Marcin34_Śl 06.04.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Antymateria, jaki masz projekt domu? 140 000 z oknami dachowymi, rynnami, schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jg66 12.04.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Naprawdę chcielibyście pracować za 1300 zł na rękę? Na budowie? Właściciel firmy sobie nie odejmie. Sam budowałem i wiem co to znaczy. Dlaczego inwestujecie w drogie materiały skoro szukacie najtańszego wykonawcy? Chyba lepiej mieć solidnego wykonawcę - najlepiej poleconego. I takiego co się przyłoży bo wie za ile pracuje. Lubię bywać na budowach i nieraz słyszę : zrobić (czyt. odwalić) i spadać. Niestety nikt nie lubi być wykorzystywany. Myślę że 200 tyś. za dom z dwiema dekami to nie tak dużo. Nawet powiem że tanio bo cena zawiera materiały (oczywiscie to jest netto) . No ale to moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 13.04.2016 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Antymateria, jaki masz projekt domu? 140 000 z oknami dachowymi, rynnami, schodami? Indywidualny - musi być dobry i przemyślany, dla mnie to był warunek konieczny, aby zrobić dom taki jaki chce a nie przerabiać gotowca (wyszło tak samo cenowo - około 5tyś zł). Bez okien dachowych (świadomy wybór), schodów jeszcze nie ma - będą drewniane, dobrej jakości materiały. Mógłbym zejść do 100tyś za SSO, ale wtedy nie miałbym : - płyty fundamentowej na 20cm styro (być może 3-4tyś różnicy). - porothermu na klej (minimalne spoiny poziome - około 4 tyś różnicy), - nadproży systemowych (~1tyś zł różnicy), - dachówki ceramicznej (~10tyś zł różnicy) - deskowania i papowania (~2-3tyś zł różnicy) - sprawdzonej ekipy (a wybrałem średnią cenę z ofert po sprawdzeniu wykonawcy), ~5tyś różnicy - wylewanych słupków betonowych do podparcia płatwi (1tyś zł różnicy) - więźby impregnowanej zanurzeniowo (najtańsza oferta była z niepewnego źródła 700zł zamiast 860zł/m3) ~2tyś różnicy - studni chłonnej (~2 tyś) - garażu ocynkowanego (~1,4tyś) Tak można długo. Uważam siebie za inwestora, który chce zbudować dom z dobrych materiałów, nie najtańszymi ekipami (średnia półka). Nie mam czasu siedzieć na budowie - moja rola to koordynacja, podejmowanie decyzji i kontrola prac codziennie. W tym wariancie budowa musi kosztować ekstra. Ja swój czas i siłę zamiast na budowę poświęciłem na pracę, aby na to wszystko zarobić. Ktoś inny siedzi i dłubie z rodziną/znajomymi i to jest chyba najlepsze rozwiązanie! Można sporo zaoszczędzić i jakość prac pewnie też zyska. Ja nie mam z kim budować - wszystko jest na mojej głowie dlatego zlecam pracę ekipom. Mój budżet to 350tyś zł i póki co wygląda na to, że się w nim zmieszczę Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.04.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A Waszym zdaniem, jaki powinien być koszt SSO domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym?W jakich granicach powinien oscylować? Budowa na Śląsku. Powierzchnia zabudowy 172 m2, powierzchnia netto 244 m2. Dom murowany z pustaka Porotherm P+W 25 cm, 2 kominy spalinowe, 2 kominy wentylacyjne. Strop monolityczny z podwójnym zbrojeniem. Dach dwuspadowy o powierzchni ok. 320 m2 , kryty dachówką cementową BRASS - bez deskowania. Więzba dachowa z drzewa C24 - krokwie 8/20 - łącznie więźba około 14 m3. Ławy fundamentowe szerokie na 80 cm z betonu . Fundamenty ocieplone styrodurem 10 cm. Na Śląsku - robocizna 80-90 netto. Materiały - tak jak wyjdą, tutaj dużo zależy od projektu, bez szczegółów nie da się policzyć. Miej jedno na uwadze - Śląsk to nie Podkarpacie. Tutaj nie ma ekip z gatunku 'Góral Ziutek ze szwagrem za pół ceny", chociaż kopalnianych emerytów jest niby multum. Ceny są raczej wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czortek 15.04.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Na Śląsku - robocizna 80-90 netto. Materiały - tak jak wyjdą, tutaj dużo zależy od projektu, bez szczegółów nie da się policzyć. Miej jedno na uwadze - Śląsk to nie Podkarpacie. Tutaj nie ma ekip z gatunku 'Góral Ziutek ze szwagrem za pół ceny", chociaż kopalnianych emerytów jest niby multum. Ceny są raczej wysokie. I takie wyceny właśnie mieliśmy. Od 75 000 zł do 90 000 zł z umową. Bez umowy dosłownie emeryci górnicy - około 60 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 07.08.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 I takie wyceny właśnie mieliśmy. Od 75 000 zł do 90 000 zł z umową. Bez umowy dosłownie emeryci górnicy - około 60 000 zł. Za te 198tys netto to masz: Ławy, fundamenty, ściany, stropy, więźba dach odeskowanie i opopowany dachówka ceramiczna z ułożeniem i jeszcze ocieplenie wełna z zewn??? To 198tys to ja za darmo licząc VAT 8 lub 23% 243tys. Ja za dom 261uzytkowej stan SSO z dachem tylko odeskowanym i papapowanym płace 222tys brutto nie jest to najtaniej ale i nie najdrożej a ekipa solidna sprawdzona poroterm 25 Robocizna wyszła 80tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts