Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

traktorek - silnik stiga czy b&s

Recommended Posts

Witam,

jestem zdecydowany na zakup jednego z dwóch traktorków firmy Stiga:

- Tornado 2098 H

Model silnika: 7250

Moc (kW): 7,1 kW @ 2800 rpm

Metoda koszenia: wyrzut boczny, mulczowanie

Szerokość koszenia: 98 cm

Przekładnia: Hydrostatyczna

cena 6900

https://www.stiga.pl/sklep/traktory_ogrodowe_2/traktory_ogrodowe_z_centralnym_agregatem_tnacym/traktory_ogrodowe_z_wyrzutem_bocznym/tornado_2098_h.html

- Estate 3084 H

Model silnika: PowerBuilt 3130 AVS

Szerokość koszenia: 84 cm

Przekładnia: Hydrostatyczna

Pojemność kosza: 240 L

cena 9500

https://www.stiga.pl/sklep/traktory_ogrodowe_2/traktory_ogrodowe_z_centralnym_agregatem_tnacym/traktory_ogrodowe_z_koszem/estate_3084_h.html

Różnica jest w silniku, Tornado ma silnik Stiga - nie wiem co to za silnik, Estate ma silnik B&S ale troche słabszy niż ten Stiga.

Druga główna różnica to wyrzut boczny i z koszem, preferuje boczny bo nie zamierzam zbierać trawy (będzie koszony głównie sad), czy w wersji z koszem, jeżeli zdejmę kosz to da się kosić? Czy trawa nie będzie wyrzucana w górę?

No nie wiem czy opłaca się dokładać do silnika B&S czy te silniki Stiga dadzą też rade?

Jeżeli tylko z tej Firmy to na silniku B&S nie bierz z silnikiem Stiga bo to tani chińczyk i z częściami mogą być problemy za jakiś czas a do B&S części będą zawsze,jak kupisz z koszem to trawa będzie wyrzucana do tyłu chyba że założysz deflektor wtedy będzie wyrzucana na bok lub do dołu