Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porady przed tynkami wewnętrznymi

Recommended Posts

Na wiosnę wchodzą tynkarze. Czy możecie mi dać jakieś rady na co zwrócić uwagę ? Wiem, że trzeba policzyć wszystkie gniazdka , żeby po tynkach nie zginęły.

1. Chcę dać pod każde okno siatkę bo pod 4 na parterze są rysy, małe pęknięcia. Jaką dać siatkę ?

2. Czy w kuchni lub łazience gdzie będą płytki , zostawić puszki bez obrabiania i zrobi to glazurnik , czy niech obsadzą z licem ściany tak jak w reszcie domu ?

3. Na poddaszu pękła ścianka działowa, rysa na kilka mm. W szczelinę dam akryl a na to siatka taka sama jak pod okna ?

4. Mam na ścianie kabel od domofonu który nie jest w puszcze , będzie wystawał , ze ściany . Tylko nie wiem kiedy będzie domofon a ozdoba kiepska :) czy jednak dać w jakąś specjalna puszkę ?

5. W WC na dole murarzom trochę uciekła ściana , czy wyrównać mają tynkarze czy glazurnicy płytkami z klejem ?

Rustin jak bardzo pękła Ci ta ściana? Ja mam podobny problem na poddaszu i zastanawiam się czym to załatać, żeby później tynk nie pękał?

Co do kabla od domofonu i innych sterowników ja zamierzam je ukrywać w puszkach kinkietowych później jest łatwiej manewrować tym przewodem przy podłączaniu itd.

http://www.simet.com.pl/pl/produkt/puszka-podtynkowa-kinkietowa-o-32-mm-niebieski-34010203

Mam te puszk kinkietowe i nie do końca zdało to u mnie egzamin. Puszka jest mała - ciężko ją później tynkarzom idealnie osadzić. Łatwo wypadają i gubią się zaślepki puszek. Ja miałem wszystko prowadzone w peszlach. Włożenie peszla o średnicy zewnętrznej 20 mm do tej puszki to też jest porażka. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić wystający peszel i po tynkach obciąć go na równo ze ścianą.

Co drugi raz bym zrobił przed tynkami wewnętrznymi:

1. Zostawić jak najwięcej syfu na podłodze. Poważnie. Ja trochę zamiotłem u siebie co by nie było że "inwestor ma bałagan to i my możemy zostawić pierdolnik". Mogłem rozsypać chociaż piasek, łatwiej wszystko by z chudziaka schodziło. Grunt mi przesiąkł brud na podłodze i przywarło. Tynkarz szpryce sprzątał od razu, ale wiadomo robił to łopatą i musiałem w kilku miejscach zdzierać szpachelką.

2. Jeśli ktoś ma papę na izolacji poziomej ścian to ją przykryć - nie wiem może jakimiś deskami szalunkowymi. Ja przy murowaniu ścian papę przykryłem folią izolacyjną. Miejsca gdzie folia się porwała trzeba było potem czyścić szczotką drucianą co by papa z izolacji podłogi przykleiła się do tego co wystaje z pod ścian. Nie chciał bym tego robić po całości.

3. Zabezpieczyć sobie deskowanie dachu czy membrane dachową, murłatę i elementy więźby. Co by potem nie skrobać. No chyba że ktoś chce zabudować takie zasyfione.

4. Warto owinąć streczem jakieś przewody do przepustów, aroty. Generalnie tynkarze u mnie zabezpieczali drzi + progi, okna, rozdzielacze, czujki alarmu. To co z ziemi wystawało to już jakoś mniej chętniej na to patrzyli.

T0MII napisał:
Mam te puszk kinkietowe i nie do końca zdało to u mnie egzamin. Puszka jest mała - ciężko ją później tynkarzom idealnie osadzić. Łatwo wypadają i gubią się zaślepki puszek. Ja miałem wszystko prowadzone w peszlach. Włożenie peszla o średnicy zewnętrznej 20 mm do tej puszki to też jest porażka. Nie wiem czy nie lepiej było zostawić wystający peszel i po tynkach obciąć go na równo ze ścianą.

Właśnie z tymi puszkami to mam taki zamysł, żeby je obsadzić pod tynkiem i tylko delikatnie wystawić przewód, żeby można było za niego pociągnąć w razie potrzeby. Da radę tak zrobić?

T0MII napisał:
Chyba peszel byłby pewniejszy, choć bardziej będzie przeszkadzał tynkarzowi. Jeśli przewód ci zatynkują to wyciągniesz go tylko na tyle ile go zaprawa będzie trzymać. Nadmiaru kabla na pewno w samej puszcze ukryć się nie da - ona jest masakrycznie mała.

W takim razie może lepszym wyjściem będzie zwykła puszka z przykręcanym deklem i ją zatynkować z zapasem kabla.

Oczywiście chodzi mi o cienkie kabelki typu skrętka lub alarmowy, bo ze zwykłym to wiadomo, że tylko zwykła puszka.