Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System ratalny w sklepie internetowym

Recommended Posts

Mam pytanie:

czy korzystacie z systemu ratalnego przy zakupach.?

Czy mozliwosc zakupu materialow budowlanych w sklepie internetowym i dodatkowo na raty jakos do Was przemawia?

Pytam bo nie wiem czy jest sens implementować to w sklepie czy szkoda czasu.

Przedstawię jedną sytuację z życia. Chciałem swego czasu zakupić trochę sprzętu poprzez zakup ratalny. Po wypełnieniu kwestionariusza ( a szło to poprzez .................................Bank) otrzymałem na pocztę wiadomość zwrotną, że nie spełniam zdolności kredytowej, nadmieniam, że chodziło o łączną kwotę coś ok. 6000 zł.). Po dwóch dniach otrzymałem listowną informację z tego samego ,,BANKU<<, iż mogę otrzymać u nich kredyt w wysokości 50.000 zł. Propozycje pisemne przychodziły przez miesiąc aż w końcu się wkur............. i napisałem do nich odpowiednie pismo aby się odczepili( opisałem oczywiście całą sytuację) Na dzień dzisiejszy nigdy w życiu nie podjąłbym takiej próby. Nie oznacza to, że może i komuś się uda pozytywnie załatwić taką sprawę ale przestrzegam, że nie oznacza to , że jak towar kosztuje 12 tys. zł i piszą, że 11 rat razy 1200 ( nie 10 tylko 11) nie jest wcale prawdą gdyż w rzeczywistości całkowity koszt jest równy kredytowi gotówkowemu jaki byś uzyskał w banku.Może inni forumowicze mają inne doświadczenia.

Osobiście nie korzystam z systemów ratalnych jakoś nawet to minimum formalności mnie zniechęca( ze dwa razy próbowałem) . Do finansowania rożnych zakupów korzystam z linii debetowych, prywatnych i na DG oraz kart kredytowych, to mam i "utrzymuję" nie muszę nic przy każdym zakupie załatwiać, zero formalności a zakup na krechę (jeżeli jest taka potrzeba)