Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co powinna zwierać mapa do celów projektowych?

Recommended Posts

Muszę powiedzieć, że zgłupiałam...

Zgłosiłam się do geodety, żeby zrobił dla mnie mapę do celów projektowych. Geodeta napisał mi, że Niestety standardowy zasięg mapy nie obejmuje pobliskich sieci ( wodociągowej,energetycznej) co uniemożliwi zaprojektowanie przyłączy. Proszę ustalić i podać zasięg opracowania.

Dojazd do działki mam 50m drogą wewnętrzną od drogi gminnej. W tej drodze gminnej jest wodociąg. Do najbliższego słupa energii elektrycznej mam 75m.

Zapytałam projektanta o to jaki powinien był zasięg. On mi powiedział, że na pewno do drogi gminnej oraz do dwóch najbliższych słupów energii elektrycznej - jeden jest 75m, drugi 150m od działki z innej linii.

I tak się dziwię, bo moja działka ma 3000m2, a zasięg mapy wychodzi prawie 2ha. Czy projektant ma rację, że tyle jest potrzebne? Bardzo się dziwię tymi słupami, przecież to zakład energetyczny na mój wniosek określi warunki przyłącza i dokona przyłączenia. Co mnie obchodzi gdzie stoi słup??

Jeżeli chcesz projektować przyłącza na mapach które zamawiasz to musisz mieć taki zasięg, żeby obejmował sieci do których chcesz się przyłączyć.

Ale nie musisz chcieć się przyłączać do wodociągu, możesz przecież korzystać ze studni. Jeżeli chodzi o prąd to tutaj nie masz wyboru, ale dowiedz się czy energetyka nie załatwia MDCP w ramach zryczałtowanej opłaty, którą wnosisz do energetyki.

Zgodnie z przepisami zasięg mapy musi obejmować teren w odległości 30m od projektowanych obiektów. W praktyce geodeci robią różnie w zależności od regionu kraju.

Muszę powiedzieć, że zgłupiałam...

Zgłosiłam się do geodety, żeby zrobił dla mnie mapę do celów projektowych. Geodeta napisał mi, że Niestety standardowy zasięg mapy nie obejmuje pobliskich sieci ( wodociągowej,energetycznej) co uniemożliwi zaprojektowanie przyłączy. Proszę ustalić i podać zasięg opracowania.

Dojazd do działki mam 50m drogą wewnętrzną od drogi gminnej. W tej drodze gminnej jest wodociąg. Do najbliższego słupa energii elektrycznej mam 75m.

Zapytałam projektanta o to jaki powinien był zasięg. On mi powiedział, że na pewno do drogi gminnej oraz do dwóch najbliższych słupów energii elektrycznej - jeden jest 75m, drugi 150m od działki z innej linii.

I tak się dziwię, bo moja działka ma 3000m2, a zasięg mapy wychodzi prawie 2ha. Czy projektant ma rację, że tyle jest potrzebne? Bardzo się dziwię tymi słupami, przecież to zakład energetyczny na mój wniosek określi warunki przyłącza i dokona przyłączenia. Co mnie obchodzi gdzie stoi słup??

Masz warunki techniczne mediow przecież nie muszą podlaczac cie do slupa moze lina podziemna .Wg mnie powinna obejmowac najbliższą stacje trafo glowna studzienke do ktorej dochodzi rurociag o duzym przekroju .Miejscowi gedeci raczej maja te sprawy rozpracowane.