Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów

Recommended Posts

Czy można lub należy izolować fundament.

Proszę o podanie rodzaju materiałów i ewentualnie ich nazwy handlowe.

Ława wylewana - na niej izolacja pozioma

Ściana fundamentowa z bloczków 25cm, ocieplona 5cm styropianem, i ścianą dociskową 12 z bloczkow. Izolacja pionowa jest w projekcie jest na styropianie i jest połączona z poziomą na ławie. Druga jest na ścianie zewnętrznej 12cm i też połączona.

Na bloczkach jest izolacja pozioma (wyżej ściana z pustaków porotherm), która jest połączona z izolacją na całej powierzchni podłogi na gruncie.

Grunt piaszczysty.

Nie wiem jakie rodzaje izolacji powinno się stosować. Jak mi podacie nazwy to będę mógł się zorientowac w kosztach ich zakupu.

Dzięki

Dołaczam sie do pytania, rozszerzajac je o temat ocieplenie fundamentow domu niepopiwniczonego (w moim przypadku planowana jest budowa na gruntach piaszczystych, ale o dosc wysokim poziomie wody gruntowej). Wiem, ze juz pisano sporo na ten temat na forum, jednak pewnych informacji takiemu laikowi jak ja jeszcze brakuje. O ile dociera do mnie zasadnosc izolacji poziomej lawy fundamentowej i samych fundamentow (bo o ile wiem - zapobiega podsiakaniu wilgoci ku gorze na zasadzie dzilania sil kapilarnych), to wciaz mam watpliwosci co do izolacji pionowej, bo mimo ze pokryte zostana i ewentualnie ocieplone sciany fundamentu od zewnatrz to co z wilgocia i zimnem ktore przedostawalyby sie do scian i stropu fundamentu "od srodka" z gruntu, na ktorym posadowiony jest dom przez piasek wysypywany i utwardzany po wylaniu fundamentow? Przyznaje, ze nie znam sie specjalnie na wlasciwosciach fizycznych piasku i bede wdzieczna za rady od osob lepiej znajacych sie na fizyce i budownictwie.

Ja mam w projekcie fundament, więc nie będę nic zmieniał. W końcu to było projektowane przez osobę, która wie co robi. trochę to tak, jak rozmowa z kimś w sprawie wykonania stanu surowego. Pierwsza uwaga była w stylu "Po co panu murowana ściana fundamentowa, wykpie się rów, włoży zbrojenie i zaleje. Będzie też dobrze i taniej. Dzięki za takie rady.)

Ale w kwestii płyty to jest to dobre rozwiązanie, choć podobno droższe niż typowy fundament.

Ale przypominam mój wątek - rodzaje izolacji. W końcu wielu z Was ma to za sobą i wiecie co kupowaliście.

Pozdrowienia

Bria, domy niepodpiwniczone najczęściej wykonywane są bez izolacji pionowej ścian fundamentowych. Są takie tereny,gdzie w wodzie gruntowej jest cała tablica Mendelejewa-wtedy warto zrobić całkowitą izolację. Jeżeli masz wysoki(powyżej poziomu posadowienia fundamentów) poziom wód gruntowych to oprócz solidnej izolacji poziomej może warto wykonać drenaż ? Oczywiście,podciąganie kapilarne występuje w piasku,tym większe im piasek drobniejszy.

Dzieki Pacul za porade. :smile: Pomalu zaczynam wyciagac wnioski - pomogl mi w tym zwlaszcza lipcowy "Murator".

Mysle, ze fundament z dobrego wodoszczelnego betonu bedzie dobry - nie trzeba go izolowac pionowo, a ocieplanie chyba jednak nie ma duzego sensu. Co do drenazu to faktycznie musze rozwazyc te opcje, bo co prawda teraz woda jest teraz na glebokosci ok. 120 cm, ale wiosna bylo tylko 50 cm....

Uważam, że pionowa izolacja cieplna fundamentu domu niepodpiwniczonego ma jak najbardziej sens. Sam tak zrobiłem u siebie i polecam każdemu. Jest to ewidentna ochrona cieplna. Fundamenty sięgaja wgłąb gruntu poniżej jego strefy przemarzania. Tak więc zastosowanie izolacji pionowej sprawia, że pod Twoją podłogą zamiast temperatury ujemnej w zimie, jest lekko dodatnia. Straty cieplne domu są niższe.

W dodatku Bria, u Ciebie jest przewidziana pustka nad salonem. Dobrze zaizoluj dom, bo potem bedziesz płacić astronomiczne rachunki za ogrzewanie.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-07-15 18:00 ]

Na izolacje poziome podobno stosuje się gruba folię sprzedawana w rolkach szerokości 0,5 m ale nie znam jej nazwy.

Nie wiem tylko jak później ja połączyć z izolacją pozioma wykonaną na wylewce betonowej na której będzie leżał styropian i jaka to powinna być folia. Chyba nie jakaś cienka, bo zanim się rozłoży płyty styropianowe, już się porwie.

Na izolacje pionowe też są folie, bo papy termozgrzewalnej chyba się nie daje w pionie?

On 2002-07-15 17:58, franekF wrote:

Uważam, że pionowa izolacja cieplna fundamentu domu niepodpiwniczonego ma jak najbardziej sens. Sam tak zrobiłem u siebie i polecam każdemu. Jest to ewidentna ochrona cieplna. Fundamenty sięgaja wgłąb gruntu poniżej jego strefy przemarzania. Tak więc zastosowanie izolacji pionowej sprawia, że pod Twoją podłogą zamiast temperatury ujemnej w zimie, jest lekko dodatnia. Straty cieplne domu są niższe.

W dodatku Bria, u Ciebie jest przewidziana pustka nad salonem. Dobrze zaizoluj dom, bo potem bedziesz płacić astronomiczne rachunki za ogrzewanie.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-07-15 18:00 ]

A czy solidna izolacja podlogi nie wystarczy? Tak, wiem.... Byla juz dyskusja na innych stronach o mostku termicznym na granicy: sciana fundamentowa - fundament. Czy sadzisz, ze dzieki ociepleniu sciany fundamentu tylko od zewnatrz, ta tepmeratura wewnatrz bedzie na tyle dodatnia, ze straty ciepla przez ten mostek termiczny, ktore jak mi sie wydaje i tak nie sa zbyt duze, przestana byc problemem?

Wydaje mi się, że izolowanie termiczne ściany fundamentowej w domu niepodpiwniczonym ma sens. Jeszcze niedawno wydawało mi się, że takiego sensu nie ma, bo żeby ocieplenie przyniosło najlepsze efekty trzeba by je zrobic z 2 stron (od zewnątrz i od wewnątrz). A to byłoby już drogo. Wyszedłem z założenia, że temperatura gruntu na zew. ściany fund. i wew. jest podobna.

Jednak po przemyśleniu wydaje mi się, że zewnętrzna strona ściany fund. jest narażona na czynniki atmosferyczne (przemarzanie) a strona wewnętrzna już nie. Zatem ocieplać - i to koniecznie - tylko z zewnątrz.

Ja jednak wciaz sie zastanawiam czy to daje sensowne oszczednosci w kosztach ogrzewania. Dokopalam sie do watku pt. "docieplenie fundamentow", gdzie marc1 wyliczal straty ciepla przez mostek termiczny: sciana budynku-sciana fundamentu. Wyszlo to tam, ze te straty to 44W, tyle, ze (podobnie jak Ty) nie doczekalam sie odpowiedzi na pytanie: w przeciagu jakiego czasu jest taka strata ciepla....

No właśnie - nie doczekaliśmy się. A szkoda bo byśmy dokładnie wiedzieli jakiego rzędu oszczędności daje ocieplenie fundamentu. Ale w tzw. międzyczasie pytałem o to paru majstrów. Generalnie ocieplenie zalecali, choć oczywiście nie byli w stanie dokładnie podać wartości traconego ciepła (gdy nie ma ocieplenia). Jeden powiedział, że nie przemarzają wtedy naroża budynku. I chyba miał rację.