Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiazka kabli lan ze sciany problem

Recommended Posts

Witam. Mam maly problem. Polozylem kable lan (skretka komputerowa) w scianie aby to zatynkowac. Mam mały problem. Tam gdzie mam ruter wychodzi 10 kabli ze sciany. Ibteraz nasowa sie pytanie jak te kable zakonczyc w tej scianie ? Jak bedzie kabrl wychodzi poprostu ze sciany to nie bedzie to ladne. Z drugiej strony w pokojach mam ladne gniazdka. Ale co zrobic przy ruterze ?

No tak ale co tobza roznica? Wtedy te 10 kabli ze sciany bedzie bieglo do switcha. A mi chodzi o to aby jakos ladnie otynkowac te kable albo cos zrobic zeby to ladnie wygladalo.

Massi jak zwykle mało szczegółow podajesz. Uzywasz zwyklego routera/switcha czy masz moze rackowy?

Masz racje,ze tyle gniazdek nie wchodzi w gre - wiec albo dobrze jakby te kable konczyly sie "w" jakims meblu a jak nie to w sciane mozesz wbudowac "skrzynke" z drzwiczkami i tam umiescic router. Druga opcje to w podlodze zrobic wneke z wiekiem zrobionym z tego czym masz wykonczona podloge...inaczej to do poczatku mozna bylo ciagnac kable do jakiegos schowka i tam umiescic switch (i wtedy jeden kabel do routera) albo router....

No tak ale co tobza roznica? Wtedy te 10 kabli ze sciany bedzie bieglo do switcha. A mi chodzi o to aby jakos ladnie otynkowac te kable albo cos zrobic zeby to ladnie wygladalo.

Mam podobny problem. I widzę dwa rozwiazania:

1. Rozdzielnia multimedialna - natynkowa lub podtynkowa i kable wychodzą w niej.

2. Wykuję otwór w ścianie - wytynkuję środek ,a na zewnątrz dam drzwi rewizyjne( 40x80cm) i będę miał krosownicę schowaną w ścianie razem ze switchem i routerem. Żeby była wentylacja i odprowadzenie ciepła zrobię kilka otworów w drzwiczkach na dole i na górze.

no na pewno to bedzie wygladalo "estetycznie" np w syplani albo salonie...

niewiadomo gdzie ale albo gdzies schowac albo cos podtynkowego aby ladnie zabudowac

no bardziej estetycznie niz wiazka kabli wylazaca po prostu ze sciany.

1. Rozdzielnia multimedialna - natynkowa lub podtynkowa i kable wychodzą w niej.

2. Wykuję otwór w ścianie - wytynkuję środek ,a na zewnątrz dam drzwi rewizyjne( 40x80cm) i będę miał krosownicę schowaną w ścianie razem ze switchem i routerem. Żeby była wentylacja i odprowadzenie ciepła zrobię kilka otworów w drzwiczkach na dole i na górze.

Ja będę to robił na ścianie działowej 12cm , więc nie bardzo dam podtynkowe. Dlaczego tak bardzo nie chcecie skrzynki rack ?

dokladnie to Ci proponowałem i myśle,że bedzie najlepsze w mieszkaniu skoro już masz kable poprowadzone

a mnie sie tam podoba taki rack i switch rackowy na 48 portow :)

miga sobie, wyglada fajnie :)

do tego mozna jeszcze dorzucic jakis ups, serwerek maly na racku zapiac swiatlowod do serwera

I jak dla mnie - piekny widok - dekoracja

wszystko ladnie pospinane. w salonie moze nie, ale w szafie w przedpokoju - piekna sprawa :)

like a pro :p

a mnie sie tam podoba taki rack i switch rackowy na 48 portow :)

miga sobie, wyglada fajnie :)

do tego mozna jeszcze dorzucic jakis ups, serwerek maly na racku zapiac swiatlowod do serwera

I jak dla mnie - piekny widok - dekoracja

wszystko ladnie pospinane. w salonie moze nie, ale w szafie w przedpokoju - piekna sprawa :)

like a pro :p

mi też - sentyment kiedyś budowałem takie "centra danych"....stare czasy ale w przyszłym domu w piwnicy to będzie:P