fotohobby 13.02.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Wiem, że są jakieś panele które współpracują z podłogówka, ale nie mniej jednak mam wrażenie że drewno czy to panel czy inna forma...jest większym izolatorem niż kafle. Jestem w błedzie? czy może poprostu nie rozumiem fizyki ogrzewania? Nie ma już paneli, które "nie współpracują" z podłogówką. Masz wylewkę 8cm betonu, na dole 100, 150mm styropianu, a u góry 10mm panela. To którędy powędruje ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie ma już paneli, które "nie współpracują" z podłogówką. Masz wylewkę 8cm betonu, na dole 100, 150mm styropianu, a u góry 10mm panela. To którędy powędruje ciepło ? Ok, to akurat rozumiem. Kwestia tylko tego, że według mnie płytka szybciej przekaże ciepło niż "drewno" Wygląda na to jednak że jestem, byłem w błędzie. Wypowiedzieli sie w tej kwestii koledzy którzy mają takie rozwiązanie i o to mi chodziło, aby wypowiedział się w tej kwestii ktoś kto rzeczywiście z takiego rozwiązania korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Mam panele na podłogówce i wszystko działa świetnie. korzystasz z pompy ciepła czy z innego źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Koledzy powyżej dobrze radzą, bufor + podłogówka w całości + wentylacja z rekuperatorem + PC (lub prąd cop 1 ) tylko nie kominek z płaszczem ( taki mam niestety ) Gaz - przyłączenie + kocioł jak nic ok 12-15 tyś Pellet - dobry piec + bufor + zasobnik + dobrze zrobiona instalacja 15-20 tyś PC - pompa ( można kupić chińską, zresztą właściwie wszystkie są z chin ) + zasobnik na CWU 15 - 35 tyś ( duży rozrzut bo różne ceny i rodzaje urządzeń ) Prąd - kocioł + bufor + zasobnik ok 5-8 tyś , można pominąć kocioł elektryczny i dać grzałkę do bufora mnie ten zabieg kosztował ok 300 zł ( grzałka 6 kw + sterowanie ) czyli można zejść z kosztami inwestycji do ok 4 tyś Przy zastosowaniu rozwiazania PC i rekuperatora odstrasza mnie koszt inwestycji. suma sumarum wyszłoby pewnie ponad 40 tys. Wszystko w porządku jeśli ma się tak spory zapas finansowy. Jeśli go się nie ma to trzeba znaleźć alternatywę która nie puści Cię z torbami Dlatego chyba coraz bliżej jestem rozwiazania kotła kondensacyjnego. Wiem już że koszt przyłącza z projektem itd oscylować będzie ok 3500 tys no i do tego kocioł + instalacje. Mam jednak wrażenie że koszt instalacji i tak będzie dużo niższy niż pompa rekuperacja i instalacja. Gdyby to była różnica kilku tysięcy to wszystko ok, nie było tematu, ale jeśli ma to być różnica kilkunastu tysięcy...zmienia postać rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jak się zapatrujecie na rozwiązanie kotła kondensacyjnego + podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.02.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jak się zapatrujecie na rozwiązanie kotła kondensacyjnego + podłogówka? Bardzo dobre rozwiazanie, ja mam kondensat i troche podlogowki pomieszane z grzejnikami, i jestem tak zadowolony z rachunkow ze nie pale nawet w kominku ktory mial byc alternatywa do gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jak się zapatrujecie na rozwiązanie kotła kondensacyjnego + podłogówka? Tak własnie mam, połowa w gresie, połowa w panelach 12mm. Kocioł 1.9-12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 13.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jeśli dom 115m2 to przyjmij że za gaz zapłaciłbyś w ciągu roku 2000PLN. Dokładniej i tak nie obliczysz bo błędy które popełnisz podczas budowy i ocieplenia mogą mieć większy wpływ na wynik niż niż same obliczenia.Odnośnie ogrzewania to zrób wodne podłogowe a najwyżej podłącz to pod grzałkę elektryczną. Zrobisz kable, okaże sie zae rachunki roczne masz na poziomie 6000pln i nie bedziesz juz miał wyjscia. A robiac rurki z wodą zawsze mozesz ie podłaczyć do gazu, prądu czy też do wybranego przes siebie paliwa stałego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Bardzo dobre rozwiazanie, ja mam kondensat i troche podlogowki pomieszane z grzejnikami, i jestem tak zadowolony z rachunkow ze nie pale nawet w kominku ktory mial byc alternatywa do gazu wysłałem ci zapytanie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.02.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jeśli dom 115m2 Zrobisz kable, okaże sie zae rachunki roczne masz na poziomie 6000pln Grzejesz dom kablami czy tak z "czapy" piszesz takie bzdury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 13.02.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Od roku mieszkamy w domku ogrzewanym gazowym kotłem kondensacyjnym, podłogówka jest wszędzie. Panele mamy też prawie wszędzie (kuchnia, jadalnia, salon, pokoje, korytarz). Tylko w łazienkach i wiatrołapie są płytki. Wszystko działa wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Przy zastosowaniu rozwiazania PC i rekuperatora odstrasza mnie koszt inwestycji. suma sumarum wyszłoby pewnie ponad 40 tys. Wszystko w porządku jeśli ma się tak spory zapas finansowy. Jeśli go się nie ma to trzeba znaleźć alternatywę która nie puści Cię z torbami Dlatego chyba coraz bliżej jestem rozwiazania kotła kondensacyjnego. Wiem już że koszt przyłącza z projektem itd oscylować będzie ok 3500 tys no i do tego kocioł + instalacje. Mam jednak wrażenie że koszt instalacji i tak będzie dużo niższy niż pompa rekuperacja i instalacja. Gdyby to była różnica kilku tysięcy to wszystko ok, nie było tematu, ale jeśli ma to być różnica kilkunastu tysięcy...zmienia postać rzeczy Już podałem przykład PC, która by wystarczyła do Ciebie, za 12 tys. z podłączeniem. Ten Anslut z Julki ma 3kW przy -15sC, plus 3kW grzałkę. Więc spokojnie da radę nawet przy -20sC. Do tego jakiś biokominek 3-4kW w razie jakby co... i masz tanie w zakupie i użytkowaniu ogrzewanie. Dane mamy takie: 8,1MWh (choć sugeruję zlecić profesjonalne OZC, być może jeszcze coś poprawisz) + założenia. Prąd Kocioł 2-3 tys. zł + bufor 1,5-2 tys. zł = 3,5-5 tys. zł 0,33 zł/kWh w 2T = 2673 zł/rok Gaz Kocioł 5-6 tys. zł + podłączenie gazu 2-4 tys. zł = 7-10 tys. zł 0,24 zł/kWh = 1944 zł/rok Gaz w stosunku do prądu się zwróci po 5-7 latach. Pelet Kocioł 10-15 tys. zł (nie wiem czy bufora nie trzeba jeszcze przy tak niskim zapotrzebowaniu na moc na średnim poziomie 2kW więc niewykluczone, że koszty będą większe -- ale tematu nie badałem osobiście, to nie będę dodawać od siebie) 0,22 zł/kWh = 1782 zł/rok Pelet w stosunku do prądu zwróci się po 10-16 latach. Pelet w stosunku do gazu zwróci się po 4-6 latach. Dochodzi trucie lokalne ze spalania nad głową, obsługa, konieczność składowania opału. Prąd COP PC PW 12 (Anslut) - 25 (Panasonic) tys. zł COP3 1T 30% (0,66 zł/kWh) 2T 70% (0,33 zł/kWh) = 1158 zł PC w stosunku do prądu zwróci się po 6-13 latach. PC w stosunku do gazu zwróci się po 4-12 latach. PC w stosunku do peletu zwróci się po 4-21 latach. Rekuperację da się tanio zrobić (nie trzeba kupować rekuperatora za 10 tys.). Komfort natomiast jest fantastyczny w stosunku do WG i choćby nie zważając na koszty i oszczędności warto zrobić WM. Edytowane 13 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 13.02.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) ale tak mi się wydaje ze są różne mieszacze i takie inne duperele które obniżają temperaturę i kocioł może mieć 80 stC a w podłogówke może iść np 28 bo to max co powinno iść pod parkiet. I wcale bufora nie trzeba. Podłogówka sama w sobie jest swojego rodzaju buforem wiec po co Ci drugi ? Używasz takiego rozwiązania ? Kolega w domu obok ma takie rozwiązanie i ciągle problemy z niską temp. na kotle ! dlatego uważam że przy podłogówce i kotłach wysokotemperaturowych bufor jest niezbędny Zaznaczam, że nie jestem sprzedawcą buforów ani żadnych kotłów a mam porównanie bo mieszkamy ze znajomymi w 5 domach i mam porównanie różnych typów ogrzewania Podłogówka służy do ogrzewania a nie do buforowania Edytowane 13 Lutego 2016 przez krbaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.02.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Ale siłą rzeczy jest buforem. Tylko tutaj niestety nie będzie ten bufor działać tak jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.02.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Używasz takiego rozwiązania ? Kolega w domu obok ma takie rozwiązanie i ciągle problemy z niską temp. na kotle ! dlatego uważam że przy podłogówce i kotłach wysokotemperaturowych bufor jest niezbędny Zaznaczam, że nie jestem sprzedawcą buforów ani żadnych kotłów a mam porównanie bo mieszkamy ze znajomymi w 5 domach i mam porównanie różnych typów ogrzewania Podłogówka służy do ogrzewania a nie do buforowania Nie używam takiego rozwiązania. Ale takie rozwiązania instaluję serwisuję i zajmuję się techniką peletową i wiem że takie rozwiązania prawidłowo wykonane sprawdzają się wyśmienicie tylko trzeba to wszystko dobrze dobrać i zamontować. Oczywiscie tych kilka instalacji daje już jakieś porównanie co niestety nie oznacza że np są one prawidłowo dobrane i wykonane stąd się też czesto biorą takie stereotypy że pompa ciepła mi nie dogrzeje, albo przy gazie rachunki są kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 13.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie używam takiego rozwiązania. Ale takie rozwiązania instaluję serwisuję i zajmuję się techniką peletową i wiem że takie rozwiązania prawidłowo wykonane sprawdzają się wyśmienicie tylko trzeba to wszystko dobrze dobrać i zamontować. Oczywiscie tych kilka instalacji daje już jakieś porównanie co niestety nie oznacza że np są one prawidłowo dobrane i wykonane stąd się też czesto biorą takie stereotypy że pompa ciepła mi nie dogrzeje, albo przy gazie rachunki są kosmiczne. I wszystko w temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 13.02.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Przy zastosowaniu rozwiazania PC i rekuperatora odstrasza mnie koszt inwestycji. suma sumarum wyszłoby pewnie ponad 40 tys. Wszystko w porządku jeśli ma się tak spory zapas finansowy. Jeśli go się nie ma to trzeba znaleźć alternatywę która nie puści Cię z torbami Dlatego chyba coraz bliżej jestem rozwiazania kotła kondensacyjnego. Wiem już że koszt przyłącza z projektem itd oscylować będzie ok 3500 tys no i do tego kocioł + instalacje. Mam jednak wrażenie że koszt instalacji i tak będzie dużo niższy niż pompa rekuperacja i instalacja. Gdyby to była różnica kilku tysięcy to wszystko ok, nie było tematu, ale jeśli ma to być różnica kilkunastu tysięcy...zmienia postać rzeczy Powiem tak jeśli teraz bym budował to na 100 % zamiast tych wszystkich dziwnych rzeczy które mam u siebie kupiłbym pompę PP( takie warunki glebowe ) najlepiej zamówiona bezpośrednio w Chinach, koszt ok 12 tyś z transportem, działająca do -15 + bojler 200 - 250 l no i oczywiście podłogówka a dla klimatu zgodzę się z Myjk ( jak się to odmienia ) biokominek no i oczywiście wentylację mechaniczną może być z rekuperatorem ( za nic w świecie nie pchaj się w grawitacyjną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 13.02.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, Jak wielu czytelników tego forum, mam dylemat przy podjęciu decyzji. Czym ogrzewać aby było tanio i efektywnie? Zacznę od opisania budowanego domu: - dom parterowy: pow użytkowa 115m2. wartość netto ok 160m2 (z garażem dwu stanowiskowym) ogrzewana będzie tylko powierzchnia użytkowa - ściany zewnętrzne: pustak keramzytowy 24cm (współczynnik 0,191) + styropian 18cm - ściny wewnętrzne: pustak keramzytowy 12cm - styropian pod posadzką - 18cm - strop teriva - 30 cm wełny mineralnej - dach bez docieplenia (poddasze nieużytkowe) Jaki masz projekt ?? mamy chyba podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woldemord 13.02.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jaki masz projekt ?? mamy chyba podobne tu masz link do projektu. zmiany jakie wprowadziłem to powiekszenie garażu do dwu stanowiskowego http://projekty.muratordom.pl/projekt_znamienity-wariant-i,3050,0%2C0.htm?c=105&page=2#rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 13.02.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 tu masz link do projektu. zmiany jakie wprowadziłem to powiekszenie garażu do dwu stanowiskowego http://projekty.muratordom.pl/projekt_znamienity-wariant-i,3050,0%2C0.htm?c=105&page=2#rzuty Chodź powierzchnia prawie taka sama to jednak koncepcja całkiem inna Przynajmniej tani dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts