Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki profil do okien - Schuco SI 82 Classic czy Gelean s9000

Jaki profil do olkien Schuco SI82, Gelean S9000 czy inny  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki profil do olkien Schuco SI82, Gelean S9000 czy inny

• Schuco SI 82
      1
    • Gelean S9000
      0
    • Inny
      2

Recommended Posts

Witam

Jestem przed zakupem okien do nowego domu. Rozpatrzyłem kilka rożnych ofert i wariantów i pozostały mi dwa chyba najlepsze. Cenowo propozycje bardzo zbliżone więc proszę o opinie dotyczącą jakości i funkcjonalności okien.

Opcja I

Profil Schuco SI82 Classic

Potrójna szyba 4GLE/16/4/16/4GLE U=0,5

Okucia Roto NT

Gwarancja 8 lat

Prod. Oknostyl

Opcja II

Profil Gealan S9000

Potrójna szyba 4/18/4/18/4 U=0,5

Okucia Winkhaus

Gwarancja 5 lat

Prod. Dako

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.

W naszym branżowym środowisku profile Schueco mają lepszą markę. Ale sam producent, którego okna myślisz zamówić- już nie. To jeden z najtańszych producentów na tym profilu.

I tak patrzę na jego szybę - czy ona przypadkiem nie jest "ciemna" - dostałeś jakieś deklaracje dot. Lt i g tych pakietów szybowych?

A co tu można powiedzieć o oknach, jak gościu chce kupić okna, a pisze jedynie o ofercie na to z czego firmy mają zamiar je poskładać? Niech firmy poskładają te elementy do kupy i napiszą co im wyszło, wtedy będzie o oknach i wtedy można się wypowiadać, które lepsze do danego zastosowania. Panowie doradcy i Państwo klienci, kiedy Wy wreszcie zaczniecie rozmawiać o oknach?

..Panowie doradcy i Państwo klienci, kiedy Wy wreszcie zaczniecie rozmawiać o oknach?

Wtedy gdy zrozumienieją, że okno to nie tylko nazwa profili i okucia. Ciągle jesteśmy na tym poziomie rozwoju, czyli szkoła podstawowa, a TY byś chciał przejść od razu do wyższej ;)

Niestety nie mam takich deklaracji.

Na ofercie były loga Effect Glass i Glasssolutions. Na stronie tego pierwszego producenta znalazłem coś takiego:

http://www.effectglass.net/szyby/cieplochronne.html

Wychodzi, że g = 37% a Tl = 57% tych szyb.

Ale na wszelki wypadek jutro zapytam handlowca.

To co mam jeszcze napisać ? Czy Uw całego okna wystarczy czy jeszcze jakieś inne parametry np. wymiar ?

Największa zagadką jest jeszcze okno tarasowe. Wymiary otworu to 3,6 x 2,3 i rozważam 3 opcje: uchylno-przesywne dzielone na 2 lub 4 lub HST dzielone na 2 części.

Do tego dochodzą 3 balkonowe 1,8x2,1 (uchylno-rozw)

1 fix 2 x 1,7

i klika mniejszych uchylno - rozw.

Dom postawiony tak, że po równej części powierzchni okiennych wychodzi na (płn-wsch, płd-zach i płn-zach). Trochę niefortunnie ale nie dało rady inaczej go zaprojektować.

Edytowane przez James Bras
Dodanie treści

Niestety nie mam takich deklaracji.

Na ofercie były loga Effect Glass i Glasssolutions. Na stronie tego pierwszego producenta znalazłem coś takiego:

http://www.effectglass.net/szyby/cieplochronne.html

Wychodzi, że g = 37% a Tl = 57% tych szyb.

Ale na wszelki wypadek jutro zapytam handlowca.

Zapytaj co oznaczają te cyferki i jakie będę w Twoim przypadku.

Nie mnie oceniać, czy takie szyby są akurat niezbędne dla Twojego budynku.

Napomknę jednak, że przepuszczalność światła na poziomie 57% oznacza, że w pomieszczeniach np. wschodnich czy północnych zbyt jasno nie będzie...

Dobre są na ekspozycje np. południowe, aby zapobiegać nadmiernemu przegrzewaniu.

Największa zagadką jest jeszcze okno tarasowe. Wymiary otworu to 3,6 x 2,3 i rozważam 3 opcje: uchylno-przesywne dzielone na 2 lub 4 lub HST dzielone na 2 części.

Sądzę, że pierwsza wersja, czyli okno uchylno-przesuwne PSK jest najmniej trafionym wyborem- skrzydło o szerokości prawie 1800 mm zaczyna sprawiać niemałe kłopoty w użytkowaniu.:cool:

Druga opcja - PSK z podziałem na 4 części? Trochę lepsza, ale czy najszczęśliwsza? Zapłacisz jak za podwójną suwankę a efekt taki sobie.

Oczywiście, jeżeli się skusisz na którąkolwiek z powyższych to tylko wykonanie w dwóch ościeżnicach.

Rozważ wersję nr 3 - HST z podziałem 1/2 lub PSK z podziałem fix/U-P/fix, wykonane w trzech połączonych ramach dla zachowania połączeń o jednakowej szerokości.

Dom postawiony tak, że po równej części powierzchni okiennych wychodzi na (płn-wsch, płd-zach i płn-zach). Trochę niefortunnie ale nie dało rady inaczej go zaprojektować.

O tym pisałem w poprzednim poście - czy w pomieszczeniach płn-wsch i płn-zach nie będzie za ciemno przy Lt=57% ?

Witam ponownie.

Mam ostateczne wyceny wraz z parametrami:

Profil Schuco SI82 Classic

Potrójna szyba 4LE/18/4/18/4LE (U=0,5, LT=74%, g=53%)

Ramka ciepła

Okucia Roto NT

Gwarancja 8 lat

Prod. Oknostyl

Lub

Profil Vetrex V82

Potrójna szyba 4-18-4-18-4 (U=0.5 EN673, Lt=72-74%, g=51-53%)

Ramka międzyszybowa: Master Therm Biała

Okucia Roto

Gwarancja 7 lat

Prod. Vetrex

Poszczególne okna mają takie Uw:

Schuco / Vetrex

0,862 / 0.80

0,882 / 0.82

1,017 / 0.75

0,926 / 0.85

0,691 / 0.66

0,861 / 0.77

0,892 / 0.79

0,718 / 0.91 (drzwi tarasowe HST – 360x230)

Prawie wszystko na korzyść Vetrexa (oprócz ceny) ale różnicy jest tylko 700 zł na 22 tyś.

Na korzyść Schuco przemawia też 8 lat gwarancji – w cenę wliczone coroczne wizyty serwisu (regulacja i smarowanie)

Jeżeli potrzeba więcej info, to piszcie.

Co do okna tarasowego to rzeczywiscie PSK może być ciężko otworzyć. Rozważamy opcję HST, tylko jest prawie 7 000 zł różnicy w cenie :o

Dzięki za wszelką pomoc i opinie