asid 16.02.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Jako że jest to mój pierwszy post na forum - witam serdecznie wszystkich Użytkowników !!! Potrzebuję porady dot. przesunięcia drzwi o 20cm. Wiąże się to z wymianą / wzmocnieniem nadproża. W załączniku przesyłam zdjęcie jak wyglądało to podczas budowy. Jest to ścianka działowa, ok 10-12 cm z pustaków Protherm. Otwór drzwiowy 90 cm Jaką technologie najlepiej zastosować (wymiana czy wzmocnienie) i jak się za to zabrać - tak aby zrobić to bezpiecznie Kupiłem już w takim stanie, nie miałem możliwości przeprojektowania podczas budowy. Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.02.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Trochę licha ta ścianka - zakładam, że to działówka.Najprościej rozebrać to co nad otworem, wyburzyć z jednej strony te 20cm (przeciąć kątówką), domurować z drugiej i założyć nadproże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asid 16.02.2016 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Tak, jest to działówka, w bloku. Z tego co się dowiedziałem - ścianka nie jest u góry przymurowana do stropu - jest zapiankowana - co widać nawet na tym zdjęciu, a na to jest położony tynk (obecnie mieszkanie jest całe otynkowane). Domurować na zasadzie zakładki czy postawić 20cm słupek na wysokość otworu drzwiowego i na to oprzeć nadproże ? ------- skoro de facto to nadproże nie podtrzymuje nic prócz tych paru pustaków nad nim - a co gdyby na czas wymiany nadproża na nowe podwiesić te pustki do stropu na jakiejś konstrukcji ? nie chciałbym za bardzo rozwalać nowego tynku, tylko tyle ile jest koniecznością. Myślicie że miałby to sens ? Edytowane 16 Lutego 2016 przez asid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 To bez sensu więcej roboty niż z rozbieraniem.Możesz jeszcze z dwóch stron wstawić odpowiednio długi kątownik i tylko poszerzyć otwór.Murowanie oczywiście na zakladkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asid 16.02.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Opcja z kątownikiem bardzo mi się podoba Jaki kątownik dałby tutaj radę ? czy wystarczy 35x35mm grubość 2mm ? (pierwsze co wpadło mi z wyszukiwarki z jednego ze sklepów budowlanych) czy poszukać czegoś solidniejszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 16.02.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 naprawde solidniej bedzie przemurować ten kawałek ścianki od nowa niż robić jakieś podwieszenia. Co do filarka to jak nie cchesz na zakładke to ja bym zaszalował i zalał ten filarek z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asid 17.02.2016 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 a czy jakaś gotowa zaprawa nada się do zalania takiego filaru ? wzmocnić go prętami ? co polecicie na dorobienie tynku w miejsce jego skucia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts