amir 17.02.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No nie chce mi przesłać bo twierdzi, że są tam jakieś tajne dane;) Ja je przeczytałem u niego w domu i nic mi się nie rzuciło w kwestii zabudowy towarzyszącej i odległości od granicy - w ogóle nie ma tam takich zapisów z tego co pamiętam... Dlatego też chcę wystąpić o nowe WZiZT z zaznaczeniem na mapce co chcę itp. Mam jeszcze pytanie towarzyszące. Na każde 500mkw działki można zlokalizować dwa garaże/budynki gospodarcze? Jeśli działka ma 505mkw to ile może ich być? No i jeszcze jedno - jeśli drugą granicą działki jest droga wewnętrzna do sąsiadów to czy mogę się do niej także dobudować i czy w tym wypadku muszę mieć także ich zgodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Ważne jest czy napisane: budynek jednorodzinny, albo budynek jednorodzinny z zabudową gospodarczą, albo budynek jednorodzinny + garaż - innymi słowy co może być zbudowane i czego (ewentualnie) nie można budować..Określona też jest wielkość budynku, dach, itp. Granice zabudowy określaja inne przepisy - w WZiZT mogą być pokazane inne wymagania. Co do drogi to jest tak, że jesli nie jest to dr (na mapie ewidencyjnej) , to liczy się tak jak do każdej granicy działki. Edytowane 17 Lutego 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.02.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No nie chce mi przesłać bo twierdzi, że są tam jakieś tajne dane;) To niech zrobi ksero lub scan a wrażliwe dane np osobowe adresy osób które dostały tą WZ zamaże. Nie będziesz mieć w WZ o odległościach od granicy bo to regulują przepisy o WT,tak samo to czy można wybudować garaż w granicy z drogą bo to zależy jaka ta droga kategoria szeroka itp.będzie za to w jakiej odległości od granicy działki możesz postawić dom jaka jest szerokość elewacji frontowej itp.Czy kaletnica musi być równolegle czy prostopadle i z z jakiej strony będziesz mieć zjazd z działki piszesz że jest droga sąsiadów masz inny dojazd np na drogę gminną?Jeśli chcesz z niej korzystać musisz mieć służebność lub udział. Zbyt wiele niewiadomych,a do tego jeśli działka 505 m koniecznie ustal jakie masz max powierzchnię zabudowy czy ona jest wąska poniżej 16 m? Nie wiem czy warunki techniczne w tej chwili pozwalają aby wyjeżdzać z garażu bezpośrednio na drogę a jeśli tak to na jaką? Masz nr KW od tego trzeba zacząc sprawdzisz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No nie chce mi przesłać bo twierdzi, że są tam jakieś tajne dane;) Przeca te "tajne dane" może na kopi zamazać. Nie podejmuj żadnej decyzji bez dokładnego zapoznania się z WZiZT - ostatecznie przecież możesz sobie wypisać najważniejsze "postanowienia" z tej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) . Na każde 500mkw działki można zlokalizować dwa garaże/budynki gospodarcze? Jeśli działka ma 505mkw to ile może ich być? dokładnie to tyle, na zgłoszenie (PB art.29.1.2).: wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;”, Edytowane 17 Lutego 2016 przez sSiwy12 pogrubiłem w cytacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 17.02.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 dokładnie to tyle, na zgłoszenie (PB art.29.1.2).: Super ale nie rozumiem - 35m2 to jest łączna powierzchnia zabudowy wszystkich tych garaży czy tylko jednego? No i z tego przepisu wynika, że dwa na 500mkw ale jak jest 505mkw to mogą być cztery czy może trzy czy tylko dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 08.05.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Po noweli, garaż do 35m2 można budować w trybie uproszczonym (bez projektu budowlanego) na zgłoszenie - patrz PB art.29.1.2) - nawet w ostrej granicy, oczywiście bez sprzeciwu sąsiada. Witam! Powiedziano mi w starostwie, że na czas budowy (PnB) mogę postawić blaszak (bez zgłaszania!), gdzie tylko mi się podoba, więc stawiam w rogu, w granicy! Ale co, jeśli ten blaszak, chcę po budowie wykorzystać na pom. gospodarcze? Trzeba go zgłosić i przestawić, czy jeśli nie ma sprzeciwu sąsiadów, to może stać dalej w tym samym miejscu? To ma być pom. gospodarcze bez fundamentów, nie chodzi o garaż! Jak to wygląda, bo to pogmatwane trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.05.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam! Powiedziano mi w starostwie, że na czas budowy (PnB) mogę postawić blaszak (bez zgłaszania!), gdzie tylko mi się podoba, więc stawiam w rogu, w granicy! Ale co, jeśli ten blaszak, chcę po budowie wykorzystać na pom. gospodarcze? Trzeba go zgłosić i przestawić, czy jeśli nie ma sprzeciwu sąsiadów, to może stać dalej w tym samym miejscu? To ma być pom. gospodarcze bez fundamentów, nie chodzi o garaż! Jak to wygląda, bo to pogmatwane trochę... Na czas budowy może stać, gdzie chcesz i nie potrzebujesz żadnego zgłoszenia. Po budowie musisz go zgłosić i postawić zgodnie z wytycznymi w planie zagospodarowania lub warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts