Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nowego domu 115m2, pellet czy gaz ?

woldemord

Recommended Posts

Witam,

Jak wielu czytelników tego forum, mam dylemat przy podjęciu decyzji. Czym ogrzewać aby było tanio i efektywnie?

Zacznę od opisania budowanego domu:

- dom parterowy: pow użytkowa 115m2. wartość netto ok 160m2 (z garażem dwu stanowiskowym) ogrzewana będzie tylko powierzchnia użytkowa

- ściany zewnętrzne: pustak keramzytowy 24cm (współczynnik 0,191) + styropian 18cm

- ściny wewnętrzne: pustak keramzytowy 12cm

- styropian pod posadzką - 18cm

- strop teriva - 30 cm wełny mineralnej

- dach bez docieplenia (poddasze nieużytkowe)

Na początku brałem pod uwagę ogrzewanie kotłem na ekogroszek, ale zapoznając się z różnymi opiniami zrezygnowałem z tej formyu: spory nakład pracy a i do tego ponoć różnica w kosztach eksploatacyjnych w porównaniu z pelletem nie jest powalająca.

Nie mniej jednak, dylemat jest nadal, bo biorę pod uwagę podłączenie gazu. Rurociąg gazowy mam niedaleko domu (ok - 30m)

Wedle Waszej opinii która forma ogrzewania byłaby tańsza? W tym przypadku wyznacznikiem nie jest wygoda obsługi. Obsługa kotłów na pellet jest ponoć mniej uciążliwa niż na ekogroszek.

Skorzystałem również z "kalkulatora" http://www.cieplowlasciwe.pl wynik: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/18gl

Według wyniku powinienem brać pod uwagę kocioł o mocy max 10kw. Nadmienię jeszcze, iż kocioł ma podgrzewać wodę czyli pare kw powinienem doliczyć. Nie mniej jednak, jest problem ze znalezieniem tak małego kotła na pellet.

Czy według Was ogrzewanie garażu ma sens? Jako alternatywa rozważam ocieplenie ściany styropianem pomiędzy garażem a częścią mieszkalną

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawidłowo że zrezygnowałeś z "eko"węgla. Przy takim zapotrzebowaniu na moc (4,5kW przy -18sC) to strzał w stopę. Podobnie jak każde inne ogrzewanie paliwem stałym dla takich parametrów. Wg mnie przy tak mizernym zapotrzebowaniu powinieneś rozważyć ogrzewanie prądem. Jest bardzo tanie inwestycyjnie -- to podstawowa zaleta. Wykonaj albo zleć wykonanie OZC -- poznasz wartości jakie będzie zużywać dom, co pozwoli poznać koszty jego ogrzewania. Zwracam na to szczególną uwagę, bo wartości podane w cieplowlasciwie nie są realne. Z mojego OZC dla domu 180m2 wyszło 9500kWh/rok,a u Ciebie dla 115m2 niecałe 1500kWh/rok mniej. Mimo tego licząc te 8MWh/rok gazem ogrzejesz to za 2500 zł. Prądem w 2T za tyle samo, ale przy znacznie mniejszym koszcie inwestycyjnym. Najtaniej wyjdzie PC PW przy COP3 i mieszanej taryfie -- 1200 zł (przy inwestycji nieco wyższej niż gaz).

Brałem pod uwagę PC powietrze-woda, nie mniej jednak odstraszyły mnie trochę koszty inwestycji. Policzyli mnie ok 25 tys pln. Koszt kotła na pellet stosunkowo ponad połowę mniej, wiec w tej kwestii troche mnie też ograniczają finanse. Kocioł gazowy również duże mniejsze pieniądze.

Podłogówkę planowałem tylko w kuchni i łazienkach. Sypialnie mam nieduże bo po 11,5m2 więć jak postawię łóżko szafe itp to miejsca na podłogówkę będzie niewiele. Druga rzecz to to, że jestem zwolennikiem pod stopami "drewna" a nie "kamienia"

Ale to sam kocioł kosztuje połowę. Do tego dolicz koszt komina spalinowego, kotłownie, miejsce na paliwo (czyli rzeczy bez których ten system nie będzie działać). Wyjdzie niewiele mniej. Dom już stoi czy się buduje dopiero? Jaki oszacowałeś dla porównania koszt inwestycyjny gazu, oczywiście z podłączeniem (projekt, zgody, kotłem i kominem)? Policz jeszcze inwestycyjnie dla czystego prądu, bo IMHO to najlepsze rozwiązanie (kocioł el. kosztuje 2-3 tys. zł, ew. można się pokusić o bufor za 1500 zł żeby w 2T się mieścić). Ustawienie mebli czy tego co leży na podłodze nie ma znaczenia.

PS 6+3kW PC PW https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416107/ Z instalacją powinno się zamknąć w 12 tys. zł (i jest o tej pompie wątek na forum w dziale PC jakbyś chciał poczytać opinie użytkowników).

Edytowane przez Myjk

Trochę się spóźniłem z decyzją, bo komin pod paliwo stałe już mam, kotłownia jest. Stan robót to stan surowy otwarty. Kierowałem się tym co jest w projekcie, bo sam projekt zakład ogrzewanie paliwem stałym. Teraz okazuje się że jest problem z dobraniem kotła. Dlatego brałem pod uwagę jeszcze gaz. Dopiero złożyłem wniosek o wydanie warunków przyłączeniowych. co do pozostałych kosztów, to nie są mi jeszcze znane.

IMHO to jest określenie kotła elektrycznego? dobrze Cię zrozumiałem? Zawsze miałem wrażenie że właśnie ogrzewanie "prądem" jest jednym z droższych

taki mały domek to ja bym sie nie bawił w żadne kotłownie w szczególności na opał stały, mamy 21 wiek :) Gaz to tez spora inwestycja myślę że ogrzewanie na PC byłoby OK. Komin to oczywiście strata pieniędzy, podleganie pod przeglądy cykliczne oraz mostek cieplny, komplikacja dachu etc. Żadnych kominów w nowym domu;)

Trochę się spóźniłem z decyzją, bo komin pod paliwo stałe już mam, kotłownia jest. Stan robót to stan surowy otwarty. Kierowałem się tym co jest w projekcie, bo sam projekt zakład ogrzewanie paliwem stałym. Teraz okazuje się że jest problem z dobraniem kotła. Dlatego brałem pod uwagę jeszcze gaz. Dopiero złożyłem wniosek o wydanie warunków przyłączeniowych. co do pozostałych kosztów, to nie są mi jeszcze znane.

IMHO to jest określenie kotła elektrycznego? dobrze Cię zrozumiałem? Zawsze miałem wrażenie że właśnie ogrzewanie "prądem" jest jednym z droższych

IMHO to angielski akronim słów (wg mojej skromnej opinii). :) Grzanie prądem było drogie ale w domach energochłonnych. W obecnie budowanych jest stosunkowo korzystne, bo jak już było wspomniane, koszt inwestycyjny jest najniższy. Stojący komin to jeszcze nie dramat. Na początek zainteresuj się jeszcze Wentylacją Mechaniczną, bo to bardzo przyjemny komfort a i trochę z ogrzewania da się uszczknąć instalując rekuperację (ale głównie WM to super komfort). No i policz dokładnie OZC, bo może wyjść jeszcze korzystniej prądem czy małą PC typu Julka.

Brałem pod uwagę PC powietrze-woda, nie mniej jednak odstraszyły mnie trochę koszty inwestycji. Policzyli mnie ok 25 tys pln. Koszt kotła na pellet stosunkowo ponad połowę mniej, wiec w tej kwestii troche mnie też ograniczają finanse. Kocioł gazowy również duże mniejsze pieniądze.

Podłogówkę planowałem tylko w kuchni i łazienkach. Sypialnie mam nieduże bo po 11,5m2 więć jak postawię łóżko szafe itp to miejsca na podłogówkę będzie niewiele. Druga rzecz to to, że jestem zwolennikiem pod stopami "drewna" a nie "kamienia"

Drewno nie jest problemem.

Meble nie są problemem.

Drewno nie jest problemem.

Meble nie są problemem.

Wiem, że są jakieś panele które współpracują z podłogówka, ale nie mniej jednak mam wrażenie że drewno czy to panel czy inna forma...jest większym izolatorem niż kafle. Jestem w błedzie? czy może poprostu nie rozumiem fizyki ogrzewania?

IMHO to angielski akronim słów (wg mojej skromnej opinii). :) Grzanie prądem było drogie ale w domach energochłonnych. W obecnie budowanych jest stosunkowo korzystne, bo jak już było wspomniane, koszt inwestycyjny jest najniższy. Stojący komin to jeszcze nie dramat. Na początek zainteresuj się jeszcze Wentylacją Mechaniczną, bo to bardzo przyjemny komfort a i trochę z ogrzewania da się uszczknąć instalując rekuperację (ale głównie WM to super komfort). No i policz dokładnie OZC, bo może wyjść jeszcze korzystniej prądem czy małą PC typu Julka.

Te OZC lepiej zlecić komuś do wyliczenia? czy można się spokojnie oprzeć na własnych wyliczeniach. Chociaż wydaje mi się że bardziej bym zaufał komuś kto w tym siedzi.

Te OZC lepiej zlecić komuś do wyliczenia? czy można się spokojnie oprzeć na własnych wyliczeniach. Chociaż wydaje mi się że bardziej bym zaufał komuś kto w tym siedzi.

Swego czasu chciałem do tego siadać sam, ostatecznie odpuściłem i zleciłem wykonanie osobie która się tym zajmuje na co dzień.

Jeśli zaś chodzi o podłogówkę, to pamiętaj że przy tak mizernym zapotrzebowaniu temperatura podłogi będzie bardzo niska (max 35). Przeciwwskazania do drewna na podłodze i specjalne materiały były w domach energochłonnych kiedy ludzie puszczali w podłogę 50sC+ i podłoga z drewna zaczynała falować. ;)

Edytowane przez Myjk

Wiem, że są jakieś panele które współpracują z podłogówka, ale nie mniej jednak mam wrażenie że drewno czy to panel czy inna forma...jest większym izolatorem niż kafle. Jestem w błedzie? czy może poprostu nie rozumiem fizyki ogrzewania?

Ja też mam podłogówkę a na niej panele :) i nigdy ale to nigdy nie zamieniłbym na nic innego :)

Koledzy powyżej dobrze radzą, bufor + podłogówka w całości + wentylacja z rekuperatorem + PC (lub prąd cop 1 ) :) tylko nie kominek z płaszczem ( taki mam niestety )

Gaz - przyłączenie + kocioł jak nic ok 12-15 tyś

Pellet - dobry piec + bufor + zasobnik + dobrze zrobiona instalacja 15-20 tyś

PC - pompa ( można kupić chińską, zresztą właściwie wszystkie są z chin :)) + zasobnik na CWU 15 - 35 tyś ( duży rozrzut bo różne ceny i rodzaje urządzeń )

Prąd - kocioł + bufor + zasobnik ok 5-8 tyś , można pominąć kocioł elektryczny i dać grzałkę do bufora mnie ten zabieg kosztował ok 300 zł ( grzałka 6 kw + sterowanie ) czyli można zejść z kosztami inwestycji do ok 4 tyś

:D

ale tak mi się wydaje ze są różne mieszacze i takie inne duperele które obniżają temperaturę i kocioł może mieć 80 stC a w podłogówke może iść np 28 bo to max co powinno iść pod parkiet. I wcale bufora nie trzeba. Podłogówka sama w sobie jest swojego rodzaju buforem wiec po co Ci drugi ?