Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont drewninego domu czy da się za 100 tys.

Hariken

Recommended Posts

Witam.

Posiadany dom ma 100m i jest z 1962 roku. Jest cały czas zamieszkany. Drewno jest zdrowe. Zarówno ściany, podłogi jak i belki na dachu.

Zastanawiamy się nad konkretnym remontem ale raczej więcej jak 100tys nie jesteśmy w stanie wydać.

W domu sa piece kaflowe. Chcemy założyć centralne ogrzewanie na drewno. Myślimy o kominku z płaszczem wodnym, gdyż komin znajduje się w salonie.Dodam, że robociznę przy założenia ogrzewania mamy darmową. Na ścianach są takie stare płyty. Nie wygada to zbyt ładnie, bo są widoczne łączenia a chciała bym norowane gładkie ściany. Czy trzeba zrywać te stare płyty czy kłaść płyty gipsowe na to? Pogłowi tez sa w dobrym stanie i nie wiem czy je zostawiać czy zrywać i wylewać posadzkę. Parę lat temu była założona łazienka wiec tu instalacje, rury są nowe . Instalacja elektryczna jest wymienna w połowie domu. Trzeba też zmienić blachę na dachu. Belki są zdrowe dębowe.

Drzwi wewnętrzne wszystkie zostają stare. Nie wiem jak okna. Ja bym chciała je zostawić. Są raczej szczelne, duże i bardzo ładnie wyglądają.

Z zewnątrz dom jest pokryty szalunkiem pomalowanym na paskudny żółty kolor. Farba z szalunku z jednej strony bardzo brzydko schodzi. I tu nie mam pojęcia czy można ta farbę jakoś zedrzeć czy trzeba kłaść nowy szalunek lub inna elewację.

Dużo prac jesteśmy w stanie wykonać sami.

Mamy też sporo czerwonej cegły, która chcemy uczyć np. do wykończenia kominka.

Da radę zmieścić się w tym 100 tys. Dodam, że to jest maksymalna kwota jaką możemy przeznaczyć na remont. Meble mamy.

pewnie że dacie - wiadomo że wszystko zależy od materiałów jakie wykorzystacie , rozsądnie remontując możecie bardzo fajnie odświeżyć sobie domek .

Radze zerwać te płyty w środku i zobaczyć co się pod nimi dzieje , przy poważnym remoncie warto sprawdzić stan całej konstrukcji budynku -i dachu :yes: