farmazon3000 17.02.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Planuję zamontowanie okna w dachu płaskim w kamienicy w moim mieszkaniu tuż pod dachem. Martwię się jednak czy okno w dachu płaskim w kamienicy nie zwiększy strat ciepła zimą i nie nagrzeje mieszkania w upały? W chwili obecnej dach jest drewniany kryty papą i w ogóle niezaizolowany. Planuję zaizolowanie dachu styropapą aby go zaizolować. Chcę także doświetlić mieszkanie oknem w dachu ale martwię się że okno zniweczy to co zaizolowanie (czyli nic nie zyskam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 17.02.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witaj farmazon3000, To bardzo dobry pomysł, żeby doświetlić przestrzeń oknem do płaskiego dachu i postaram się rozwiać Twoje obawy o ewentualne strat ciepła poprzez takie okna. Przede wszystkim dostarczają dużą ilość światła, zapewniając jednocześnie zaskakująco dobrą ochronę cieplną. Parametry izolacyjne okna do płaskiego dachu VELUX są porównywalne z parametrami okien połaciowych, dlatego nie należy się martwić stratami ciepła. Te wysokie parametry izolacyjne zapewniają: · Profile ościeżnicy i skrzydła wykonane z wielkomorowego twardego PCV, z komorami wypełnionymi wysokoizolujacym polistyrenem · Złożony system uszczelek · Kopuła lub moduł szklany chroniące przed śniegiem i deszczem · Szyba zespolona energooszczędna ze szkłem klejonym bezpiecznym od wewnątrz W kwestii nagrzewania mieszkania w upały, istnieje możliwość wyposażenia okna w akcesoria przeciwsłoneczne: zewnętrzną markizę lub/oraz wewnętrzną roletę plisowaną, które skutecznie zatrzymują ciepło pochodzące z energii słońca. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą VELUX na stronie http://www.velux.pl/produkty/okna-do-plaskiego-dachu Jeżeli pojawią się jeszcze jakieś pytania to zapraszam do kontaktu ze mną pod numerem 22 33 77 000 Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmazon3000 29.02.2016 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 no tak ale ja pytałem "Czy okno w dachu płaskim w kamienicy nie zwiększy strat ciepła? " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.02.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 no tak ale ja pytałem "Czy okno w dachu płaskim w kamienicy nie zwiększy strat ciepła? " Oczywiście, że zwiększy straty ciepła zimą a w lecie będzie przegrzewać pomieszczenie. Każde okno umieszczone w przegrodzie to przerwa w ciągłości ocieplenia, a to wiąże się ze stratami ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeus85 01.03.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 no tak ale ja pytałem "Czy okno w dachu płaskim w kamienicy nie zwiększy strat ciepła? " Nie, jeżeli zastosujesz odpowiednie rozwiązania - Okna PCV z trzema, czterema szybami zapewniają energooszczędną izolację co zapobiega uciekaniu zimą, zaś przegrzanie latem - łatwo zniwelować montując roletki - nawet te wewnętrzne, tkaninowe załatwiają problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.03.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Nie, jeżeli zastosujesz odpowiednie rozwiązania - Okna PCV z trzema, czterema szybami zapewniają energooszczędną izolację co zapobiega uciekaniu zimą, zaś przegrzanie latem - łatwo zniwelować montując roletki - nawet te wewnętrzne, tkaninowe załatwiają problem U przegrody przy dobrym dociepleniu ściany będzie zawsze niższe od U okna połaciowego. Co do wew. roletki to taką mam na działce i w lecie zupełnie nie spełnia swojej roli. Może ta zew. jest lepsza? Stukot deszczu pod czas nawałnicy jest tak nie znośny, że nie słyszy się własnych myśli. Kolejną sprawą jest szczelność takiego okna na dach u płasli. Nie wiem czy są one dostosowane do takiego typu dachu? Pakiet czteroszybowy w oknie połaciowym??? Edytowane 2 Marca 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.03.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam U przegrody przy dobrym dociepleniu ściany będzie zawsze niższe od U okna połaciowego. Co do wew. roletki to taką mam na działce i w lecie zupełnie nie spełnia swojej roli. Może ta zew. jest lepsza? Stukot deszczu pod czas nawałnicy jest tak nie znośny, że nie słyszy się własnych myśli. Kolejną sprawą jest szczelność takiego okna na dach u płasli. Nie wiem czy są one dostosowane do takiego typu dachu? Pakiet czteroszybowy w oknie połaciowym??? Tomasz131 - szkoda Twojego czasu - nie widzisz, że przedmówca wpadł TYLKO po to aby się zareklamować ?!? - nieudolnie bo wypisuje bzdury To co napisałeś wcześniej jest sednem sprawy i w pełni wyczerpuje temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.03.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Masz racje nie zwróciłem uwagi na najważniejsze rzeczy, rzadko mi się to zdarza ale jednak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 17.03.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) U przegrody przy dobrym dociepleniu ściany będzie zawsze niższe od U okna połaciowego. Co do wew. roletki to taką mam na działce i w lecie zupełnie nie spełnia swojej roli. Może ta zew. jest lepsza? Stukot deszczu pod czas nawałnicy jest tak nie znośny, że nie słyszy się własnych myśli. Kolejną sprawą jest szczelność takiego okna na dach u płasli. Nie wiem czy są one dostosowane do takiego typu dachu? Pakiet czteroszybowy w oknie połaciowym??? Witaj Tomaszs131, Niestety, ale nie mogę zgodzić się z tym co piszesz, jak również ze stwierdzeniem przytaczanym przez MMichal. Gdybyście Panowie zamiast zarzucać mi brak wiedzy, pokusili się o sprawdzenie, to wiedzielibyście, że okien połaciowych nie porównuje się z oknami do płaskich dachów, bo są to zupełnie inne produkty. - Po pierwsze konstrukcja okien do płaskiego dachu jest zupełnie inna niż typowych okien połaciowych. Są to produkty przystosowane do montażu w płaskiej połaci dachowej, a nie jak w przypadku okien połaciowych w nachyleniu od 15 stopni. Profile okien i skrzydeł wykonane są z najwyższej jakości wielokomorowego profilu PCV, dodatkowo okno chroni kopuła gwarantująca jego szczelność. Także izolacja termiczna zastosowana w oknach do płaskiego dachu i zintegrowana z ościeżnicą gwarantuje najlepszą ochronę przed stratami ciepła. To w połączeniu z naszymi zoptymalizowanymi zabezpieczeniami przed mostkami termicznymi sprawia, że w domu jest naprawdę cieplej i bardziej komfortowo. I nie jest to tylko chwyt reklamowy. - Po drugie wszystkie okna dachowe VELUX do dachu płaskiego wyposażone są w pakiet wyciszania deszczu. Specjalna konstrukcja kopuły tłumi hałas, a jednoczesne zastosowanie zewnętrznej kopuły, podwójnej szyby energooszczędnej oraz izolowanej termicznie podstawy sprawia, że hałas jest w znacznym stopniu ograniczony. Wszystkie te elementy wspólnie zapewniają ochronę przed hałasem spowodowanym deszczem i gradem, ale również przez samoloty i ruch uliczny czy inne hałaśliwe czynniki. - Po trzecie współczynniki okien do płaskich dachów wynoszą 0,72 Uw. W budynku energooszczędnym powinno się stosować okna o jak najmniejszym współczynniku przenikania ciepła oraz o stosunkowo wysokim współczynniku przepuszczalności promieniowania słonecznego (g) dla pozyskania zysków od słońca. - Po czwarte - to straty ciepła w większym stopniu mogą generować ściany, przez które może uciekać nawet 25-35 proc. ciepła (http://okieminzyniera.pl/straty-ciepla-w-domu/) Polecam poradnik dotyczący enerogoszczędnych budynków: http://eko.org.pl/energia/poradnik/poradnik.php?dzial=2&kat=16&art=14 Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Edytowane 17 Marca 2016 przez Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.03.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Dalej uważam, że przez okno połaciowe ucieknie o wiele więcej ciepła niż przez dobrze ocieplony i szczelny dach.Rozumiem Pańskie stanowisko-taka praca. Nie rozumiem za to po co przytoczył Pan zagadnienia strat ciepła przez przegrodę ściany, przez dach ucieka o wiele więcej ciepła i okno połaciowe tą stratę tylko powiększa. Jest wielu inwestorów na FM którzy nie do końca są zadowoleni z posiadania okien dachowych. Niektórzy mają ich po 5-6 sztuk, a to już spore straty ciepła. Sami to potwierdzają. Edytowane 17 Marca 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 21.03.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jest wielu inwestorów na FM którzy nie do końca są zadowoleni z posiadania okien dachowych. Niektórzy mają ich po 5-6 sztuk, a to już spore straty ciepła. Sami to potwierdzają. Witaj Tomaszs131, Chyba się nie rozumiemy. W tym wątku nie jest mowa o oknach połaciowych, a o zupełnie innych oknach. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.03.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Bez różnicy, świtlik czy okno dachowe fizyki nie zmienisz. Ciepłe powietrze unosi się do góry a świetlik tylko zwiększy jego ucieczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts