rustin 14.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Na wiosnę wchodzą tynkarze. Czy możecie mi dać jakieś rady na co zwrócić uwagę ? Wiem, że trzeba policzyć wszystkie gniazdka , żeby po tynkach nie zginęły. 1. Chcę dać pod każde okno siatkę bo pod 4 na parterze są rysy, małe pęknięcia. Jaką dać siatkę ? 2. Czy w kuchni lub łazience gdzie będą płytki , zostawić puszki bez obrabiania i zrobi to glazurnik , czy niech obsadzą z licem ściany tak jak w reszcie domu ? 3. Na poddaszu pękła ścianka działowa, rysa na kilka mm. W szczelinę dam akryl a na to siatka taka sama jak pod okna ? 4. Mam na ścianie kabel od domofonu który nie jest w puszcze , będzie wystawał , ze ściany . Tylko nie wiem kiedy będzie domofon a ozdoba kiepska czy jednak dać w jakąś specjalna puszkę ? 5. W WC na dole murarzom trochę uciekła ściana , czy wyrównać mają tynkarze czy glazurnicy płytkami z klejem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 17.02.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Na te pytania odpowiedzą CI tynkarze ale siatka daj elewacyjnapuszki w kuchni i lazience zostawu mnie kabel z domofonu wisi bez puszkiile moge nich wyrownaja tynkarze a jakie tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 hmmm gdyby tak było to by nikt na forum pytam nie zadawał tylko się fachowców pytał, nie sądzisz?puszki zostawić ale obrabiać? tynki maszynowe cementowo wapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 18.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 tam gdzie gładzie to puszki obrabiac a tam gdzie płytki albo zabudowy kg to zostawic luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Luzem puszki czy luzem przewody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 18.02.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 ???poprostu elektrycy robia swoje, wywiercaja otwory w scianie ale tynkarz ich nie obrabia tj w pokojupozniej robi to elektryk jak glazurnik połozy płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.02.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Rustin jak bardzo pękła Ci ta ściana? Ja mam podobny problem na poddaszu i zastanawiam się czym to załatać, żeby później tynk nie pękał?Co do kabla od domofonu i innych sterowników ja zamierzam je ukrywać w puszkach kinkietowych później jest łatwiej manewrować tym przewodem przy podłączaniu itd. http://www.simet.com.pl/pl/produkt/puszka-podtynkowa-kinkietowa-o-32-mm-niebieski-34010203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Chodzi Ci o tą ściankę działową ? Na całej wysokości, od góry do dołu na może 2mm. Wcisnę w to akryl a potem siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.02.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]346127[/ATTACH]U mnie to pękło jak na powyższej fotce. Szczelina ma od 2-7mm. :/Myślę, żeby w tą szczelinę wcześniej wcisnąć jakąś w miarę rzadką zaprawę. I dopiero siatkę w tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Mam te puszk kinkietowe i nie do końca zdało to u mnie egzamin. Puszka jest mała - ciężko ją później tynkarzom idealnie osadzić. Łatwo wypadają i gubią się zaślepki puszek. Ja miałem wszystko prowadzone w peszlach. Włożenie peszla o średnicy zewnętrznej 20 mm do tej puszki to też jest porażka. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić wystający peszel i po tynkach obciąć go na równo ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Co drugi raz bym zrobił przed tynkami wewnętrznymi: 1. Zostawić jak najwięcej syfu na podłodze. Poważnie. Ja trochę zamiotłem u siebie co by nie było że "inwestor ma bałagan to i my możemy zostawić pierdolnik". Mogłem rozsypać chociaż piasek, łatwiej wszystko by z chudziaka schodziło. Grunt mi przesiąkł brud na podłodze i przywarło. Tynkarz szpryce sprzątał od razu, ale wiadomo robił to łopatą i musiałem w kilku miejscach zdzierać szpachelką. 2. Jeśli ktoś ma papę na izolacji poziomej ścian to ją przykryć - nie wiem może jakimiś deskami szalunkowymi. Ja przy murowaniu ścian papę przykryłem folią izolacyjną. Miejsca gdzie folia się porwała trzeba było potem czyścić szczotką drucianą co by papa z izolacji podłogi przykleiła się do tego co wystaje z pod ścian. Nie chciał bym tego robić po całości. 3. Zabezpieczyć sobie deskowanie dachu czy membrane dachową, murłatę i elementy więźby. Co by potem nie skrobać. No chyba że ktoś chce zabudować takie zasyfione. 4. Warto owinąć streczem jakieś przewody do przepustów, aroty. Generalnie tynkarze u mnie zabezpieczali drzi + progi, okna, rozdzielacze, czujki alarmu. To co z ziemi wystawało to już jakoś mniej chętniej na to patrzyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.02.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Mam te puszk kinkietowe i nie do końca zdało to u mnie egzamin. Puszka jest mała - ciężko ją później tynkarzom idealnie osadzić. Łatwo wypadają i gubią się zaślepki puszek. Ja miałem wszystko prowadzone w peszlach. Włożenie peszla o średnicy zewnętrznej 20 mm do tej puszki to też jest porażka. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić wystający peszel i po tynkach obciąć go na równo ze ścianą. Właśnie z tymi puszkami to mam taki zamysł, żeby je obsadzić pod tynkiem i tylko delikatnie wystawić przewód, żeby można było za niego pociągnąć w razie potrzeby. Da radę tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Chyba peszel byłby pewniejszy, choć bardziej będzie przeszkadzał tynkarzowi. Jeśli przewód ci zatynkują to wyciągniesz go tylko na tyle ile go zaprawa będzie trzymać. Nadmiaru kabla na pewno w samej puszcze ukryć się nie da - ona jest masakrycznie mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Takie szczeliny to chyba tylko akrylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 5. Przypomniało mi się. Komin ceramiczny jeśli ktoś ma, a dokładnie jego trójnik. Owinąć tak 2 lub 3 warstwami tektury falistej, zapewni nam to dylatację między tynkiem a wkładem ceramicznym komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Chyba peszel byłby pewniejszy, choć bardziej będzie przeszkadzał tynkarzowi. Jeśli przewód ci zatynkują to wyciągniesz go tylko na tyle ile go zaprawa będzie trzymać. Nadmiaru kabla na pewno w samej puszcze ukryć się nie da - ona jest masakrycznie mała. W takim razie może lepszym wyjściem będzie zwykła puszka z przykręcanym deklem i ją zatynkować z zapasem kabla. Oczywiście chodzi mi o cienkie kabelki typu skrętka lub alarmowy, bo ze zwykłym to wiadomo, że tylko zwykła puszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Takie szczeliny to chyba tylko akrylem Akryl to na małe pęknięcia jak najbardziej, ale na taki jak moje to chyba muszę to najpierw jakoś załatać? Sam już zgłupiałem. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 To nie lepiej niech wystaje sam kabelek niż puszka 6cm ? Nie wiem, mi pisali na forum, że na takie pęknięcia to akryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.02.2016 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 1. Czy dawać jakąś siatkę na strop terriva ?2. Przy oknach jakieś listwy dylatacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 20.02.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 1. Czy dawać jakąś siatkę na strop terriva ? 2. Przy oknach jakieś listwy dylatacyjne ? 1. nie 2. tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts