drza 13.02.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam, Wybrałem projekt dom na stoku: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3034/projekt-domu-dom-na-stoku-nf40 Zastanawiam się czy zlikwidować dwie lukarny i wstawić okna dachowe, czy tylko jedną lukarnę zlikwidować i jedna zostawić (tą od frontu domu z pięknym widokiem). Proszę o orientacyjną wycenę takiej lukarny w porównaniu ze zwykłym oknem dachowym 78x140 plus oknem z boku pokoju 90x120. Szerokość domu wynosi 9,75m, a ściana lukarny na dole ma szerokość 3,8m, wysokość 2,75m . Nie będę robił dzwi balkonowych tylko okno 180x150. Od razu dodam, że lukarna dodaje temu domowi wyjątkowego wyglądu i chciałbym ją mieć, ale te koszty mnie przerażają Dodatkowo architekt mnie namawia żeby zostawić ta lukarnę z dwóch względów: estetyka i więcej miejsca w pokoju. Okno dachowe 78x140 z montażem to ok 1400zł + okno małe 90x120 - 350zł, czyli razem ok 1800zł. Okno lukarny to 180x150 z montażem - 700zł. I w tym miejscu nie wiem co jeszcze dodać. Proszę tylko o orientacyjne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.02.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Pewnie nit Ci tego nie policzy. Z pewnością lukarna będzie będzie droższa (choćby o koszt ściany, dachówek szczytowych, gąsiorów podstawowych i gąsiora początkowego oraz koszt wykonania koszy), ale coś za coś. Skoro budujesz dla siebie to radziłbym ją pozostawić bo nadaje niepowtarzalnego uroku temu dachowi i budynkowi no i oczywiście z tą szklaną balustradą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 14.02.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Dziękuję za opinię eksperta w tej dziedzinie. Jeszcze zapytam dekarza, który będzie robił dach ile weźmie więcej za robotę. Myślę że jak będzie 3 tyś drożej to robię lukarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 14.02.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Różnica na pewno nie będzie wynosiła więcej niż 3000. Oczywiscie koszt lukarny zależy od bardzo wielu elementów, ale gdyby porównać lukarnę z normalnym dachem w tym miejscu, to różnica nie powinna być wyższa niż 1500 zł (różnica, a nie koszt lukarny)http://kb.pl/budowa/pietrowy-z-piwnica/konstrukcja-dachu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 16.02.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Różnica na pewno nie będzie wynosiła więcej niż 3000. Oczywiscie koszt lukarny zależy od bardzo wielu elementów, ale gdyby porównać lukarnę z normalnym dachem w tym miejscu, to różnica nie powinna być wyższa niż 1500 zł (różnica, a nie koszt lukarny) http://kb.pl/budowa/pietrowy-z-piwnica/konstrukcja-dachu/ Ten kalkulator budowlany jest pomocny, ale trochę ogólny bo przecież lukarna nie równa lukarnie. W moim przypadku jest ona duża, a wiem, że są lukarny 2 i 3 razy mniejsze. Mimo wszystko rozumiem, że i tak różnica w kosztach nie będzie większa niż 3tys, więc to mnie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts