Krzysiek88 12.02.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Przymierzam się wstępnie do ogrodzenia działki. Chciałbym was prosić o opinie odnośnie słupków "systemowych", że tak to nazwę. Odpalając allegro, bo na razie tam wstepnie szacuje koszty, takowych słupków jest pełno, głownie ocynk z plastikową zaślepką, okrągłe lub prostokątne, do tego trzeba specjalne blaszki dokupić żeby zrobić przelotki. Patrząc na wiekowe płoty po wsi czy wsiach wiele stoi jak "pijane" ale głownie to powód płytkich fundamentów lub podmurówki, słupki owszem też są pokrzywione ale trzymają się w podmurówce prosto. Dlatego bliżej by mi było do słupków typowo metalowych okrągłych i dospawanie przelotek np. z nakrętek, a już najlepiej do takich z profila/kątownika w kształcie litery L krawędzie 5cm x 5cm i grubość 5mm, wywiercić dziurki na grubość drutu i już jest przelotka, jest to rozwiązanie zapewne trwałe, ale droższe. Oczywiście chciałbym jak najtaniej i może ktoś robił takie ogrodzenie i wie coś na temat solidności tych systemowych słupków? Bo jeżeli to jest dobre i trwałe to nie pchał bym sie w koszty. Generalnie mam zamiar wykopać dołki/pęczki na minimum 80cm, w to beton i słupek, i drut naciągowy i siatka ocynk powlekana PCV, nie mam zamiaru robić podmurówki, ewentualnie zastanawiam się czy w części działki gdzie jest dom nie dać gotowej podmurówki ale to mało ważna kwestia. Jeżeli zaś chodzi o osadzanie słupków, to fundament głeboki na 80cm, ale słupek też muszę do samego dna wsadzać czy wystarczy jak np. kupie słupki 2 metrowe i 50cm z tego słupka osadze w fundamencie? Wydaje mi sie ze wazne aby była odpowiednia głębokość fundamentu żeby mróz go nie poprzestawiał a sam słupek już nie musi iść tak głęboko w niego tylko tak żeby potem był odpowiednio stabilny, ale może się myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 21.02.2016 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Krzysiu zobacz mapę głębokości przemarzania gruntu i wiesz ile wykopać, słupki zrobić z profili zamkniętych (ciętych hurtem z metra) wywiercić otw. na linkę naciągu i zalać betonem. Może być rura lub ceownik (może taniej?), można dospawać nakrętki na linkę góra/dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 21.02.2016 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Mam mętlik w głowie i myślę nad róznymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts