Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe - jaka gładź szpachlowa, jaki grunt i inne pytania

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań. Mam mieszkanie w stanie surowym, na ścianach tynki gipsowe. Chcę się zabrać za szpachlowanie i wykończenie ścian. Przyznam szczerze, że jestem w tej kwestii laikiem, ale jestem w chwili obecnej poza sezonem w swojej pracy i nie mam pieniędzy, ale za to mam czas na "zabawę", więc myślę, że sobie powolutku z tym poradzę, tylko potrzebuję fachowych porad ;) . Gdzieś w zakamarkach internetu ludzie pisali, że tynków gipsowych nie trzeba szpachlować, ale co do tego to raczej nie jestem przekonany. Ściany u mnie niby wyglądają gładko, ale słyszałem, że w którymś z mieszkań ktoś się zdecydował od razu na malowanie i wyglądało to bardzo nieciekawie. Z tego co wyczytałem powinienem zacząć od:

1) Zagruntowania tynków (gdzieś jeszcze widziałem, że wcześniej trzeba przetrzeć tynki gipsowe - czy to prawda?) - jaki grunt byście polecili?

2) Szpachlowanie- jakiej gładzi użyć? ile warstw? pierwsza inną, druga finiszerem? finiszer od razu? czy jakaś inna metoda? Kolega mi polecał gotową gładź "Śmig", bo on sam takiej używał, ale czytałem różne opinie. W sumie każdy poleca to czego używał. Jak to w życiu.

3) Znowu grunt i farba na koniec ?

Wiem, że dla niektórych pytania mogą wydawać się śmieszne, ale jak to się mówi - kto pyta nie błądzi ;).

Z góry dzięki za porady!

Pozdrawiam

1. przetrzeć grubym papierem, odpylić, zagruntować 50:50 gruntem z woda

2. jak masz wprawe na raz to gładzić odrazu finiszem np siniat czerwonym w proszku, troche rzadszym niz zalecają. Jak nie czujesz sie pewnie to najpierw startem, potem poskrobać i finiszem

3. szlifujesz polerujesz papierem 120-160 gruntujesz 50:50 farbą podkładową zmieszana z gruntem albo gotową farbą do gruntowania

pamietaj ze gladz lepiej polozyc grubiej niz za cienko;)

tyle ;)

farbą podkładową zmieszana z gruntem

1.Ten punkt z farbą mieszaną z gruntem polecam szczególnie! Nie ma to jak zrobić sobie krzywdę. Zwłaszcza przy przyszłych malowaniach gdy z taśmą będą odchodziły wszystkie warstwy aż do podłoża...

2. nie rozcieńcza się gruntów wbrew zaleceniom producenta bo wychodzą cyrki, pasy, nierówna chłonność etc.. Rozumiem produkty w koncentracie, tylko i wyłącznie..

3.Byle jaki grunt może rozpuszczać gładź bądź zostawiać na niej zacieki, tak samo z niedokładnym gruntowaniem.

Adam B: Jaką strukture mają te tynki obecnie? I czy są prosto zrobione? Ściany mają być pomalowane na gładko czy może jakaś delikatna struktura jak ja to nazywam 'skórka pomarańczy'? Takie pare szybkich pytań :)

Co do gładzi i gruntu. Osobiście jestem przekonany do gipsów semina. No ale jest zdecydowanie droższy niż Sinat. Sinatu nie dotykałem więc się nie wypowiem. Z gruntów mogę jedynie polecić LF konzentrat. Rozrabia się go 1:3 bądź 1:4 w zależności od przeznaczenia bądź Optigrund e.l.f. ale to już w zależności od użytych materiałów.

No to jak mają być na gładko to zabawa z gładzią :D

Nie mam akurat zdjęcia lepiej pokazującego jak tynki w środku wyglądają, tylko takie coś znalazłem na telefonie - http://images78.fotosik.pl/332/bc7b21a95464be9a.jpg

No raczej z tego co słyszałem u tego "sąsiada", który poleciał farbą od razu po tynkach, to wyszło niezbyt estetycznie. Wszystkie nierówności się pokazały i wyszło "chropowato", więc bez gładzi się nie obejdzie

Dzięki za odpowiedzi. Czekam jeszcze na różne opinie. Planuję od środy ruszyć z robotą

• 1 year później...

Generalnie co do zasady, to patrz kilka postów wyżej. Zostało to dosyć dobrze wyjaśnione. U siebie stosowałem gładź Nida Gładka z :spam:

Efekt jest rewelacyjny. Gładź dobrze sie rozprowadza, ma lepką konsystencję i dobrze się formuje. Dobrze się nakłada i zaciera. Często sptykam się z pytaniami czy to aby na pewno gładź gipsowa - mylą z płytą gipsową :)

Edytowane przez Greengaz

• 1 month później...

Szanowny Panie,

zgodnie z rekomendacjami internautów, przed nałożeniem gładzi należy przetrzeć ściany papierem ściernym i dokładnie je odpylić. Następny krok to gruntowanie podłoża – zalecam wykorzystanie gruntu uniwersalnego grunt ACRYL-PUTZ® GU 40. Dobrym rozwiązaniem do szpachlowania powierzchni jest wykończeniowa gładź szpachlowa ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Po jej nałożeniu podłoże szlifujemy, odpylamy i nakładamy jeszcze cienką warstwę gruntu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Ja też byłem od początku nastawiony, ze na tynk Diamant będę kładł gładź.

Prace zacząłem jak powyżej- ściany przetarłem siatką 150 i... później podkusiło mnie przetrzeć całość 180.

Efekt jest bardzo dobry, moim zdaniem spokojnie pod malowanie. Może nie jest idealnie gładko jak po gładzi, ale przecież po wałku też powstaje struktura.

Prace zacząłem doświadczalnie na dwóch różnych ścianach ale jestem jestem przekonany że na tym pozostanę...

Tak też myslałem żeby zrobić, na scianach czasami sie udaje, czasami nie. Obsypuje sie piach i wychodzi ziarno na wierzch co potem bardzo widać po pomalowaniu. Na sufitach manewr z gładzeniem papierem nie ma sensu, zawsze sie obsypie i porysuje nawet najdrobniejszym papierem. Sufity nie są zacierane przez tynkarzy zbyt mocno bo to cieżko zrobić z rękami do góry, przez co są po wyschnięciu miekkie i nie nadają sie do żadnej obróbki.

Ma ogromną. U mnie sufity strasznie sie sypały jak próbowałem zeszlifować jakieś nierówności, do tego robiły się mega rysy od papieru. Natomiast ściany w wielu miejscach dało sie szlifować, oczywiście nie wszystkie i na wielu ścianach konieczna była gładź. Sufity inaczej się zaciera, tynkach robi to od dołu z rękami do góry, logiczne jest że robi to krócej i mniejszej siły używa. Na ścianach zacierają aż wyjdzie mleczko i gips jest na wierzchu, ściana jest twardsza i trwalsza z wierzchu.

• 1 year później...

Odświeżę temat.

Mam tynki gipsowe 3 kat.,w większości gładkie, są jednak miejsca gdzie trzeba położyć trochę gładzi i wyrównać.

1. Czy jeśli odpowiada mi stan ścian, to wystarczy że je zagruntuje i zaszpachluje w miejscach gdzie wymagają poprawki?

2. Słyszałem że tynki gipsowe należy w całości wykończyć gładzią, ze względu że jeśli się je tylko pomaluje to mogą wyjść plamy? Ktoś coś wie na ten temat?

• 2 weeks później...
Odświeżę temat.

Mam tynki gipsowe 3 kat.,w większości gładkie, są jednak miejsca gdzie trzeba położyć trochę gładzi i wyrównać.

1. Czy jeśli odpowiada mi stan ścian, to wystarczy że je zagruntuje i zaszpachluje w miejscach gdzie wymagają poprawki?

2. Słyszałem że tynki gipsowe należy w całości wykończyć gładzią, ze względu że jeśli się je tylko pomaluje to mogą wyjść plamy? Ktoś coś wie na ten temat?

Szanowny Panie,

Rekomendowałbym wykonanie próby na jednej ze ścian, aby sprawdzić efekt końcowy. Może się okazać, że konieczne będzie całościowe szpachlowanie ścian. Powierzchnię polecam zagruntować gruntem polimerowym ACRYL-PUTZ® GU40, a wygładzić gładzią ACRYL-PUTZ® ST10 START – jest to produkt 2w1 (start + finish). Po jej wyszlifowaniu trzeba nałożyć jeszcze raz grunt (cienka warstwa), a następnie przystąpić do malowania.