Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tutaj http://www.muratorplus.pl/biznes/proces-budowlany/ocieplanie-obiektow-zabytkowych_65830.html znalazłem taką informację:

Stare kamienice, których grubość murów przekracza 40 cm, nie wymagają ocieplenia, niezależnie od wystroju, ponadto wyłączone są z obowiązku wykonania audytu energetycznego.

Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego tak jest że > 40 cm murów nie trzeba ocieplać? Może ktoś podać jakieś badania na ten temat?

Tutaj http://www.muratorplus.pl/biznes/proces-budowlany/ocieplanie-obiektow-zabytkowych_65830.html znalazłem taką informację:

Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego tak jest że > 40 cm murów nie trzeba ocieplać? Może ktoś podać jakieś badania na ten temat?

To jest artykuł o ocieplaniu zabytków przy okazji renowacji. Historycznych budynków, pewnie z jakimis fikusnymi elewacjami itp

Ustawodawca pewnie uznał ze jak zabytek ma 40cm to jest jako-tako cieply i nie trzeba mu narzucac na sile dodatkowego cieplenia.

Wyobrazasz sobie klejenie styropianu do zamku krolewskiego przy okazji renowacji tynku? :p

Jesli budujesz nowy dom, obowiazuja Cie przepisy dotycznace izolacji nowych budynków

Chocbys z bardzo cieplych materiałów zbudował 40cm sciane, to taki mur nie bedzie spelniał norm dla "nowych domów". Musisz go raczej czyms docieplic.

jastrząb: to nie do końca tak. Drzewiej była zupełnie inna technika budowy domów, poziom hydroizolacji, inaczej radzono sobie z kapilarnym podciąganiem wody, wilgocią w ścianach i tak dalej. "Dowalenie" na zewnątrz styro będzie oznaczało z jednej strony kosmiczną wilgotność muru, z drugiej spora szansę na degrengoladę tynków wapiennych lub wapienno - cementowych. Do tego jeśli dodać fakt tzw. gruntowania ścian zewnętrznych i samej techniki i skłądu kolejnych warstw tynku na który jest nakładany styropian, to po iluś latach od wilgoci tynk sam sobie zgnije. Takie domy można ocieplać, lecz niestety w wielu wypadkach wiąże się to z naprawdę kosmicznymi kosztami.