samotnik 14.02.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Z jakiegoś powodu podczas projektowania mojego domu (2011 r.) architekt na poddaszu i parterze zaprojektował wentylację mechaniczną z rekuperatorem, a w piwnicy (60m2) grawitacyjną. Niestety nie pamiętam powodu - chyba chodziło o kocioł gazowy w tej piwnicy. Może o coś innego. Z tego, co się orientuję, przepisy się zmieniły i nie ma przeszkód do stosowania wentylacji mechanicznej w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania i koncentrycznym przewodem kominowym. Dom jest obecnie w stanie SSO i patrząc na dziury w ścianach przeznaczone pod nawiewniki zastanawiam się, czy nie zrobić tam jednak wentylacji mechanicznej. Warunki wyglądają tak: * piwnica 60m2, wys. 250cm * w piwnicy trzy pomieszczenia, w dwóch są kanały wentylacyjne w kominach * dwa okna, ale tylko jedno z możliwością mikrowentylacji, dwa otwory na nawiewniki w ścianie * centrala rekuperacyjna na poddaszu lub strychu * w piwnicy ludzie będą przebywali relatywnie rzadko w porównaniu z wyższymi kondygnacjami - planuję tam centrum rozrywkowe - kino domowe, bilard itp. Będzie trudno przeprowadzić kanały wentylacji do piwnicy - nad nią jest salon, nie ma gdzie ich schować. Dlatego chciałbym wykorzystać kanały wentylacyjne w kominach. Jednym poprowadzić nawiew, drugim wywiew. Mam takie wątpliwości: 1. czy przekrój takiego kanału będzie wystarczający dla wentylacji tych 60m2? 2. jak skutecznie i szczelnie zaślepić kanał od góry, żeby zatrzymać ciąg kominowy? 3. czy wkładać do środka jakąś rurę, czy też użyć całego przekroju kanału 4. czy to w ogóle jest wykonalne i warte zachodu. Alternatywnie mógłbym spróbować jakoś przeprowadzić te kanały w inny sposób niż kominami, ale to byłaby ostateczność. EDIT: mój projekt przewiduje rozprowadzenie całości kanałami spiro/flex fi100-200mm. Poczytałem nieco i widzę, że dzisiaj popularne robi się używanie rurek 75mm. No, takie coś może i faktycznie by się dało schować w wylewce w stropie nad piwnicą. Może to byłoby lepsze rozwiązanie niż te kominy? Edytowane 14 Lutego 2016 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts