sony87 15.02.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 witam,niedługo ruszam z budową domu, jednak mam problem z kominem. W projekcie mam przewidziany komin do kominka i do pieca na paliwa stałe, jednak postanowiliśmy zrezygnować z kominka w salonie i chcemy zrobić ogrzewanie gazowe, ale chcę też sobie zostawić furtkę tzn komin dla pieca na paliwa stałe,żeby w razie "W" móc taki piec wstawić do kotłowni i podłączyć do komina.W celu oszczędności postanowiłem dla piecyka gazowego kondensacyjnego rurę spalinową wstawić do szachtu z pustaka wentylacyjnego. Problem polega na tym, że chcę aby z kotłowni był dostęp zarówno do tego szachtu z rurą kwasówką dla gazu i do szachtu spalinowego dla pieca na paliwa stałe. Nie mogę komina zbytnio przesunąć ponieważ może zaburzyć to konstrukcję dachu, ale mogę go odwrócić o 90 stopni i postawić obok siebie dwa kominy (zmieszczą się między krokwiami). Dodatkowy problem jest takiże ścianka między garażem i kotlownią dzieli komin i utrudnia nieco podłączenie w razie czego pieca. Nie wiem gdzie powinna się znaleźć wyczystka...??Narysowałem (amatorsko) dwie wersje moich projektów komina - jakby ktoś mógł na to spojrzeć czy to ma "ręce i nogi" i nie łamie przepisów dotyczacych wentylacji, będę bardzo wdzięczny.Kierowałem się zasadą żeby zapewnić wentylację dla kotłowni minimum 200cm2 przekroju i żeby oba szachty spalinowe (ceramika fi 200 dla pieca na paliwa stałe i kwasówka fi 80 dla kondensatu) były po stronie kotłowni (za ścianką działową).Ścianki raczej nie mogę przesunąć bo okno przeszkadza w garażu.co muszę (chciałbym) mieć?1. szacht spalinowy z ceramiki dla pieca na paliwa stałe2 szacht na kwasówkę dla kondensatu3 wentylacje kotłowni4 wentylacje garażu5 went. łazienki na parterze6 went. pralni na poddaszu7 went. salonuzaączam zdjęcia z projektu dla porównania jak było to oryginalnie zrobione i mój projekt. w wersji pierwszej wykorzystałem pustak spalinowy z pojedyńczą wentylacją (50cmx36cm) oraz 3 pustaki z podwójną wentylacją (25cmx36cm) - tutaj mam problem gdzie byłaby zamontowana wyczystka ?? może być pod wejściem dla pieca czy tak się nie robi? w wersji drugiej pustak spalinowy z podwójną wentylacją (52x36) oraz 2 pustaki z podwójną wentylacją - ten komin byłby nieco mniejszy i tańszy minimalnie, ale kotłownia miałaby słabszą wentylację, natomiast można by było łatwo zamontować wyczystkę http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a3a2eb872f18.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff141fa373a8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts