Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana nadproża - przesunięcie drzwi

Recommended Posts

Jako że jest to mój pierwszy post na forum - witam serdecznie wszystkich Użytkowników !!!

Potrzebuję porady dot. przesunięcia drzwi o 20cm. Wiąże się to z wymianą / wzmocnieniem nadproża. W załączniku przesyłam zdjęcie jak wyglądało to podczas budowy. Jest to ścianka działowa, ok 10-12 cm z pustaków Protherm. Otwór drzwiowy 90 cm Jaką technologie najlepiej zastosować (wymiana czy wzmocnienie) i jak się za to zabrać - tak aby zrobić to bezpiecznie :) Kupiłem już w takim stanie, nie miałem możliwości przeprojektowania podczas budowy.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie :)

20150821_12.jpg

20150821_12.jpg

Tak, jest to działówka, w bloku. Z tego co się dowiedziałem - ścianka nie jest u góry przymurowana do stropu - jest zapiankowana - co widać nawet na tym zdjęciu, a na to jest położony tynk (obecnie mieszkanie jest całe otynkowane). Domurować na zasadzie zakładki czy postawić 20cm słupek na wysokość otworu drzwiowego i na to oprzeć nadproże ?

-------

skoro de facto to nadproże nie podtrzymuje nic prócz tych paru pustaków nad nim - a co gdyby na czas wymiany nadproża na nowe podwiesić te pustki do stropu na jakiejś konstrukcji ? nie chciałbym za bardzo rozwalać nowego tynku, tylko tyle ile jest koniecznością. Myślicie że miałby to sens ?

Edytowane przez asid