Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy 181m2, cena za SSO 199 tys. zł - drogo czy tanio?

Recommended Posts

Naprawdę chcielibyście pracować za 1300 zł na rękę?

Na budowie?

Właściciel firmy sobie nie odejmie.

Sam budowałem i wiem co to znaczy. Dlaczego inwestujecie w drogie materiały skoro szukacie najtańszego wykonawcy? Chyba lepiej mieć solidnego wykonawcę - najlepiej poleconego. I takiego co się przyłoży bo wie za ile pracuje.

Lubię bywać na budowach i nieraz słyszę : zrobić (czyt. odwalić) i spadać. Niestety nikt nie lubi być wykorzystywany.

Myślę że 200 tyś. za dom z dwiema dekami to nie tak dużo.

Nawet powiem że tanio bo cena zawiera materiały (oczywiscie to jest netto) .

No ale to moje zdanie...

Antymateria,

jaki masz projekt domu?

140 000 z oknami dachowymi, rynnami, schodami?

Indywidualny - musi być dobry i przemyślany, dla mnie to był warunek konieczny, aby zrobić dom taki jaki chce a nie przerabiać gotowca (wyszło tak samo cenowo - około 5tyś zł).

Bez okien dachowych (świadomy wybór), schodów jeszcze nie ma - będą drewniane, dobrej jakości materiały.

Mógłbym zejść do 100tyś za SSO, ale wtedy nie miałbym :

- płyty fundamentowej na 20cm styro (być może 3-4tyś różnicy).

- porothermu na klej (minimalne spoiny poziome - około 4 tyś różnicy),

- nadproży systemowych (~1tyś zł różnicy),

- dachówki ceramicznej (~10tyś zł różnicy)

- deskowania i papowania (~2-3tyś zł różnicy)

- sprawdzonej ekipy (a wybrałem średnią cenę z ofert po sprawdzeniu wykonawcy), ~5tyś różnicy

- wylewanych słupków betonowych do podparcia płatwi (1tyś zł różnicy)

- więźby impregnowanej zanurzeniowo (najtańsza oferta była z niepewnego źródła 700zł zamiast 860zł/m3) ~2tyś różnicy

- studni chłonnej (~2 tyś)

- garażu ocynkowanego (~1,4tyś)

Tak można długo. Uważam siebie za inwestora, który chce zbudować dom z dobrych materiałów, nie najtańszymi ekipami (średnia półka). Nie mam czasu siedzieć na budowie - moja rola to koordynacja, podejmowanie decyzji i kontrola prac codziennie. W tym wariancie budowa musi kosztować ekstra. Ja swój czas i siłę zamiast na budowę poświęciłem na pracę, aby na to wszystko zarobić. Ktoś inny siedzi i dłubie z rodziną/znajomymi i to jest chyba najlepsze rozwiązanie! Można sporo zaoszczędzić i jakość prac pewnie też zyska. Ja nie mam z kim budować - wszystko jest na mojej głowie dlatego zlecam pracę ekipom. Mój budżet to 350tyś zł i póki co wygląda na to, że się w nim zmieszczę :)

Edytowane przez Antymateria

A Waszym zdaniem, jaki powinien być koszt SSO domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym?W jakich granicach powinien oscylować? Budowa na Śląsku.

Powierzchnia zabudowy 172 m2, powierzchnia netto 244 m2.

Dom murowany z pustaka Porotherm P+W 25 cm, 2 kominy spalinowe, 2 kominy wentylacyjne.

Strop monolityczny z podwójnym zbrojeniem.

Dach dwuspadowy o powierzchni ok. 320 m2 , kryty dachówką cementową BRASS - bez deskowania.

Więzba dachowa z drzewa C24 - krokwie 8/20 - łącznie więźba około 14 m3.

Ławy fundamentowe szerokie na 80 cm z betonu . Fundamenty ocieplone styrodurem 10 cm.

Na Śląsku - robocizna 80-90 netto. Materiały - tak jak wyjdą, tutaj dużo zależy od projektu, bez szczegółów nie da się policzyć.

Miej jedno na uwadze - Śląsk to nie Podkarpacie. Tutaj nie ma ekip z gatunku 'Góral Ziutek ze szwagrem za pół ceny", chociaż kopalnianych emerytów jest niby multum. Ceny są raczej wysokie.

Na Śląsku - robocizna 80-90 netto. Materiały - tak jak wyjdą, tutaj dużo zależy od projektu, bez szczegółów nie da się policzyć.

Miej jedno na uwadze - Śląsk to nie Podkarpacie. Tutaj nie ma ekip z gatunku 'Góral Ziutek ze szwagrem za pół ceny", chociaż kopalnianych emerytów jest niby multum. Ceny są raczej wysokie.

I takie wyceny właśnie mieliśmy.

Od 75 000 zł do 90 000 zł z umową.

Bez umowy dosłownie emeryci górnicy - około 60 000 zł.

• 3 months później...
I takie wyceny właśnie mieliśmy.

Od 75 000 zł do 90 000 zł z umową.

Bez umowy dosłownie emeryci górnicy - około 60 000 zł.

Za te 198tys netto to masz:

Ławy, fundamenty, ściany, stropy, więźba dach odeskowanie i opopowany dachówka ceramiczna z ułożeniem i jeszcze ocieplenie wełna z zewn???

To 198tys to ja za darmo licząc VAT 8 lub 23% 243tys.

Ja za dom 261uzytkowej stan SSO z dachem tylko odeskowanym i papapowanym płace 222tys brutto nie jest to najtaniej ale i nie najdrożej a ekipa solidna sprawdzona poroterm 25

Robocizna wyszła 80tys