Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

które ogrodzenie?: panele betonowe vs panele metalowe ?

Recommended Posts

Witajcie

Może ktoś już przede mną miał ten sam dylemat i doradzi:

Mam (600 mb ogrodzenia) ponad 8000m2 posesji do ogrodzenia - musi to być koniecznie ogrodzenia wysokie i stabilne z podmurówką - mam duże psy i nie powinny móc przez takie ogrodzenie pójść same na spacer :)

Biorę pod uwagę dwa rodzaje ogrodzenia:

1. panele betonowe ( + to stabilność, - to koszmarny wygląd )

2. panele metalowe ( + wyglądają dużo lżej , - nie jestem pewna, czy wytrzymają napór 60 kg psa ;) )

z uwagi na całkiem sporą ilość tego ogrodzenia jak domyślacie się cena jest dość istotna :)

może jest jeszcze jakaś trzecia opcja ogrodzenia tej posesji - chętnie dowiem się

Dzięki za radę - również brałam pod uwagę zasłonięcie brzydoty betonu roślinami - jest niestety jeden szkopuł - rośliny liściaste będą ukrywały go jedynie latem-jesienią, natomiast iglaki odpadają - psi mocz na nie kiepsko działa ;) dlatego tak się nad tym głowię....

Co do obsadzenia roślinnością - pomyśl o ałyczy, rośnie szybko i kłuje. Na początku po posadzeniu trzeba ją dość mocno przycinać, żeby się rozkrzewiła i nie łysiała od dołu.

Poczytaj tutaj:

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/jaki-krzew-na-zywoplot-t9857.html

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=535&start=154

Witajcie

Może ktoś już przede mną miał ten sam dylemat i doradzi:

Mam (600 mb ogrodzenia) ponad 8000m2 posesji do ogrodzenia - musi to być koniecznie ogrodzenia wysokie i stabilne z podmurówką - mam duże psy i nie powinny móc przez takie ogrodzenie pójść same na spacer :)

Biorę pod uwagę dwa rodzaje ogrodzenia:

1. panele betonowe ( + to stabilność, - to koszmarny wygląd )

2. panele metalowe ( + wyglądają dużo lżej , - nie jestem pewna, czy wytrzymają napór 60 kg psa ;) )

z uwagi na całkiem sporą ilość tego ogrodzenia jak domyślacie się cena jest dość istotna :)

może jest jeszcze jakaś trzecia opcja ogrodzenia tej posesji - chętnie dowiem się

mam ten sam problem. Ogrodzenie musi być trwałe - wytrzymać w razie potrzeby napór psa, i niezbyt drogie (potrzebujemy ogrodzić działkę 3tys metrów, wysokość ogrodzenia około 2 metrów).

Biorę pod uwagę ogrodzenie betonowe z paneli albo z pustaka łupanego (ewentualnie z wstawką metalową).

i takie pytanie czy te ogrodzenia metalowe są grube? dziś wybór jest na pewno większy niż lata temu.