Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa z kamerami jako czujki.

Recommended Posts

WItam,

Planuje zakupić alarm Satel'a Integra 128 i planuję też zrobić monitoring dookoła domu. Pytanie czy jest szansa żeby kamery wykorzystać jako czujki ruchu?

Wiem że są kamery wewnętrzne które mają wyprowadzone złącze sygnalizujące naruszenie strefy i można je wykorzystać do komunikacji z alarmem ale nie znalazłem takich kamer zewnętrznych (w przystępnej cenie). Macie może jakiś pomysł? Może też być opcja z rejestratorem.

Znajomy miał system monitoringu właśnie oparty kamerach i powiadamiający mailowo o wykryciu ruchu - faktycznie, miał bardzo dużo zgłoszeń, ptaki, koty, większe śmieci zawiewane przez wiatr wywoływały powiadomienie. Może warto rozważyć czujki inercyjne umieszczone na oknach i drzwiach.

Nie miałem jeszcze okazji na żywo zobaczyć jak działa funkcja wykrywania intruza w kamerach HikVision - jeżeli jednak zdecydujesz się na założony przez Ciebie sposób detekcji, to warto zainteresować się tą firmą. Możesz także pomyśleć o funkcji przekroczenia linii - inaczej zachowują się zwierzęta, inaczej ludzie - być może uda się Tobie do min. ograniczyć fałszywki.

Możliwe że w dalekiej Arktyce by się sprawdzało ... jeden miesiąc .......jeden niedźwiedź

To bardzo dobry wynik 100/100% czego chcieć więcej - a kolegę tam zesłali i takie obserwacje ;) ?

A tak na poważnie kolega opisze jaki jest doświadczony w tym temacie - każde informację mogą się przydać, sam jestem ciekawy jak wygląda to w praktyce.

Z funkcją rozpoznawania twarzy, tablic rejestracyjnych, przekroczenia linii - gdzie można także określić detekcję po kierunku z którego nastąpił ruch - miałem do czynienia na praktycznym szkoleniu - działało to całkiem przyzwoicie.

Cenne będą informacje od osób które użytkują ten system na co dzień.

Kolego wojo2000, rozumiem że wewnątrz będziesz posiadał tradycyjny system alarmowy ? W takim układzie detekcję zewnętrzną potraktowałbym jako pre-alarm na linii licznikowej, dodatkowo można uzależnić pobudzenie wejścia z innymi czujnikami - opcji jest bardzo dużo, wszystko do przeanalizowania, przetestowania na miejscu.

• 3 weeks później...