Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównywanie istniejącej posadzki betonowej

mpawlica

Recommended Posts

Witam,

W mieszkaniu w bloku posiadam 2 pokoje w których pozbyłem się starego parkietu i aktualnie mam tam na podłodze goły beton. Blok z wielkiej płyty, pokoje odpowiednio 22m2 i 12m2. Po pomierzeniu obu pokojów laserem wychodzi na to, że w większym różnica poziomów podłogi pomiędzy najwyższym a najniższym punktem wynosi ok 55mm, natomiast w mniejszym jest to ok 15mm.

W obu pokojach chciałbym uzyskać równą posadzkę pod panele, na poziomie ok 10mm wyższym niż najwyższy aktualnie punkt (wyrównanie poziomów z kafelkami w przedpokoju). Wychodzi na to, że w większym pokoju trzeba nadlać od 10 do 65mm.

Konsultowałem się w tej sprawie z dwoma potencjalnymi wykonawcami i oto co usłyszałem:

Wykonawca 1: w mniejszym pokoju wylewka samopoziomująca i po sprawie, w większym pokoju wylewka betonowa a jak wyschnie to na nią cienkowarstwowa samopoziomująca.

Wykonawca 2: generalnie stwierdził, że sposób wykonawcy 1 jest nieprawidłowy technologicznie i zasugerował w przypadku większego pokoju grubowarstwową wylewkę samopoziomującą. Stwierdził, że wylewka betonowa będzie w tym przypadku pękać i nie nadaje się do takich zastosowań.

Wykonawca 1 wycenił całość (materiały + robocizna) na 3500 PLN, wykonawca 2 nie podał żadnej ceny, bo zna problem tylko z opisu przez telefon - jak obejrzy to wyceni. Podejrzewam, że sposób drugi będzie droższy, choćby dlatego, że worek wylewki samopoziomującej jest istotnie droższy od worka wylewki betonowej...

Chciałbym obie opinie, technologie wykonania i cenę podaną przez wykonawcę 1 skonfrontować z bardziej doświadczonymi w tym temacie, stąd moje pytanie :) Jeśli ktoś sugeruje inne rozwiązanie - jestem otwarty na propozycje.

Pozdrawiam

Witam,

W mieszkaniu w bloku posiadam 2 pokoje w których pozby

Pod panele wariant I bo tańszy. Ja równo położy i zatrze, to nie będzie potrzebna dodatkowa masa samorozlewna. Pod deski lub parkiet klejony do podłoża wariant II z zastrzeżeniem, że masa samorozlewna będzie o wytrzymałości C-35N/mm2 i F-6N/mm2. Takie masy są drogie

Dziękuję za odpowiedź.

Z tego co przedstawił mi Wykonawca 2, wariant 1 nie sprawdzi się w miejscach, gdzie będzie niewiele do nadlania - są miejsca, gdzie trzeba nadlać jedynie w sumie (wylewka betonowa + samopoziomująca) ok 10mm i wg Wykonawcy 2 to za cienko żeby wylewka betonowa się trzymała. Prawda to czy naciąganie?

• 4 weeks później...