amir 16.02.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witam Znalazłem interesującą mnie działkę budowlaną którą chcę zakupić ale jest jeden problem - aby zakup miał dla mnie sens muszę postawić garaże na granicy działki. Uzyskałem ustną zgodę sąsiada (który jest krewnym sprzedającego). Teraz mam pytanie - jeśli kupię tę działkę i po złożeniu projektu budowlanego sąsiad się rozmyśli to będę ugotowany. Czy można się jakoś przed tym zabezpieczyć? Np czy jeśli wezmę zgodę teraz na piśmie to będzie ona później ważna do przedłożenia w urzędzie w razie sprzeciwu sąsiada? Albo czy jest możliwość np zawarcia umowy przedwstępnej zakupu nieruchomości i wtedy złożenia projektu budowlanego i dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę zakupu ostatecznego działki (ewentualnie może sprzedający zgodzi się jeszcze mi ją dzierżawić przez jakiś czas)? Co Szanowni koledzy i koleżanki mi doradzą w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.02.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Zgoda sąsiada nie ma znaczenia,nie dostaniesz zgody na budowanie w granicy,chyba że jest to działka pod zabudowę bliźniaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.02.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 .....nie dostaniesz zgody na budowanie w granicy,chyba że jest to działka pod zabudowę bliźniaczą. Rozporządzenie w sprawie WT..... § 12.3. 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Czyli można - ale: - wymagane będzie PnB, - ściana "graniczna" musi być oddzielenia p.poż, - musza na to "zezwalać" WZiZT (MPZP). Ps. Pisemna zgoda sąsiada, niby nie ma znaczenia, ale może uprościć procedury administracyjne związane z uzyskaniem PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 16.02.2016 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Mówię o garażu a nie budynku głównym. Garaż do 5,5m długości i 3m wysokości może stać na granicy (to wynika z warunków technicznych) - musi mieć tylko ścianę oddzielenia przeciwpożarowego i musi się na to zgodzić sąsiad:http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/granica-dzialki-garaz-budynek-gospodarczy,13_3646.htmlhttp://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przepisowe-odleglosci-garazu-wolno-stojacego-od-granicy-dzialki,132_9746.htmlRozmawiałem właśnie z kierowniczką starostwa powiatowego i powiedziała mi, że mogę spróbować złożyć projekt budowlany na podstawie przedwstępnej umowy zakupu nieruchomości... To by rozwiązało sprawę w zasadzie jeśli tak rzeczywiście można. Pytanie czy ktoś tak zrobił i rzeczywiście można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 16.02.2016 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Rozporządzenie w sprawie WT..... Czyli można - ale: - wymagane będzie PnB, - ściana "graniczna" musi być oddzielenia p.poż, - musza na to "zezwalać" WZiZT (MPZP). Ps. Pisemna zgoda sąsiada, niby nie ma znaczenia, ale może uprościć procedury administracyjne związane z uzyskaniem PnB. No właśnie jeszcze jedno - widziałem stare WZiZT i nie ma tam słowa na ten temat... Tzn nie zauważyłem - sprzedający nie chce mi ich przesłać tylko okazał do wglądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No nie wiem ale składając wniosek o PnB musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomością a umowa przedwstępna tego nie daje może najem ? No i jeszcze musisz mieć WZ przepisaną na siebie, lub sam wystąpić o nowe. Może lepiej aby to właściciel wystąpił o projekt i po jego uzyskaniu przepisał go na Ciebie wraz z zakupem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 16.02.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Właśnie sam chcę wystąpić o WZ. Kurcze chyba kierowniczka w starostwie wie co mówi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.02.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Właśnie sam chcę wystąpić o WZ. Kurcze chyba kierowniczka w starostwie wie co mówi?? Do wniosku o WZ nie musisz być właścicielem działki ale musisz dołączyć warunki techniczne lub zapewnienia mediów ale aby takie otrzymać też musisz mieć tytuł do dysponowania nieruchomością,może można dołączyć takie wydane na właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Przeca na działkę są wydane WZiZT - przy zakupie cesja i finito. Ps. Przed kupnem warto mieć w ręku kopię WZiZT, aby sprawdzić co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Przeca na działkę są wydane WZiZT - przy zakupie cesja i finito. Ps. Przed kupnem warto mieć w ręku kopię WZiZT, aby sprawdzić co i jak. Przed zakupem nie przepisze się WZ z tego co wyczytałam to kupujący przed zakupem chce mieć PnB garażu? Cyt. ,,Rozmawiałem właśnie z kierowniczką starostwa powiatowego i powiedziała mi, że mogę spróbować złożyć projekt budowlany na podstawie przedwstępnej umowy zakupu nieruchomości... To by rozwiązało sprawę w zasadzie jeśli tak rzeczywiście można. Pytanie czy ktoś tak zrobił i rzeczywiście można?,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 17.02.2016 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Projektant podpowiedział mi, że do umowy przedwstępnej należy sporządzić umowę np użyczenia między kupującym a sprzedającym i na tej podstawie dokonać można ponoć wszelkich formalności czyli gestorów sieci, warunki zabudowy, decyzja środowiskowa (o której nadal nie wiem czy wymagana) i finalnie pozwolenie na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Czyli do WZ wystarczy pytanie może ktoś wie czy jesli byłaby konieczność np wyłączenia gruntu z produkcji rolnej to wystarczy użyczenie czy musi to zrobić jednak właściciel,jakie jeszcze dokumenty mogą być w tym przypadku wymagane badania gruntu,archeolog ? Zajmie Ci to dużo czasu i koszty też poniesiesz jeśli zakończy się po Twojej myśli to w sumie nic nie tracisz, w przeciwnym przypadku... Zabezpiecz się terminowo w umowie np termin zawarcia końcowej, po uzyskaniu prawomocnego PNB,bo trudno będzie określić sztywno ramy czasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) 1. Jak jest WZiZT (aktualne) na działkę, to działka nie wymaga już decyzji "odrolnienia".2. To czy będzie można zbudować coś w granicy, też wynika z WZiZT.3. Garaż o określonych (ustawowych) parametrach, nawet w granicy, nie wymaga PnB, może być wybudowany na zgłoszenie - w każdym czasie. 4. Kupowanie działki budowlanej bez aktualnego WZiZT jest bardzo ryzykownym przedsięwzięciem. Wniosek - "zdobyć" WZiZT dla tej działki i dokładnie sprawdzić, czy jest jeszcze aktualne, co i jak można na tej działce budować. Edytowane 17 Lutego 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Rozporządzenie w sprawie WT..... Czyli można - ale: - wymagane będzie PnB, - ściana "graniczna" musi być oddzielenia p.poż, - musza na to "zezwalać" WZiZT (MPZP). Ps. Pisemna zgoda sąsiada, niby nie ma znaczenia, ale może uprościć procedury administracyjne związane z uzyskaniem PnB. No to w końcu potrzeba PnB czy nie. Ja miałam WZ mimo to do pozwolenia musiałam dołożyć decyzję o wyłączeniu gruntu z produkcji rolnej,a raczej dokładniej ta decyzja stwierdzała że nie muszę takowej posiadać,a wniosek musiałam składać do Starostwa. Jeśli w tym przypadku sama WZ wystarczy to ok,tylko czy ona odpowie na wątpliwość postawienia garażu w granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Mówię o garażu a nie budynku głównym. Garaż do 5,5m długości i 3m wysokości może stać na granicy (to wynika z warunków technicznych) - musi mieć tylko ścianę oddzielenia przeciwpożarowego i musi się na to zgodzić sąsiad: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/granica-dzialki-garaz-budynek-gospodarczy,13_3646.html http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przepisowe-odleglosci-garazu-wolno-stojacego-od-granicy-dzialki,132_9746.html Rozmawiałem właśnie z kierowniczką starostwa powiatowego i powiedziała mi, że mogę spróbować złożyć projekt budowlany na podstawie przedwstępnej umowy zakupu nieruchomości... To by rozwiązało sprawę w zasadzie jeśli tak rzeczywiście można. Pytanie czy ktoś tak zrobił i rzeczywiście można? Pytanie czy projekt ma obejmować sam garaż? A co jeśli obecna wydana WZ jest na budynek mieszkalny ? Można postawić sam garaż albo budynek gospodarczy nie jest tak że budynek gospodarczy towarzyszy zabudowie mieszkaniowej, z kolei tylko samodzielny garaż na podstawie WZ na zabudowę jednorodzinną? Jeśli ma być jedno pozwolenie na budynek plus garaż osobny ale w granicy to nie ma mowy o uproszczonym zgłoszeniu samego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 17.02.2016 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pytanie czy projekt ma obejmować sam garaż? A co jeśli obecna wydana WZ jest na budynek mieszkalny ? Można postawić sam garaż albo budynek gospodarczy nie jest tak że budynek gospodarczy towarzyszy zabudowie mieszkaniowej, z kolei tylko samodzielny garaż na podstawie WZ na zabudowę jednorodzinną? Jeśli ma być jedno pozwolenie na budynek plus garaż osobny ale w granicy to nie ma mowy o uproszczonym zgłoszeniu samego garażu. No tak mi powiedzieli w starostwie - muszę mieć PnB na garaż na granicy co wynika z warunków technicznych i zgody sąsiada który jest stroną. Dlatego chcę się zabezpieczyć przed nieuzyskaniem PnB właśnie w sposób tej umowy przedwstępnej i całej procedury bez nabycia działki. Poniosę tylko koszty papierów i projektu niestety... No i mam póki co zgodę od sąsiada ustną ale na piśmie też mi da - pytanie czy tylko podczas procedury np nagle nie zmieni zdania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) No to w końcu potrzeba PnB czy nie I tak i nie. Jeśli garaż jest "elementem" projektu budowlanego, to nie będzie można budować na zgłoszenie . Jeśli jednak projekt zagospodarowania działki obejmuje tylko dom jednorodzinny i "trzyma odległości od granic, to możliwa jest budowa budynku jednorodzinnego na zgłoszenie, a później (nawet w trakcie budowy), na nowe zgłoszenie budowa garażu. Ale to zależy od tego na co "opiewa" WZiZT. Edytowane 17 Lutego 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No tak mi powiedzieli w starostwie - muszę mieć PnB na garaż na granicy co wynika z warunków technicznych Po noweli, garaż do 35m2 można budować w trybie uproszczonym (bez projektu budowlanego) na zgłoszenie - patrz PB art.29.1.2) - nawet w ostrej granicy, oczywiście bez sprzeciwu sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 I tak i nie. Jeśli garaż jest "elementem" projektu budowlanego, to nie będzie można budować na zgłoszenie . Jeśli jednak projekt zagospodarowania działki obejmuje tylko dom jednorodzinny i "trzyma odległości od granic, to możliwa jest budowa budynku jednorodzinnego na zgłoszenie, a później (nawet w trakcie budowy), na nowe zgłoszenie budowa garażu. Ale to zależy od tego na co "opiewa" WZiZT. No ok nie wiemy co jest na WZ może się okazać że jest na zabudowę jednorodzinną mieszkalną nie ma opcji chyba wtedy zrobić zgłoszenia budowy samego garażu ? Jeśli zrobiony zostanie projekt domu bez garażu zostaniemy z problemem zgłoszenia go w terminie późniejszym uproszczonym o ile mimo budowy w ostrej granicy się da na zgłoszenie-twierdzisz że się da ok. Jeśli konieczna na chwilę obecną jest odpowiedź w kwestii tego garażu to trzeba sprawdzić np jeszcze powierzchnię zabudowy i biologicznie czynną aby póżniej nie okazało się że dobudowanie garażu nie jest możliwe albo dom musi mieć powierzchnię zabudowy mniejszą od zakładanej. Trzeba koniecznie zobaczyć co jest na WZ, a składając ewentualny wniosek nowy podać jak najwięcej danych potrzebnych pod to konkretne zamierzenie. Nie wiem czy w tej chwili potencjalny nabywca chce składać o budowę samego garażu czy od razu z budynkiem bo łatwo utopić kasę i czas. Może złóż o WZ to nie kosztuje wiele a z resztą poczekaj-a najlepiej poproś o kopię WZ wydanej już tam znajdzie się już kilka odpowiedzi na nurtujące pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) No ok nie wiemy co jest na WZ Od samego początku to piszę - WZiZT jest najważniejsze, a ponoć dla tej działki zostało wydane. Jeszcze raz napiszę - zdobyć odpis (ksero) i dopiero zdecydować, czy pasi, czy wystąpić o nowe. Pamiętać należy o tym, że nowe może być "kopią" starego., bo urzędnicy będą mieli "gotowca", to po co przysparzać maja sobie dodatkową robotę - przepiszą i tyle. Ps. Tak mnie naszło. Należy sprawdzić, czy WZiZT nie są przypadkiem dla zabudowy zagrodowej i czy grunt nie jest III lub lepszej klasy. Dziwnym jest to, że właściciel trzyma WZiZT przy orderach. Edytowane 17 Lutego 2016 przez sSiwy12 Ps. dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts