mpawlica 12.02.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, W mieszkaniu w bloku posiadam 2 pokoje w których pozbyłem się starego parkietu i aktualnie mam tam na podłodze goły beton. Blok z wielkiej płyty, pokoje odpowiednio 22m2 i 12m2. Po pomierzeniu obu pokojów laserem wychodzi na to, że w większym różnica poziomów podłogi pomiędzy najwyższym a najniższym punktem wynosi ok 55mm, natomiast w mniejszym jest to ok 15mm. W obu pokojach chciałbym uzyskać równą posadzkę pod panele, na poziomie ok 10mm wyższym niż najwyższy aktualnie punkt (wyrównanie poziomów z kafelkami w przedpokoju). Wychodzi na to, że w większym pokoju trzeba nadlać od 10 do 65mm. Konsultowałem się w tej sprawie z dwoma potencjalnymi wykonawcami i oto co usłyszałem: Wykonawca 1: w mniejszym pokoju wylewka samopoziomująca i po sprawie, w większym pokoju wylewka betonowa a jak wyschnie to na nią cienkowarstwowa samopoziomująca. Wykonawca 2: generalnie stwierdził, że sposób wykonawcy 1 jest nieprawidłowy technologicznie i zasugerował w przypadku większego pokoju grubowarstwową wylewkę samopoziomującą. Stwierdził, że wylewka betonowa będzie w tym przypadku pękać i nie nadaje się do takich zastosowań. Wykonawca 1 wycenił całość (materiały + robocizna) na 3500 PLN, wykonawca 2 nie podał żadnej ceny, bo zna problem tylko z opisu przez telefon - jak obejrzy to wyceni. Podejrzewam, że sposób drugi będzie droższy, choćby dlatego, że worek wylewki samopoziomującej jest istotnie droższy od worka wylewki betonowej... Chciałbym obie opinie, technologie wykonania i cenę podaną przez wykonawcę 1 skonfrontować z bardziej doświadczonymi w tym temacie, stąd moje pytanie Jeśli ktoś sugeruje inne rozwiązanie - jestem otwarty na propozycje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, W mieszkaniu w bloku posiadam 2 pokoje w których pozby Pod panele wariant I bo tańszy. Ja równo położy i zatrze, to nie będzie potrzebna dodatkowa masa samorozlewna. Pod deski lub parkiet klejony do podłoża wariant II z zastrzeżeniem, że masa samorozlewna będzie o wytrzymałości C-35N/mm2 i F-6N/mm2. Takie masy są drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpawlica 12.02.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Z tego co przedstawił mi Wykonawca 2, wariant 1 nie sprawdzi się w miejscach, gdzie będzie niewiele do nadlania - są miejsca, gdzie trzeba nadlać jedynie w sumie (wylewka betonowa + samopoziomująca) ok 10mm i wg Wykonawcy 2 to za cienko żeby wylewka betonowa się trzymała. Prawda to czy naciąganie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 06.03.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Tak to prawda, tak cienka wylewka będzie pękać. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.03.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 KNR-y dla lastrika podają np 25 mm grubości minimalnej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 10.03.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jest jeszcze wylewka wyrownujaca od 3mm do 50mm roznych firm. Co prawda masz wieksze odchyly. Ja tez sie borykam z podobnym problemem ale mieszcze sie w w/w zakresie. Pozostaje chyba jeszcze frezarka do betonu lub zrywanie starej wylewki i polozenie nowej lub kombinacje z wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts