massi 14.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam. Mam maly problem. Polozylem kable lan (skretka komputerowa) w scianie aby to zatynkowac. Mam mały problem. Tam gdzie mam ruter wychodzi 10 kabli ze sciany. Ibteraz nasowa sie pytanie jak te kable zakonczyc w tej scianie ? Jak bedzie kabrl wychodzi poprostu ze sciany to nie bedzie to ladne. Z drugiej strony w pokojach mam ladne gniazdka. Ale co zrobic przy ruterze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 14.02.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Gniazdo wstawić. I od gniazda do routera krótki kabelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 14.02.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Ale do routera idzie 10 kabli. To jak mam to zrobic na jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.02.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Najprościej to stawiasz zwykły switch 16 portowy i do niego router....... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 14.02.2016 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 No tak ale co tobza roznica? Wtedy te 10 kabli ze sciany bedzie bieglo do switcha. A mi chodzi o to aby jakos ladnie otynkowac te kable albo cos zrobic zeby to ladnie wygladalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 14.02.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 No tak ale co tobza roznica? Wtedy te 10 kabli ze sciany bedzie bieglo do switcha. A mi chodzi o to aby jakos ladnie otynkowac te kable albo cos zrobic zeby to ladnie wygladalo. Massi jak zwykle mało szczegółow podajesz. Uzywasz zwyklego routera/switcha czy masz moze rackowy? Masz racje,ze tyle gniazdek nie wchodzi w gre - wiec albo dobrze jakby te kable konczyly sie "w" jakims meblu a jak nie to w sciane mozesz wbudowac "skrzynke" z drzwiczkami i tam umiescic router. Druga opcje to w podlodze zrobic wneke z wiekiem zrobionym z tego czym masz wykonczona podloge...inaczej to do poczatku mozna bylo ciagnac kable do jakiegos schowka i tam umiescic switch (i wtedy jeden kabel do routera) albo router.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 A nie lepiej kupić szafę rack 10 cali ? identyczny dylemat miałemhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?242885-Instalacja-TV-i-internetowa-pomoc-w-rozlokowaniu/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 14.02.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 No 10 gniazd to rzeczywiście nie fajnie by wyglądało. Wydaje mi się że wtedy najlepiej router wstawić w jakiejś szafie np. jakaś wnęka zabudowana, jedną półkę odstąpić na router i schować wszystko. Lub szafka podtynkowa i również router schować w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.02.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 rack wstaw i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 14.02.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 rack wstaw i po sprawie no na pewno to bedzie wygladalo "estetycznie" np w syplani albo salonie... niewiadomo gdzie ale albo gdzies schowac albo cos podtynkowego aby ladnie zabudowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.02.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 uważasz ze ktoś centrale sieci robił by w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 15.02.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 No tak ale co tobza roznica? Wtedy te 10 kabli ze sciany bedzie bieglo do switcha. A mi chodzi o to aby jakos ladnie otynkowac te kable albo cos zrobic zeby to ladnie wygladalo. Mam podobny problem. I widzę dwa rozwiazania: 1. Rozdzielnia multimedialna - natynkowa lub podtynkowa i kable wychodzą w niej. 2. Wykuję otwór w ścianie - wytynkuję środek ,a na zewnątrz dam drzwi rewizyjne( 40x80cm) i będę miał krosownicę schowaną w ścianie razem ze switchem i routerem. Żeby była wentylacja i odprowadzenie ciepła zrobię kilka otworów w drzwiczkach na dole i na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 no na pewno to bedzie wygladalo "estetycznie" np w syplani albo salonie... niewiadomo gdzie ale albo gdzies schowac albo cos podtynkowego aby ladnie zabudowac no bardziej estetycznie niz wiazka kabli wylazaca po prostu ze sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.02.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Mam podobny problem. I widzę dwa rozwiazania: 1. Rozdzielnia multimedialna - natynkowa lub podtynkowa i kable wychodzą w niej. 2. Wykuję otwór w ścianie - wytynkuję środek ,a na zewnątrz dam drzwi rewizyjne( 40x80cm) i będę miał krosownicę schowaną w ścianie razem ze switchem i routerem. Żeby była wentylacja i odprowadzenie ciepła zrobię kilka otworów w drzwiczkach na dole i na górze. Ja będę to robił na ścianie działowej 12cm , więc nie bardzo dam podtynkowe. Dlaczego tak bardzo nie chcecie skrzynki rack ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 15.02.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Mam podobny problem. I widzę dwa rozwiazania: 1. Rozdzielnia multimedialna - natynkowa lub podtynkowa i kable wychodzą w niej. 2. Wykuję otwór w ścianie - wytynkuję środek ,a na zewnątrz dam drzwi rewizyjne( 40x80cm) i będę miał krosownicę schowaną w ścianie razem ze switchem i routerem. Żeby była wentylacja i odprowadzenie ciepła zrobię kilka otworów w drzwiczkach na dole i na górze. dokladnie to Ci proponowałem i myśle,że bedzie najlepsze w mieszkaniu skoro już masz kable poprowadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 15.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 no bardziej estetycznie niz wiazka kabli wylazaca po prostu ze sciany. masz rack w salonie pod telewizorem? ok kolega już chyba podjal decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.02.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ale gdzie jest napisane , że on to ma w salonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 a mnie sie tam podoba taki rack i switch rackowy na 48 portow miga sobie, wyglada fajnie do tego mozna jeszcze dorzucic jakis ups, serwerek maly na racku zapiac swiatlowod do serwera I jak dla mnie - piekny widok - dekoracja wszystko ladnie pospinane. w salonie moze nie, ale w szafie w przedpokoju - piekna sprawa like a pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 15.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 a mnie sie tam podoba taki rack i switch rackowy na 48 portow miga sobie, wyglada fajnie do tego mozna jeszcze dorzucic jakis ups, serwerek maly na racku zapiac swiatlowod do serwera I jak dla mnie - piekny widok - dekoracja wszystko ladnie pospinane. w salonie moze nie, ale w szafie w przedpokoju - piekna sprawa like a pro mi też - sentyment kiedyś budowałem takie "centra danych"....stare czasy ale w przyszłym domu w piwnicy to będzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Skąd wiesz , że ma to w salonie czy sypialni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts