Kodzak 16.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witam Zostałem szczęśliwym posiadaczem starego domu, w którym były stare drewniane okna itd. dzięki czemu wentylacja działała dobrze. Niestety nie mam możliwości założenia wentylacji mechanicznej więc pozostaje przy grawitacji. Mam kilka pytań nowicjusza, czyli: 1. W jakich pomieszczeniach na piętrze muszą być kratki wentylacyjne? 2. Niestety nie będę miał na piętrze wolnych kanałów w kominie, dlatego rurę od kratki w łazience przeprowadzę na zewnątrz ściany, czy taka wentylacja będzie działać? 3. Tak jak pisałem na piętrze nie mam już wolnych kanałów, a budowa drugiego komina odpada, czy w pokojach wystarczy zastosować nawiewniki higrosterowane? 4. No i pozostaje parter, jak tu rozwiązać problem wentylacji? W jakich pomieszczeniach dać kratki i jak wentylować sypialnie i salon? Załączam zrzuty parteru i piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) ad.1 - na piętrze nie wszędzie będą potrzebne kratki. Zresztą gdzie niby by miały być, skoro nie masz tam wolnych kanałów wentylacyjnych w kominie? ad.2 - rura przez ścianę - nie będzie działać! Raczej będzie działać, jak niechciany nawiewnik (kąpiel w zimnym powietrzu?? ) Trzeba by wybudować dobrze ocieplony komin np. idący po ścianie zewnętrznej ad.3 - nawiewniki higrosterowane (jak sama nazwa wskazuje) daje się w pomieszczeniach o szczególnie podwyższonej wilgotności. W "zwykłych" pokojach wystarczą zwykłe, byle regulowane ad.4 - chyba na parterze masz jakieś wolne kanały w kominie? do rozwiązania swej wentylacji weź może pod uwagę taki system: http://www.went-ar.pl/index.php?route=product/product&product_id=380 Edytowane 16 Lutego 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaa900 24.02.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Kratki wentylacyjne przede wszystkim musza się znaleźć w pomieszczeniach bez okien - w tym przypadku jest to strych. Poza tym nie można zapominać o pomieszczeniach, gdzie wytwarzana jest wilgoć, czyli łazienka i kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts