Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schemat instalacji CO i CWU

gala1985

Recommended Posts

Witam

Mam aktualnie w domu instalacje otwartą i chciałem przerobić ją na zamkniętą, powiedzcie mi czy zastosowanie z poniższego schematu się sprawdzi:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/55d25038dd8d8df7

Schemat jest uproszczony, pominąłem zawory kulowe itp.

Proszę odrazu nie krytykować, jest to tylko i wyłącznie "luźny" schemat, który chciałbym jeszcze ew. udoskonalić.

Podaj jeszcze jaki kocioł. Typ, model.

Podstawowy błąd na tym schemacie to powrót z bojlera CWU. Powinien być wpięty za zaworem 4d a przed kotłem. Jest taka zasada że jeśli coś jest wpięte przed zawór 4d to powrót z tego nie może przechodzić przez zawór.Brak termometru na zasilaniu za zaworem 4d. Brak zabezpieczenia zbiornika CWU.

Na razie tyle. Jak to poprawisz to będziemy szukać dalej.

Kocioł Brastal Eko-Max 25 KW

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/S6~RzuWCuDKbdam2FkAM6iDy7jhFMk

Wprowadziłem zasugerowane przez Ciebie poprawki. Powiedz mi jeszcze, czy wpięcie przed zaworem 4-d tego powrotu CWU jest dużym błędem i czym może skutkować, bo szczerze to szpeniu (jak się okazuje nygus) który podpinał mi kocioł tak to zrobił i takie rozwiązanie hula już u mnie od ponad roku, a jak przeniosłem poprostu to rozwiązanie na mój schemat.

Przeczytaj to. Jest to kawałek z DTR-ki twojego kotła;

8.4. Połączenie kotła z instalacją grzewczą.

UWAGA! Nie dopuszcza się montaż kotła poprzez spawanie

Kocioł powinien być połączony z instalacją grzewczą za pomocą złączy

kołnierzowych lub gwintowanych.

Zabezpieczenie instalacji grzewczych wodnych systemu otwartego należy

wykonać zgodnie z wymogami obecnie obowiązującymi szczegółowymi

przepisami w kraju przeznaczenia np. w Polsce normy PN-91/B-02413 i BN-

71/886487 dotyczące zabezpieczeń urządzeń ogrzewań wodnych systemu

otwartego oraz naczyń wzbiorczych , zaś instalacje ciepłej wody użytkowej

zgodnie z PN-76/B-02440. Zastosowane naczynie zbiorcze powinno być jak

największe, ale jego objętość powinna być nie mniejsze niż 4% objętości wody

znajdującej się w całej instalacji grzewczej.

Przeczytaj też warunki gwarancji.

Sprawa następna to moc tego kotła. Jaki wielki masz budynek że potrzebujesz aż 25kw? Może nie jest zaizolowany.

Więcej przy schemacie Twojej instalacji w kotłowni nie będę pomagał bo życie na wolności jest mi miłe.

KOCIOŁ NIE NADAJE SIĘ DO UKŁADU ZAMKNIĘTEGO.

W instrukcji masz narysowane schematy podłączenia kotła.

Jeszcze jedna moja rada. Jak już kupiłeś ten kocioł to go oddaj. Kup słabszy i z wyciąganym rusztem a nie rusztem wodnym.

Spokojnie nikt Cię nie będzie wsadzał nie doczytałeś DTR-ki :) a mianowicie cztery linijki niżej:

W przypadku montażu kotła do instalacji ciśnieniowych C.O. (np. w instalacji kaskadowej z kotłem gazowym.), konieczny jest montaż wymiennika ciepła. W tego typu instalacjach, ze względu na małą ilość wody po stronie układu otwartego, należy zakupić kocioł z wbudowaną wężownicą schładzającą i zaworem termostatycznym typu Danfoss BVTS, w celu zabezpieczenie kotła przed przegrzaniem. W przypadku gdy zakupiony kocioł nie posiada wbudowanej wężownicy schładzającej należy zainstalować zewnętrzną wężownice schładzającą .Zadaniem zaworu termostatycznego Danfoss typu BVTS jest wprowadzenie zimnej wody z sieci wodociągowej do kotła, gdy temperatura wody w kotle wzrośnie do wartości 95 ⁰C, w celu schłodzenia.

Czyli do schematu muszę dorzucić wężownicę zewnętrzną.

Co do tej instalacji w plastiku będzie się ona zaczynać dopiero za pompą CO, do tego momentu będzie metal.

Dom jest dość spory, nie powiem Ci dokładnie metrażu, ale są cztery kondygnacje (piwnica, dwa piętra i poddasze, które po przeróbce instalacji też będzie ogrzewane + ogrzewany garaż pod domem o pow. około 50 m2).

A jeszcze inne pytanie, dlaczego nie ruszt wodny - moim zdaniem jest trwalszy, lepiej dopala opał i nie deformuje się.

A co do pieca, nie jest taki zły skoro ma sprawność na poziomie 87% * ogromny plus podajnik ma dwa ślimaki - jeszcze ani razu nie zerwało mi śruby i nawet jak palę drobnym miałem to nic się nie zalepia.

.

Edytowane przez gala1985

Przepraszam Cię kolego ale nie czytasz instrukcji ze zrozumieniem. Kocioł ma być zabezpieczony zgodnie z PN-91/B-02413 a to oznacza tylko jedno- układ otwarty. W twoim tekście jest mowa o kaskadzie i łączeniu dwóch kotłów przez wymiennik płytowy. To jest całkiem inna bajka. Jest tam mowa o wężownicy schładzającej i zaworze BVTS bo w tym układzie( czyli otwartym) jest bardzo mało wody i istnieje możliwość zagotowania. Za wymiennikiem robi się układ zamknięty i tam jest inne zabezpieczenie. Czyli krótko mówiąc dwa układy, otwarty i zamknięty.

Poczytaj o rusztach wodnych w kotłach z podajnikiem.

Wszystkie kotły z podajnikiem mają taką sprawność.

Jeszcze jedno. Producent przewiduje maksymalne ciśnienie pracy kotła 1,5 bar. co już wyklucza go z układu zamkniętego. Ale to jest twój kocioł i podłączysz go Sobie jak będziesz uważał a czy to jest zgodne z polskimi normami to Ci jest obojętne.

Widziałeś schematy w instrukcji?

Edytowane przez gersik

Gersik masz racje,przepraszam nie zrozumialem tego za pierwszym razem,czlowiek cale zycie sie uczy. A masz moze jakas wiedze,bo wyczytalem na jednym forum,ze przepisy jakos niedlugo beda dopuszczaly takie rozwiazanie z ta zewnetrzna wezownica?

A tak na marginesie to te normy moim zdaniem sa mocno nad wyrost,takie co by bylo gdyby,ale prawo jest prawem.

Gersik ta sprawa nie dawala mi spokoju,wiec zadzwonilem do producenta mojego kotla i do urzedu nadzoru technicznego z pytaniem czy moge zamknac uklad zakladajc zabezpieczenia w postaci naczynia przeponowego, zaworu bezpieczenstwa 1,5 bar i zaworu termostatycznego badz wezownicy schladzajacej i zarowno u producenta jak i w urzedzie uzyskalem odpowiedz twierdzaca.Producent zastrzegl tylko ze cisnienie na wychlodzonym ukladzie nie moze przekroczyc 1 bara

Załączam poprawiony schemat.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hU22w6iCP~qQpGPICZBYLI_B9~AjMm

Gersik mam pytanie odnośnie tego zaworu termostatycznego - w którym miejscu najlepiej go umieścić??

Drugie pytanie co do tego naczynia przeponowego na CWU, czy 8L nie będzie za małe (piec ma około 70L, w bojler wchodzi według instrukcji 8,6L + to co w rurach, czyli naczynie 8L to będzie około 10% objętości instalacji).

Naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa wstaw w krótkim obiegu na powrocie ( między powrót kotła a powrót z zaworu 4d. Zastosuj cała grupę bezpieczeństwa;

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Grupa_bezpiecze%C5%84stwa_c.o.jpg/220px-Grupa_bezpiecze%C5%84stwa_c.o.jpg

Do bojlera naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa i zawór zwrotny mają być na zimnej wodzie płynącej do bojlera. Nie na obiegu CO tylko ZWU.

Naczynie przeponowe dla bojlera powinno być 6-10% pojemności bojlera.

http://www.instsani.pl/projco24.htm

Schemat w miarę dobry. Pytanie czy zadziała grawitacja bo jest obejście pompy. Przed pompami filtry a za pompami zawory zwrotne. Pamiętaj że zawór 4d ma być regulowany siłownikiem a nie ręcznie. Kup też odpowiedni sterownik aby mógł regulować zaworem i pracą dwóch pomp. Edytowane przez gersik

Szczerze to na grawitacji srednio mi zalezy,nastawiam sie na uklad wymuszony-bardzo ale to bardzo rzadko mam braki pradu,a wrazie potrzeby jest kominek. Rury bede stopniowo zmniejszal,40 rura glowna,32 dojscie do pionow i piony juz 20.

Szczerze to myslalem o tym,zeby wpiac pompe bezposrednio w uklad kotla,tylko powiedz mi jakbym tak zrobil,to tez zachowac kolejnosc filtr,pompa,zawor zwrotny?