jacek.zoo 12.02.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, da sie okreslic mniej wiecej jak duzo wody i w jakim czasie odsaczy studnia chlonna? Chodzi o to ze do deszczowki mam wkopane 4,6m kregow betonowych setek, bo dopiero na tej glebokosci pokazal sie piasek i woda. W tym momencie w studni jest ok 0,5m wody, pojemnosc tej studni to ok 3500L, jak bedzie porzadna ulewa i zakladajac ze napelni sie do pelna to czas zeby woda ,,odeszla,, liczy sie w dniach czy w godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 12.02.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Wszystko zależy od przepustowości gruntu . Myślę że nie da się tego obliczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 12.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Wszystko da się policzyć.Nie zależy to tylko od "przepustowości" gruntu. Ważne aby znać współczynniki filtracji "k" dla poszczególnych warstw gruntu - wtedy będziemy wiedzieć jak szybko woda będzie wsiąkać w poszczególnych warstwach - m/d. Drugim ważnym współczynnikiem jest "q" - współczynnik obciążenia hydraulicznego dla poszczególnej warstwy. Współczynnik ten nam powie ile wody może przyjąć 1m2 gruntu w danym czasie - jednostka powie wszystko dm3/m2/h W literaturze jest kilka wzorów z którym można to policzyć QUOTE=JarekKRK45;7072731]Wszystko zależy od przepustowości gruntu . Myślę że nie da się tego obliczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.02.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Wszystko da się policzyć. Nie zależy to tylko od "przepustowości" gruntu. Ważne aby znać współczynniki filtracji "k" dla poszczególnych warstw gruntu - wtedy będziemy wiedzieć jak szybko woda będzie wsiąkać w poszczególnych warstwach - m/d. Drugim ważnym współczynnikiem jest "q" - współczynnik obciążenia hydraulicznego dla poszczególnej warstwy. Współczynnik ten nam powie ile wody może przyjąć 1m2 gruntu w danym czasie - jednostka powie wszystko dm3/m2/h W literaturze jest kilka wzorów z którym można to policzyć QUOTE=JarekKRK45;7072731]Wszystko zależy od przepustowości gruntu . Myślę że nie da się tego obliczyć ... Jak dla mnie czarna magia chyba zostsje mi po ulewie zdjac dekiel, zobaczyc ile jest wody i zobaczyc w jakim czasie zejdzie mam nadzieje ze wydoli, bo beda podlaczone dwa dachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts