Pacul 17.07.2002 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Sprostowanie.Wprawdzie Bria na samym początku swojego pytania pisze o ociepleniu fundamentów, ale już w dalszej części o izolacji poziomej ławy fundamentowej,a ta jak wiadomo może być tylko przeciwwilgociowa. I tak właśnie potraktowałem temat tzn.przeciwwigociowo. Natomiast ocieplenie pionowe ścian fundamentowych warto oczywiście wykonać-szczególnie dla domów ze ścianami nie jednowarstwowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Aby zrobić ścianę fundamentową z bloczków trzeba wybrać koparką ziemię spod całego domu do poziomu ław. I oczywiście później z powrotem zasypać do poziomu 0. Jest to kolejny dodatkowy koszt, dlatego chyba zdecyduję się jednak na monolit. Mam stabilny, suchy, piaszczysty grunt, więc nie obawiam się nadmiernej pracy fundamnetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 To byłem ja. PS. Decyduję się tym samym na brak jakiejkolwiek izolacji pionowej. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-07-18 18:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Waty to jednostka mocy. W przeliczeniu na energię 1000 W uciekajace przez godzinę powoduje strate ciepła w wysokości 1 kW*h lub inaczej 3,6 MJ, co oznacza zużycie gazu (przy założeniu 100% sprawności kotła i kaloryczności gazu 40 MJ) w ilości 0,09 m sześciennego w ciągu godziny (co przy założeniu ceny 1,2 zł) za metr szcescienny daje ostatecznie wydatek rzędu 0,11 zł/h.Dla sezonu grzewczego musimy to pomnozyc przez liczbe godzin w sezonie grzewczym (24*31*6) co daje około 491 zł. To dla strat 1000 W. Dla 40 W jest to około 20 zł.Okres zwrotu wyniesie ??? lat.Powyższe wyliczenie należy traktować jako przyblizone gdyż, należy uwzględnić sprawnośc kotłazróżnicowaną taryfę za 1m sześcienny gazuzóżnicowana kaloryczność gazu w różnych regionach Polski.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 29.07.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Anonimowy - dzięki za wyliczenia! Pocieszyłeś mnie niezmiernie. W ciemno podjąłem właściwą decyzję - fundament już wylany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts