Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porady przed tynkami wewnętrznymi

Recommended Posts

a ja chciałem zapytać odnośnie obróbki murłaty, na wiencu 25cm, leży w srodku murłąta 14x14, i tynkarz radzi żeby od wewnątrz powyżej sciany kolankowej domurować ytongiem rzestrzeń nad wiencem aby zakryć murłątę i to mi też otynkuje, ale myslalem że jeśli mam przewidzianie 30cm wełny ocieplenie to regipsy będą szły włąśnie od wieńca a nie od podmurowanego ytonga ? jak wy robiliście ??

Jeżeli miałbym tynkować dziś po raz drugi, od podłogi przybiłbym jakieś deski na wysokość poźniejszych listew podłogowych, tak by móc je później z licować z tynkiem. Dziś tam gdzie cokoliki są zrobione z płytek, ich górna część wykończona gipsem i farbą szybko się brudzi. Na kominku cokolik mam zlicowany z okładziną z płyt gipsowych i jest super.....

a ja chciałem zapytać odnośnie obróbki murłaty, na wiencu 25cm, leży w srodku murłąta 14x14, i tynkarz radzi żeby od wewnątrz powyżej sciany kolankowej domurować ytongiem rzestrzeń nad wiencem aby zakryć murłątę i to mi też otynkuje, ale myslalem że jeśli mam przewidzianie 30cm wełny ocieplenie to regipsy będą szły włąśnie od wieńca a nie od podmurowanego ytonga ? jak wy robiliście ??

Tynkarz ma rację.

Dzięki takiemu podmurowaniu dużo łatwiej jest połączyć ścianę z zabudową k-g.

Tak to powinno wyglądać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180095-TYNKI-MASZYNOWE-Gda%C5%84sk-Gdynia-gipsowe-cementowo-wapienne-R-K&p=4890804&viewfull=1#post4890804

ale do wieńca, też można sobie połączyć tą płytę g-k ? i nie ma problemu ?

a czy wszystkie narożniki (90 stopni) powinny posiadać profile aluminiowe ? tynkarz twierdzi że tylko te narożniki gdzie są okna i kominy, przy innych narożach nie daje profilów .... mówi że daje się je na siatce w miejsach łączenia dwóch innych tynków ...