Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze okien PCV producentów VERTEX, WITRAŻ, ADAMS

Recommended Posts

Witam,

proszę was o doradzenie, którego producenta wybrać.

1. PRODUCENT : VETREX

Profil: VEKA V82

Współczynnik Uw: 0.96 (W/m2K)

Współczynnik Rw: 33 (-2; -6) dB. (C; Ctr)

Cienki zgrzew

Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74%

Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna

Klamki: Roto Swing Secustik

link: http://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v82.html

2. PRODUCENT: WITRAŻ

Profil: VEKA Softline 82

Szkło: 4L/18ACB/4/18ACB/4L

Listwa: Standardowe

Szpros: 18 DĄB BAG

Uw = 1.0 Rw = 34(-1;-5)

Okucie: RU standardowe,R standardowe MACO

WZM skrzydło: Stal skrzydła standardowa

Klamka: Standardowa brązowa

link: http://www.witraz.eu/pcv/veka-premium/veka-softline-82.html

3. PRODUCENT: ADAMS

Profil: VEKA SL 82

Typ : OKNO 2-SK.(R+UR) 1850 x 1280

Szyba (48): 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (Ug=0,5 W/{m2*K} g=50% Lt=72%)

Ramka: ciepła ramka kolor czarny (pakiet 3-szybowy)

Okucie: Siegenia Titan AF

Uszczelka: uszczelka czarna

Uw: współczynnik przenikania cieplnego 0,811 W/m2K

ramka stalowa w standardzie, zaczepy antywyważeniowe

Klamka ALU SECUSTIC

link: http://adams.com.pl/oferta?view=oferta

Cenowo wszyscy wychodzą bardzo podobnie.

W wypadku okien Witraż mam dodatkowo gratis ciepły montaż( folie paro-przepuszczalną i paroizolacyjną).

Chciałbym również wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę podczas zamówienia i montażu.

Dziękuje i liczę na waszą pomoc.

Poz. 2 - powinieneś poprosić o lepszą klamkę (sekustic). Adams - podaje dziwnie dobry wynik Uw (może dla okna referencyjnego)? Bo wydaje mi się że dla ich pakietu na ramce stalowej powinno wyjść trochę słabiej. Nie na tyle, by widzieć różnice, ale skoro podajesz wartości to wypada, by były rzetelne.

Poz. 2 - powinieneś poprosić o lepszą klamkę (sekustic). Adams - podaje dziwnie dobry wynik Uw (może dla okna referencyjnego)? Bo wydaje mi się że dla ich pakietu na ramce stalowej powinno wyjść trochę słabiej. Nie na tyle, by widzieć różnice, ale skoro podajesz wartości to wypada, by były rzetelne.

Wszystkie podane wyniki są dziwne i na pewno nie odnoszą się do tej samej konstrukcji.

W programie Adamsa wybrano ramkę ciepłą czarną a podana wartość Uw =0,811 odnosi się tylko do konkretnego okna z taką właśnie ramką a nie referencyjnego.

Oferent nie wyedytował oferty i dlatego pozostał zapis,że niby ramka jest stalowa.

• 3 months później...
Podczepie się pod temat. Stoje przed identycznym dylematem dot.okien w profilu veka sl 82 (dodatkowo jeszcze dako dpb 82 i ms evolution 82 - ale to inny profil). Które z tych okien jest najlepsze, który producent dba o klienta po sprzedaży produktu? Cenowo wygląda to bardzo podobnie, różnica między najtańszym kpl, a najdroższym to 2k.

• 9 months później...
Też przez ponad 2 miesiące miałem taki dylemat,pytałem , szukałem , robiłem wyceny u kilku producentów , by na koniec ograniczyć się do Vertex - Adams -Krispol. Ostatecznie zdecydowałem się na okna Adams , ale zrezygnowałem z wcześniej rozważanych Veka 82 i wybrałem Ideal 8000 na profilu Aluplast. Zaważyły opinie ekspertów dotyczące okuć Siegenia Titan AF, grubszy profil 85 oraz lepsza konstrukcja wewnętrznej 3 uszczelki, oraz głównie bdb opinie o tych oknach.