko biurka(miejsca pracy) i przy drzwiach.

8. Instalacja gniazdek – chcę dobrze umiejscowić kilka kontaktów, aby nie rozwijać listwy zasilającej… Oczywiście do PC/Laptopa będę używał listy z zabezpieczeniem antyprzepięciowym i przeciwzakłóceniowym. W lato piorun uderzył w dom i nieźle „poraził” mnie impuls elektromagnetyczny (lub było to coś innego :D) przy odłączonej listwie od gniazdka…. Ale sprzęt przeżył.

9. Praktyczne jest „włożenie” rurek (peszel?) w ścianę (w czasie budowy) dla kabli? Przykładowo gdybym miał w przyszłości chęć przeciągnąć kabel od anteny TV, internetu do połączenia do PC?

10. Rośliny… Znalazłem 3 rośliny, które podobno zwiększają produktywność i oczyszczają powietrze na czym mi zależy;)

11. Panele na podłodze.

12. Jestem leworęczny (ma to znaczenie :D)

13. … i wiele innych rzeczy, o których nie wiem a pasuje wiedzieć…

Tak wiec bardzo zależy mi na użyteczności pokoju...

Jeśli jest ktoś chętny do współpracy to zapraszam na pw.

W sprawie wszelkich sugestii proszę, aby tu pisać;)