Zdun Darek B 13.02.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Powiem tak ..............kupiłbym pompę PP..................najlepiej zamówiona bezpośrednio w Chinach, koszt ok 12 tyś z transportem, działająca do -15 Gwarancja i serwis też "bezpośrednio w Chinach " ?? Co zrobisz gdy temperatura zewnętrza , w Polsce tak czasem bywa bo "taki mamy klimat" , spadnie poniżej - 15 ?? Ekologiczna alternatywa ?? Edytowane 13 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2016 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Gwarancja i serwis też "bezpośrednio w Chinach " ?? Co zrobisz gdy temperatura zewnętrza , w Polsce tak czasem bywa bo "taki mamy klimat" , spadnie poniżej - 15 ?? Ekologiczna alternatywa ?? W PL mamy całkiem kumatych chłodników. Poradzą sobie z naprawą i serwisem "chińskiego szajsu" z palcem w nosie. To żadna kosmiczna technologia, tylko przedpotopowy wynalazek sprzed 100 lat, który występuje w każdym domu. Co zrobi poniżej -15? Będzie się cieszył tanim i bezobsługowym, nie trującym siebie i sąsiadów ogrzewaniem. PC nie przestaje "automagicznie" działać jak temperatura spada poniżej -15sC, podobnie jak kominek też się nie wyłącza poniżej -15, tylko trzeba więcej drałować z paliwem i sobie kręgosłup niszczyć. PC się projektuje na takie temperatury, siłą rzeczy przy -20sC PC pokryje 100% strat ciepła, przy -30sC pewnie z 80%, więc nawet wtedy inwestor nie zamarznie uwzględniając akumulacyjność budynku. Przestań więc, po raz kolejny, szerzyć te herezje o rzekomych problemach i straszyć ludzi. No chyba że chcesz podać statystykę ile to w tym roku było dni poniżej -15, a potem ile było średnio takich mrozów w ostatniej dekadzie czy dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 W PL mamy całkiem kumatych chłodników. Poradzą sobie z naprawą i serwisem "chińskiego szajsu" z palcem w nosie. To żadna kosmiczna technologia, tylko przedpotopowy wynalazek sprzed 100 lat, który występuje w każdym domu. Co zrobi poniżej -15? Będzie się cieszył tanim i bezobsługowym, nie trującym siebie i sąsiadów ogrzewaniem. PC nie przestaje "automagicznie" działać jak temperatura spada poniżej -15sC, podobnie jak kominek też się nie wyłącza poniżej -15, tylko trzeba więcej drałować z paliwem i sobie kręgosłup niszczyć. PC się projektuje na takie temperatury, siłą rzeczy przy -20sC PC pokryje 100% strat ciepła, przy -30sC pewnie z 80%, więc nawet wtedy inwestor nie zamarznie uwzględniając akumulacyjność budynku. Przestań więc, po raz kolejny, szerzyć te herezje o rzekomych problemach i straszyć ludzi. No chyba że chcesz podać statystykę ile to w tym roku było dni poniżej -15, a potem ile było średnio takich mrozów w ostatniej dekadzie czy dwóch? Oczywiście naprawi każdy jak to napisałeś "chłodnik" tylko może być jeden mały drobiazg - czasami producenci lubią powkładać do urządzeń rzeczy o określonych parametrach. Nie zawsze dostępne w każdym sklepie. Może to być spręzarka o określonych parametrach - której w PL nie uświadczysz i trzeba badziewie sciągać gdzieś ze świata i trwa to np miesiąc a to czujnik jakiś niby taki sam ale ma jakąś popier.... charakterystykę i podłączasz a bydle nie działa. A to płyta glowna jakaś popierdolona i algorytm na niej zapisany jest jakiś dziwny. Niby prosta rzecz ale producenci staraj się naprawiaczom coraz bardziej skomplikować życie. Tak jest w PC tak jest w kotłach i różnych innych urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 14.02.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Brałem pod uwagę PC powietrze-woda, nie mniej jednak odstraszyły mnie trochę koszty inwestycji. Policzyli mnie ok 25 tys pln. Koszt kotła na pellet stosunkowo ponad połowę mniej, wiec w tej kwestii troche mnie też ograniczają finanse. Kocioł gazowy również duże mniejsze pieniądze. Podłogówkę planowałem tylko w kuchni i łazienkach. Sypialnie mam nieduże bo po 11,5m2 więć jak postawię łóżko szafe itp to miejsca na podłogówkę będzie niewiele. Druga rzecz to to, że jestem zwolennikiem pod stopami "drewna" a nie "kamienia" Cześć, Właśnie (w 2016 roku) zainstalowałem PC P-W. Dom pod Wrocławiem. Komin też mam, nawet 2 Parter podłogówka, poddasze grzejniki. Na razie działa Jeśli chodzi o cenę, Panasonic 9 kW 1-faz + zasobnik CWU 200 l nierdzewka + montaż całej kotłowni, zimna woda, ciepła woda, recyrkulacja, ogrzewanie - 24 tyś. PLN brutto. Montaż normalnie, firmą z fakturą, gwarancją itp. Jak chcesz to na priv dam Ci namiary. Przelicz sobie to jeszcze raz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 14.02.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Gwarancja i serwis też "bezpośrednio w Chinach " ?? Co zrobisz gdy temperatura zewnętrza , w Polsce tak czasem bywa bo "taki mamy klimat" , spadnie poniżej - 15 ?? Ekologiczna alternatywa ?? Ale dowcipkujesz wszystkie sprzedawane " polskie " pompy są z chin !! Nawet znalazłem w chinach pompę którą oferuje polski sprzedawca z pomorza za 20 tyś !! ta sama kupiona bezpośrednio z transportem wychodziła 12 tyś A części ?? w środku wszystko wszystko markowych producentów. Taka ciekawostka A moja PC do cwu polsko-chińska działa już 4 rok i nawet w okresach przejściowych grzeje bufor do podłogówki więc chodzi np. cała noc i daje radę chodź ma tylko 3,8 kw i cop 2 przy + 10 Uwaga pomp też nie sprzedaję Edytowane 14 Lutego 2016 przez krbaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Ale dowcipkujesz wszystkie sprzedawane " polskie " pompy są z chin !! Nawet znalazłem w chinach pompę którą oferuje polski sprzedawca z pomorza za 20 tyś !! ta sama kupiona bezpośrednio z transportem wychodziła 12 tyś A części ?? w środku wszystko wszystko markowych producentów. Taka ciekawostka Uwaga pomp też nie sprzedaję [/quote Wszystko się zgadza tylko weź pod uwagę że Polski producent nie będzie chciał ci sprzedać danej cześci bo nie kupiłeś urządzenia u niego. A ściągniecie cześci z chin będzie trochę kosztowało i chwile zajmie. Cześci owszem są markowych producentów ale czesto jest tak że nawet przedstawiciel na Polskę ma tylko kilka popularnych modeli na magazynie a reszta jest ściągana pod "zamówienie" i zwykle bardzo długo to trwa bo chłop musi uzbierać minimum logistyczne a co gorsza to może nawet producent akurat tego nie ma u siebie na magazynie i dopiero musi dany model wyprodukować a produkcję tego uruchomią dopiero za miesiąc itd. A spier..... sie w środku zimy i na zewnątrz -15 a nadają że ma być jeszcze zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 14.02.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Każdy ma swoje zdanie Taka pompa na allegro jest za 19900 możesz sprawdzić parametry.( nawet zdjęcia są chińskiej fabryki ) Ale to nie temat o pompach. Kolega woldemord zapytał o to czym grzać Edytowane 14 Lutego 2016 przez krbaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 14.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 tu masz link do projektu. zmiany jakie wprowadziłem to powiekszenie garażu do dwu stanowiskowego http://projekty.muratordom.pl/projekt_znamienity-wariant-i,3050,0%2C0.htm?c=105&page=2#rzuty A strop będzie jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Oczywiście naprawi każdy jak to napisałeś "chłodnik" tylko może być jeden mały drobiazg - czasami producenci lubią powkładać do urządzeń rzeczy o określonych parametrach. Nie zawsze dostępne w każdym sklepie. Może to być spręzarka o określonych parametrach - której w PL nie uświadczysz i trzeba badziewie sciągać gdzieś ze świata i trwa to np miesiąc a to czujnik jakiś niby taki sam ale ma jakąś popier.... charakterystykę i podłączasz a bydle nie działa. A to płyta glowna jakaś popierdolona i algorytm na niej zapisany jest jakiś dziwny. Niby prosta rzecz ale producenci staraj się naprawiaczom coraz bardziej skomplikować życie. Tak jest w PC tak jest w kotłach i różnych innych urządzeniach. Rację możesz, ale nie musisz, mieć co do jednego -- sterownika. Reszta, to części produkowane przez markowych producentów, typu Panasonic, Sanyo, Copeland i są one powszechnie dostępne. W obecnych czasach ściąganie nawet z drugiego końca świata nie trwa miesiąc, tylko co najwyżej tydzień. A przecież bogaty rynek tego typu części mamy tuż za zachodnią granicą i można stamtąd ściągnąć sprzęt w 3 dni. Nie żyjemy w ciemnogrodzie, wbrew temu co niektórzy tutaj nadal przedstawiają. Ergo, naprawa pompy nawet niemarkowej to żaden problem. Mam na ścianie pompę ciepła vel klimatyzator, chiński badziew za 1500 zł, w którym siedzi typowa sprężarka Panasonica której na pęczki jest na rynku. Sam sobie zainstalowałem, działa już 5 rok i nie chce się ten badziew, cholera, zepsuć. A spier..... sie w środku zimy i na zewnątrz -15 a nadają że ma być jeszcze zimniej. Nie strasz, nie strasz bo się... 3 lata temu kupiłem odśnieżarkę, bo "uświadomieni" siali podobne teorie. Dwa razy jej użyłem i to też głównie po to by sprawdzić czy w ogóle działa. Ponownie poproszę zatem, podaj statystyki z tego roku, oraz z poprzednich dekad, ile tych dni poniżej -15sC było i jak to się ma do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 no to się tylko tak ładnie pisze ale często gęsto niestety wychodzi tak jak napisałem. Nie straszę ale pogoda niestety zmienną jest w tej chwili mamy taki okres cieplejszego klimatu ale co może być już w tym roku tego nie wie nikt. W stanach już się lekko zdziwili. Też mam klimatyzator marki "no name" też montowany samodzielnie i też działa i to jeden z odrzutów z kontenera (nowy uszkodzony) samodzielnie własnymi rękami naprawiany bo mi dogrzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Nie często gęsto, tylko sporadycznie. I sporadycznie naprawa trwa tydzień, jak ktoś się sam w to bawi. Z pewnością nie miesiąc jak piszesz. I nadal, jeśli nawet zimy będą chłodniejsze, choć historia temu zdecydowanie przeczy i nic szczególnego się obecnie nie dzieje, to PC da radę grzać nawet poniżej -20sC zapewniając do 80% strat domu. Resztę można w tym okresie uzupełnić alkoholem w biokominku za psie pieniądze nie budując kominów i nie wywalając na te parę dni w roku jakichś chorych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 oczywiście że da radę po to są konstruowane są już też wersje które efektywnie grzeją nawet do - 30. Akurat jakoś za biokominkami nie przepadam z jednej strony chcecie mieć czyste powietrze a w drugą chcecie zostawiać w chałupie opary palonego etanolu czy to takie zdrowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Te opary to H2O i CO2 -- to sporadyczne rozwiązanie, a nie kotłowanie przez 160 dni w roku. Po za tym jest wentylacja która te "opary" odprowadza, więc nic się nie zostawia w "chałupie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 no tak ładnie to wszystko wygląda ale mi nie leży miałem takie coś u siebie kilka razy paliłem ale niestety nie odpowiadało mi poprostu źle się czułem a pomieszczenie w którym to stało jest bardzo dobrze wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.02.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Człowiek źle się czuje od nadmiaru CO2 -- wniosek jest taki, że pomieszczenie nie było dobrze wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 no może to moja pracowania 3 wymiany na godzinę - może do biokominka to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Prąd Kocioł 2-3 tys. zł + bufor 1,5-2 tys. zł = 3,5-5 tys. zł 0,33 zł/kWh w 2T = 2673 zł/rok Gaz Kocioł 5-6 tys. zł + podłączenie gazu 2-4 tys. zł = 7-10 tys. zł 0,24 zł/kWh = 1944 zł/rok Gaz w stosunku do prądu się zwróci po 5-7 latach. U mnie za podłączenie gazu chcą 3 tys za rurę od granicy działki z podłączeniem kotła i instalacji w domku.. 1,5 tys za projekt. Około 2tys dla gazowni (mam poniżej 20 metrów do rury). Kocioł to 5-6 tys. Suma to 3+1,5+2+6 daje 12,5 tys. kWh z prądu w nocnej kosztowała u mnie do końca 2015 roku 25gr. Teraz pewnie zmienił się przesył/ Nie sprawdzałem jeszcze. Dolicz za przegląd kotła gazowego 200-300zł. Przy założeniu że kWh z prądu (przesył) podrożała o 1 grosz (do 26gr) gaz obecnie jest droższy od prądu. Edytowane 14 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 U mnie za podłączenie gazu chcą 3 tys za rurę od granicy działki z podłączeniem kotła i instalacji w domku.. 1,5 tys za projekt. Około 2tys dla gazowni (mam poniżej 20 metrów do rury). Kocioł to 5-6 tys. Suma to 3+1,5+2+6 daje 12,5 tys. kWh z prądu w nocnej kosztowała u mnie do końca 2015 roku 25gr. Teraz pewnie zmienił się przesył/ Nie sprawdzałem jeszcze. Dolicz za przegląd kotła gazowego 200-300zł. Przy założeniu że kWh z prądu (przesył) podrożała o 1 grosz (do 26gr) gaz obecnie jest droższy od prądu. Klaudiusz_x, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem kotła gazowego lub pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą produktową marki Junkers. W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem, do którego kontakt można znaleźć za pomocą wyszukiwarki na stronie internetowej http://www.junkers.pl Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Szczegółowe informacje o produktach marki Junkers można znaleźć na stronie internetowej http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla oraz http://www.junkers.pl/produkty/kotly/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Z ciekawości, co z gazowymi pompami ciepła? Czy jakaś firma planuje wprowadzić na rynek takie małe pompy rzędu 6-10kW? Póki co wszystko co widziałem to ogromne smoki powyżej 30kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts