Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W osobnym wątku poruszyłem temat zakupu nieruchomości ale mam jeszcze jeden problem;( Mianowicie w Urzędzie Gminy nie potrafią mi jednoznacznie odpowiedzieć czy jest wymagana decyzja środowiskowa do uzyskania warunków zabudowy na zakład w którym chcę odlewać wyroby z gipsu. Jest to bardzo prosta działalność wg mnie nie mająca wpływu na środowisko a działka jest zlokalizowana obok innych działek usługowych - ale różnie to może być... Dlatego mam pytanie do osób które znają te rozporządzenie czy muszę mieć decyzję czy nie?

Może ktoś mi odpowie chociaż na taką kwestię. Mianowicie znalazłem i przeczytałem rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz. U. Nr 213, poz. 1397) i znalazłem takie dwa potencjalne punkty:

rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddzia-

ływać na środowisko (Dz. U. Nr 213, poz. 1397):

§ 3. 1. Do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się następujące rodzaje

przedsięwzięć:

1) instalacje do wytwarzania produktów przez mieszanie, emulgowanie lub konfekcjonowanie chemicznych półproduktów

lub produktów podstawowych;

oraz:

21) instalacje do produkcji betonu w ilości nie mniejszej niż 15 t na dobę;

Z tego pkt 1 czy może wynikać, że mieszanie gipsu z wodą podlega czy nie? No i jest pkt 21 - na dobę fizycznie nie będę w stanie wytworzyć więcej niż 1t odlewów. A może lepiej zaznaczyć, że będzie to produkcja betonu w ilości 1t na dobę i wtedy urzędnicy nie będą się zastanawiać co z tym zrobić?;)